По Индексу демократија Србија на 66. месту међу 167 земаља

ЛОНДОН: Према најновијем индексу демократије за 2019. годину, демократија у Србији се, међу 167 анализираних држава, налази на 66. месту у свету, са 6,41 поеном.
d
Фото: Илустрација

Извештај "Година демократских назадовања и народних протеста" објавио је британски лист Економист, а сам рејтинг заснива се на комбинацији експертских оцена и резултата анкета у обухваћеним земљама.

Како се наводи, узима се пет кључних показатеља који указују на стање демократија у државама: изборни процес, транспарентност власти, учешће у политичком животу, политичка култура, култура и ниво грађанских слобода.

У Извештају се државе деле у четири категорије, према типу режима на: потпуне демократије, непотпуне демократије, хибридне режиме и ауторитарне режиме.

Србија се налази у категорији непотпуних демократија, као и Хрватска која се налази на 59. и Словенија, која се налази на 36. месту.

Од осталих земаља у региону, Северна Македонија је у категорији хибридних режима на 77. месту, Албанија на 79. месту, Црна Гора на 84. месту и БиХ на 102. месту.

На врху Индекса демократије Економист прва је Норвешка, иза ње су Исланд, Шведска, Нови Зеланд и Финска, док је на последњем месту Северна Кореја.

Индекс демократија ради се од 2006. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести