У Новом Саду усвојен Генерални урбанистички план

НОВИ САД: У Скупштини Војводине где је одржана седница новосадског парламента усвојен је Генерални урбанистички план. За је гласало 63 одборника, 4 је било против,а уздржаних није било.
v
Фото: Tanjug (Nenad Mihajlović)

Предлог ГУП-а су израдили стручњаци Јавног предузећа "Урбанизам", на основу 15 студија из различитих области градског живота, а изазвао је полемике у јавности, пре свега по питању новог моста преко Дунава, до Сремске Каменице, стамбеног комплекса тзв. "Новог Сада на води", те површина под зеленилом у граду.

Према речима градских челника, четврти новосадски мост преко Дунава уопште и не зависи од новог ГУП-а, пошто је у ове документе уцртан још 1951. године.

Највише приговора било је на начин приласка новом мосту са бачке стране што ће, како поједини тврде, уништити заштићене биљне и животињске врсте које живе на том подручју, али и то што се омогућује да се на месту Бродоградилишта, уместо некада предвиђеног парка, изгради стамбено насеље, тзв. "Нови Сад на води".

Када је реч о зеленилу, предлог ГУП-а предвиђа повећање за најмање 180 хектара у односу на досадашњи план.


Вучевић: Нећемо подлећи хистерији мање групе људи

Поводом протеста који је испред зграде Бановине одржан због усвајање Генералног урбанистичког плана, градоначелник Милош Вучевић је рекао да је то насиље мањине над грађанима Новог Сада.

Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Нећемо подлећи хистерији мање групе људи који се представљају да су не знам какви заштитари града. Нека свако ради свој посао. Неко данас протестује, неко напада полицију, неко баца димне бомбе, неко је донео кутију са мишевима, неко маше неким транспарентима, а неко ће да одлучује у Скупштини града јер је изабран од стране грађана, изјавио је Вучевић.

Градоначелник је рекао и то да је на грађанима да на неким наредним изборима процене ко је шта радио, ко је изазивао инциденте, а ко одлучивао о будућности и о развоју града.

Вучевић је подсетио да је расправа о ГУП-у била јавна и да су одржане три јавне презентације са великим бројем примедби.

Мирно спавам. Развојни ГУП је конципиран и дефинисан од стране струке, а политика ће дати коначну реч под оквиром Устава и закона. Град чувамо. Свашта се причало, да ће Променада потонути, Спенс пропасти- ништа од тога се није десило. Узета су у обзир позитивна демографска кретања. Ово је стратешки документ који треба да да неку маргину куда Нови Сад треба да се креће у наредном периоду. Тврдим да је ово добар план, нећу подлећи мањој скупини људи, поновио је Вучевић.

Према његовим речима, град ће до 2030. нарасти за више од 130 хиљада становника.

План даје и строже критеријуме за градњу, већи број паркинг места, већи број зелених површина, рекао је на конференцији пред почетак Скупштине први човек Новог Сада Милош Вучевић.


Стручњаци из "Урбанизма" предвидели су мање раштркане зелене површине које би биле повезане "зеленим коридорима", наводећи да нови ГУП предвиђа и да између 25 и 30 одсто парцела намењених становању мора да буде под зеленилом, па ће и то допринети озелењавању града.

Пред одборницима новосадског парламента, који данас заседају у великој сали Скупштине Војводине, нашло се још 80-ак тачака дневног реда.

Претходно је, уочи седнице, испред зграде Скупштине Војводине дошло је до сукоба између окупљених грађана, који се противе усвајању ГУП-а, и полиције.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести