Потписан уговор са Кинезима о изградњи деонице Нови Београд-Сурчин

БЕОГРАД: У Београду је данас потписан Комерцијални уговор за изградњу деонице Коридора 11 од Новог Београда до Сурчина са кинеском компанијом China Communications Construction Company Ltd (CCCC) коме је присуствовао председник Србије Александар Вучић.
t
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

Вучић је овом приликом рекао да ће овај пројекат бити завршен до новембра 2021. године, а да ће кинеска компанија CRBC до 18. децембра завршити деоницу Сурчин-Обреновац са дивним мостом преко Саве и Колубаре.

"До краја 2021. завршава се и Прељина-Пожега што је много тежи пут. Остаје још Нови Београд-Сурчин, преко Војвођанске улице излази иза националног стадиона и спаја директно са Милошем Великим и путем према Чачку и то ће бити 2021. године", рекао је Вучић.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је потписала уговор са кинеском страном, нагласила је да је данашњи дан важан за Србију, не само због тога што пуштамо у саобраћај ауто-пут од Обреновца до Љига, него и због тога што крећемо са новим пројектом, изградњом деонице Нови Београд-Сурчин.

"Деоница Нови Београд-Сурчин треба да нам помогне да се много једноставније дође на ауто-пут "Милош Велики". Надамо се да ћемо на овој деоници почети радове 1. марта 2020, а пре тога ћемо у децембру ове године, на Светог Николу, пустити у саобраћај и деоницу Сурчин-Обреновац, коју такође гради компанија CCCC", рекла је Михајловићева после потписивања уговора.

Она је захвалила компанији CCCC на свему што ради у Србији у области инфраструктуре и председнику Србије на подршци у реализацији пројеката.

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо рекла је да је данас дан сарадње Кине и Србије, јер се поподне отвара деоница ауто-пута од Обреновца до Љига.

"Још једном захваљујем српској страни, председнику Србије и потпредседници Владе на поверењу у кинеске компаније, у кинеску технологију и кинески квалитет. Сигурна сам да ће све кинеске компаније које раде у Србији, укључујући CCCC, учинити све да испуне све своје обавезе", рекла је Чен.

Деоница Нови Београд-Сурчин, дужине 7,9 километара, представљаће део ауто-пута "Милош Велики" и функционалну везу са Градом Београдом. Уговорена вредност пројекта износи 70,5 милиона долара. Ова деоница чини полазну деоницу овог ауто-пута од Београда до границе са Црном Гором и везу Београда са ауто-путем "Милош Велики", саопштило је ресорно министарство.

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи деонице Нови Београд-Сурчин, поред потпредседнице Владе, потписали су в.д. директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак, и директор огранка за Србију компаније "Чајна комјуникејшнс констракшн компани" (CCCC), Џанг Сјаојуен.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести