Посланици у уторак о ребалансу буџета за 2021.

БЕОГРАД: Скупштина Србије почиње сутра нову седницу, а према најавама министра финансија Синише Малог, посланици ће расправљати о ребалансу буџета за 2021. годину.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Министар је раније објаснио да се ребаланс доноси због бољих резултата за 1,5 милијарди евра за девет месеци и већих издвајања за капиталне пројекте, као и због наставка помоћи грађана.

Мали је оценио да се српска економија опоравља од глобалне кризе изазване пандемијом брже од очекиваног и да остварује резултат бољи за 183 милијарди динара у односу на претходни ребаланс у априлу.

Према његовим речима, уштеђен новац је усмераван на капиталне инвестиције, развој економије и побољшање животног стандарда.

Ребалансом је смањена пројекција дефицита у односу на онај који је пројектован у априлу и биће 4,9 одсто, а удео јавног дуга у БДП-у биће 58,2 одсто.

До краја године очекује се раст већи од седам одсто, рекао је Мали, наводећи да је држава све своје обавезе испунила и да су плаћене обавезе у динар и у дан, према грађанима и привреди.

Он је додао да је ниво јавног дуга под контролом и да ће се наставити са капиталним инвестицијама и подизањем плата и пензија.

Ребаланс је предвидео и новац за почетак градње метроа у Београду, а припремни радови на изградњи би требало да крену у другој половини новембра.

Наставиће се са изградњом Моравског коридора, очекује се да ће до марта следеће године бити завршен аутопут од Појата до Крушевца, затим градиће се пут од Пожаревца до Голупца…

Обезбеђен је новац за изградњу Клиничког центра у Београду, фабрику вакцина, планиране саобраћајнице, за канализацију и изградњу фабрика за пречишћавање отпадних у више од 60 општина и градова.

На дневном реду је и Предлог закона о Заштитнику грађана, затим измене и допуне Закона о слободном приступу информацијама, измене и допуне Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, измене и допуне Закона о Централној евиденцији стварних власника.

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању Уговора о гаранцији (Паметна бројила) између Србије и Европске банке за обнову и развој.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести