Премијер Вучић свечано дочекао канцелара Керна

Председник Владе Србије Александар Вучић свечано је данас дочекао канцелара Аустрије Кристијана Керна, који борави у званичној посети Србији.

Вучић је Керна дочекао испред Палате Србије, где ће бити одржан и састанак двојице званичника. 
После састанка, премијер Вучић и канцелар Керн обратиће се новинарима. 
Аустријски канцелар допутовао је синоћ у Београд и премијер Вучић приредио је неформалну вецеру за госта из Аустрије. 
Разговарали су о односима две земље, мигрантској кризи и ситуацији у региону.

Керн жели, како је најавио уочи посете, да продуби добре односе измеду Аустрије и Србије, те да у Београду разговара о јацању економске сарадње, наставку сарадње у сузбијању илегалне миграције и приблиžавању Србије ЕУ.
"Долазим у Србију уверен да је реч о стабилној земљи и да постоје значајне могућности да унапредимо односе на темељу задивљујућих реформи које је спровела српска влада, поручио је Керн у интервјуу Танјугу, уоци званицне посете Београду.

Керн наводи да са премијером Вучићем, за којег каже да је трезвени, доследан политичар којем су у интересу позитиван развој и мир у региону, има пуно ствари о којима ће разговарати, а које повезују две земље - пре свега, реч је о економским односима.
Керн ће током дана имати званичне разговоре и са председником Србије Томиславом Николићем.
Планирано је и да се састане и са представницима аустријских предузећа која послују у Србији.
Госта су осим премијера дочекали Јадранка Јоксимовић и Небојша Стефановић.

 

Вучић предлаже царинску унију за земље региона
Премијер Србије Александар Вучић предао је данас аустријском канцелару Кристијану Керну "папир" о Западном Балкану, са циљем стварања слободног трговинског тржишта и царинске уније у региону.
Реч је о идеји која, како је објаснио Вучић, има за циљ да се "приближе наше територије" и олакша проток робе.

Премијер није прецизирао шта све подразумева његова иницијатива, али је истакао да губимо седам одсто прихода због чекања камиона на границама. 
Он је рекао да је о том "папиру", на енглеском језику, обавио прве консултације са премијером БиХ Денисом Звиздићем и албанским премијером Едијем Рамом.

"То је моја идеја, први пут сам уручио тај папир Керну, а идеја је да се направи слободна трговинска зона и царинска унија, чиме ћемо постати веће тржиште, атрактивније", рекао је Вучић.  
Сматра да је то будућност региона. 
"Што богатији будемо, то ће бити боље за нас. То је нека моја лична идеја и иницјатива", поручио је премијер.

 


Керн: Србија није "задње двориште" Европе
Савезни канцелар Аустрије Кристијан Керн изјавио је данас да Србија за Европу није "задње двориште", већ њена "дневна соба" и да је она део који мора још више да се приближи Европи.
 
Керн је, после састанка са премијером Србије Алекснадром Вучићем, такође истакао да у тренутку када се суочавамо са низом изазова, што важи нарочито за Балкан, изузетно цени напоре које Србија на челу са премијером Вучићем пружа за одржање регионалне стабилности.  
 
 "Стабилност је нешто о чему треба да разговарамо и на нивоу ЕУ и мислим да су нам у Бриселу потребни интензивнији разговори о путу Србије у Европу. Постоји велики потенцијал и ту Аустрија себе јасно види као некога ко се заузима за Србију", рекао је канцелар Керн на заједничкој конференцији за штампу с премијером Вучићем.
 
Аустријски канцелар је додао да највише мора да се уради на инфраструктурним пројектима, пре свега железници и ауто-путевима, јер,  како је констатовао, то повезује народ на Балкану.
Он је у том контексту похвалио и иницијативу председника Владе Србије да се на Западном Балкану створи слободно трговинско тржиште и царинска унија, јер је то нешто што може да повећа благостање у региону.
 
"То је и у интересу Аустрије, позитиван привредни развој. Наша предузећа су велики инвеститори у Србији. Разговарао сам са многима од њих овде и кажу да се осећају веома пријатно и да су спремни да наставе пут развоја и инвестиција у Србији", рекао је Керн.
Канцелар је додао да је тренутно веома тешка ситуација у светској политици, да се свет суочава са низом изазова, а да то важи и за Балкан.
 
Он је нагласио да изузетно цени напоре Владе Србије на одржавању стабилности у региону, јер је то важно, не само за Србију, већ и за Европу.
Керн је оценио да Аустрија може више да учини и да се интезивније ангажује када је реч о развоју привреде региона и да у том контексту јасно види Србију као саговорника са ЕУ.
Он је додао да је са премијером Србије разговарао и о питању миграција, и указао на веома добре односе.
 
"Желимо да проширимо подршку српским снагама, а као признање за савладавање миграционих изазова, уручићемо од 1. марта Србији инфрацрвене уређаје", рекао је Керн.
Канцелар се осврнуо и на српску заједницу у Аустрији која, према званичним подацима, износи око 300.000 грађана.
 
Он је, међутим, додао да се са Вучићем сагласио да је та бројна знатно већа.
"Имамо изузетно добру размену и сарадњу. Српски грађани у Аустрији су веома лојални и повезани са Србијом, али и са Аустријом, која им је такође домовина", закључио је Керн.
Премијер Вучић је захвалио на подршци коју Аустрија пружа Србији на путу ка ЕУ и изразио наду да ће она у наредном периоду бити још снажнија.
 
"Захвални смо и на помоћи у суочавању са мигрантском кризом. Очекујемо и надамо се и додатној помоћи, а аустријски представници су добродошли на територији Србије и радосни смо што можемо да вас угостимо", рекао је Вучић.
Он је рекао да је Керна упознао са својом иницијативом за Западни Балкан о слободном трговинском тржишту и царинској унији. 
 
Вучић је појаснио да аустријски инвеститори на територији Србије запошљавају 18.000 људи, али и додао да је циљ Србије да појача своје присуство на територији Аустрије.
 
"На вашим улицама више чујем српски него аустријски језик и то највише говори о нашем пријатељству и блискости", са осмехом је завршио Вучић. 
 Вучић је рекао да Аустрију доживљавамо као пријатељску земљу, са којом нас веже много тога и поновио да Аустрија и њена влада имају апсолутно разумевања за дешавања на овим просторима и да чују и поштују и оно што Србија има да каже. 
 
"Волели бисмо када би и сви други не само чули него и слушали глас Србије као што то чини аустријска влада" рекао је Вучић.
 Вучић је подсетио на ултиматум из 1914. године када је Србија одбила да аустријски полицајци на територији Србије истражују Сарајевски атентат, што је довело до почетка Великог рата, а да су се ствари сада промениле, те да заједно са аустријским полицајцима радимо на чувању граница од илегалних миграната. 
 
Он је захвалио канцелару Керну на сарадњи и подршци у мигрантској кризи коју пружају Србији, рекаваши да очекује додатну помоћ и подршку.
"То показује да су се неке ствари промениле и да данас ствари решавамо партнерски, а не тражимо разлоге да будемо једни против других", рекао је Вучић.
Посебно је нагласио да је захвалан аустријском канцелару што је посвећен очувању стабилности и мира на Западном Балкану.
 
Вуцицћ је поновио да Аустрија и њена влада имају апсолутно разумевања за дешавања на овим просторима и да чују и поштују и оно што Србија има да каже.
"Волели бисмо када би и сви други не само чули него и слушали глас Србије као што то чини аустријска влада" рекао је Вучић.
 
Премијер је изразио наду да ће сусрети са аустријским представницима, иако нису ретки, бити још чешћи, као и да Аустрија може да помогне у решавању проблема.
"Нас није срамота да кажемо да наша економија може да буде морор развоја целе Европе, али за то је услов да очувамо мир и стабилност, а за то нам је потребна помоћ", рекао је Вучић.
Одговарајући на новинарска питања, аустријски канцелар је рекао да подржава улагања у Србију, јер се Србија озбиљно бави политиком привлачења инвеститора. 
 
"Све политичке снаге у Србији настоје да се наше компаније овде пријатно осећају и на томе смо захвални", навео је Керн, са којим се сагласио и премијер Вучић, истакавши као позитиван пример долазак фабрике Леони у Ниш, која ће представљати сигурност и за раднике и за инжењере. 
 
„Вучић не моли, али Србији се мора више помоћи“
Канцелар Аустрије Кристијан Керн изјавио је да Србија не може да постане паркинг за избеглице, те да се Србији мора помоћи више у финансијском смислу. 
"Србија је добила скромне доприносе ЕУ. Вучић је човек који не моли за нешто, али потребно је да подржимо Србију", рекао је Керн.
 
Он је додао да је свима у интересу да остане на снази договор са Турском, али да је важно да се сличан договор постигне и са северноафричким земљама. 
"циљ је да избеглице на пристојан и достојанствен начин буду збринуте", закључио је Керн и додао да се земље ЕУ морају више и озбиљније бавити узроцима избеглиштва. 
 

Ауистрија пријатељска земља, хвала Керну на подршци
Премиједр Александар Вучић захвалио се данас своме госту канцелару Аустрије кристијану Керну на свему што његова земља ради на очувању мира, стабилности и сигурности на Западном Балкану и подвукао да на Аустрију гледамо као на пријатељску земљу која нам даје велику подршку на путу ка ЕУ. 

Вучић је на заједницкцој конференцији за новинаре рекао да канцелар Аустрије има увек разумевања и слуха за проблеме у овм делу Европе, истичући да то није случај баш и са свим другим землајма Европе.

 "Ви увек имате разумевања и пажње и да нам помогнте и хвала на таквој врсти подршке" рекао је Вучић образујући се аустријскоим канцелару коме се загхавлио на пиодршци и помоћи на европском путу Србије.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести