Пинтер: Мађарска би да финансира и гради Фрушкогорски коридор

- Мађарска жели да финансира и гради Фрушкогорски коридора у Србији, изјавио је данас амбасадор Мађарске у Београду Атила Пинтер, а реч је о аутопуту дужине 37 километара

од Руме до Новог Сада са тунелом кроз Фрушку гору.

"Заинтересовани смо да учествујемо у том пројекту било финансијски било као извођач радова", рекао је Пинтер на међународном инвестиционом скупу Коридори - стране инвестиције и развој привреде, у организацији ПКС и портала EU build.

Он је на скупу "Транспортна инфраструктура, путеви, железнице, луке и интермодални саобраћај" рекао да треба отворити још граничних прелаза између две земеље.

"Зато планирамо да у ближој будућности отворимо још два прелаза", рекао је он додајући да ће један бити отворен до средине јула наредне године, а други до 2019. године", рекао је Пинтер.

Како је навео, ти ће прелази смањити гужве, али ће допринети и већој мобиности пословних људи и туриста.

"Политички односи Србије и Мађарске су на највишем нивоу, никада две владе нису имале тако добар пријатељски диајлог и сарадњу као сада", нагласио је амбасадор.

Када је реч о прузи Београд - Будимпешта, он је истакао да се припреме за тај пројекат одвијају по плану и да ће након завршетка радова моћи да се стигне возом између та два града за свега три сата.

"Дошло је до значајног напретка са Кинезима у преговорима о финансијском аранжману. Српска страна одлучно напредује у реализацији тог пројекта", рекао је Пинтер.

Пруга Сегедин - Суботица од изузетног је значаја, сматра и додаје да је планска документација за реализацију тог пројекта предата на конкурусу ИПА фонда.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести