Потписан споразум о сарадњи Војводине и Архангелске области

НОВИ САД: У Покрајинској влади је потписан споразум о трговинско-економској, научно-технолошкој и социјално хуманитарној сарадњи између АП Војводине и Архангелске области Руске Федерације.
д
Фото: Покрајинска влада

Покрајинска влада је први пут потписала споразум с неком од руских регија након 180 година од успостављања дипломатске сарадње између Србије и Русије.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је рекао да се у протекле две године радило на успостављању сарадње с Архангелском облашћу и да је сада, потписаним споразумом, она и озваничена.

„Потписивање споразума носи и важну политичку поруку јер је јасна потврда пријатељских односа народа са наших и руских простора“, навео је Мировић.

„Желели смо да покажемо и потврдимо пријатељске и братске везе наших двају народа и двеју регија и то је важна политичка порука, којом се поносимо.“

Он је додао да ће Покрајинска влада учинити конкретне кораке да би грађани осетили добробит те сарадње. Споразум отвара могућност повезивања привредних комора, културних институција и универзитета.

И губернатор Архангелске области Игор Орлов је изразио задовољство потписаним споразумом и позвао председника Покрајинске владе у посету тој руској регији.   

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин изјавио је да је потписивање споразума веома важно јер је Русија на прагу суштинског економског развоја и учвршћивања односа са својим партнерима, међу којима, како је нагласио, Србија има посебно место.

Уочи потписивања споразума било је речи о одржавању марша „Бесмртног пука” у Новом Саду наредне године и организовању великог концерта Државног академског Северноруског народног хора.

Е. М. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести