Петковић: Бисљими изјавом о ЗСО урушава дијалог, ЕУ да реагује

БЕОГРАД: Најновије изјаве главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија да неће формирати Заједницу српских општина, врхунац су неодговорности и цинизма и директно урушавају наставак дијалога са Београдом, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић
petar petkovic
Фото: Youtube Printscreen

."Због тога молимо Европску унију, као посредника у дијалогу и гаранта спровођења споразума, да реагује на овакве опасне поруке Приштине о кршењу споразума и Заједници српских општина", саопштио је Петковић.

Указао је да је реч је о флагрантном урушавању сваког будућег дијалога и договора, а уцењивачке и једностране изјаве чији је потписник Бисљими не помажу ни нормализацији односа, ни потрази за компромисним решењем.

Београд је, са своје стране, наглашава Петковић, у потпуности показао конструктиван приступ дијалогу и опредељеност за поштовање постигнутих споразума, али са друге стране преговарачког стола на делу је потпуно одсуство било какве спремности за разговоре.

"А разговора о Заједници српских општина ће бити и то већ на следећој рунди дијалога, како је то јасно истакла и Европска унија. Зато би Приштини и Бисљимију било много сврсисходније да се добро припреме за разговоре о фомирању ЗСО, уместо што упућују претње", навео је директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић истиче да није Београд крив што Аљбин Курти није успео да освоји већину ни у једној општини на Косову и Метохији и своје катастрофалне резултате не може сакрити нападима на српски народ, званични Београд и Српску листу.

Да бринете за Србе осудили би 110 напада на њих

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић данас је, реагујући на твит известиоца ЕП за Косово Виоле фон Крамон која је написала да жели да сви Срби на КиМ буду заштићени, поручио да би, да јој је стварно стало до Срба, осудила 110 етнички мотивисаних напада на њих.

"Да ли тако изгледа брига Виоле фон Крамон за Србе на КиМ - када Срећко Софронијевић добије метак док брине о својој породици? Да вам је стало до Срба ви бисте притисли ваше шефове у Приштини да формирају ЗСО и осудили 110 етнички мотивисаних напада на Србе'', написао је Петковић на Твитеру.

Известилац Европског парламента за Косово Виола Фон Крамон написала је раније данас на Твитеру да жели да косовски Срби буду заштићени што је више могуће, реагујући тако на изјаву директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, који је навео да је Фон Крамон прави од Срба на Косову легитимне мете.

"Желим да косовски Срби - и јужно и северно до Ибра - буду што је више могуће заштићени. Да не би било још једног случаја Оливера Ивановића, који због недостатка владавине права или неког другог "магловитог дана" на северу остаје нерешен", написала је она на Твитеру.

Петковић је претходно реаговао на изјаву Фон Крамон, која је у среду рекла да је акција косовских специјалаца на северу КиМ 13. октобра без сумње била потребна и да је Кфор био обавештен о њој.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести