Први посао сређивање хаоса у здравству Војводине

– Покрајинска влада интензивно ради на припремању ребаланса овогодишњег буџета, који ће, како се планира, бити пред посланицима Скупштине Војводине у септембру

 – изјавио је за „Дневник” потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић. 

Ребаланс је потребно урадити да би новац из покрајинског буџета био усмерен на приоритете, пре свега у здравству, социјалној политици и пројекте који ће допринети побољшању укупне привредне и економске ситуације у Војводини, али који, по оцени Покрајинске владе, могу бити и завршени до краја буџетске године.

– Ребаланс се ради ради усаглашавања прихода с потребама у складу с променом приоритета у раду нове Покрајинске владе након промене владајуће већине у Војводини – објашњава Милићевић. – У том смислу, потребно је покрајинске финансије, с једне стране, усаглашавати с приходима и расходима, а с друге, с новим принципима и приоритетима у деловању и раду нове Покрајинске владе.  У скаду с досадашњом анализом стања у покрајинским секретаријатима утврђују се и приоритети по секторима, који ће бити изражени кроз буџет, односно његов ребаланс.

На питање који су приоритети Покрајинске владе до краја године, Милићевић је одговорио да је приоритет свакако санирање веома лоше ситуације у здравству Војводине. Анализе, које су урађене у Секретаријату за здравство протекли месец од када ради нова Покрајинска влада, наиме, показују да је велики број медицинских апарата, важних у дијагностици и лечењу, у квару и хитно их треба поправити. Исто тако је један од приоритета да се настави исплата новчане помоћи за треће дете у месечном износу од 12.000 динара, као што је то и саопштено са седнице Покрајинске владе у среду. Ребалансом је потребно обезбедити новац за ту намену јер буyетом за ову годину те паре нису биле обезбеђене за целу годину.

– Тиме Покрајинска влада показује јасно опредељење да у оквиру својих могућности помогне раст наталитета. Биће сагледана и могућност реализовања низа мера у области социјалне политике. Пажња ће се посветити осетљивим групама, а кроз Покрајински секретаријат за образовање биће примењене и одређене позитивне мере за одржавање ученичког стандарда – навео је Милићевић.

Буџет Покрајине за ову годину износи 57,8 милијарди динара. Од тога, трансферна средства из републичког буyета за потребе локалних самоуправа и исплату зарада у средњим школама, здавству и високошколском образовању у Војводини износе 35,5 милијарди, а остатак од 11,1 милијарди динара и 5,9 милијарди, чине уступљени и наменски приходи.

„Дневник” је покушао да ступи у контакт с бившим потпредседником Покрајинске владе Мирославом Васином, који је и шеф Покрајинског одбора Демократске странке, владајуће у претходном сазиву Скупштине Војводине, с намером да питамо због чега бивша покрајинска власт није планирала до краја године новац за исплату помоћи за треће дете, међутим, нисмо успели да добијемо одговор. Подсетимо, Васин је прошле године на седници Покрајинског социјално-економског савета рекао да је по обиму овогодишњи буџет најмањи од 2010. године.  

– Требало је много напора да са 40 одсто мање новца у односу на годину за нама одржимо све најважније пројекте Покрајинске владе – рекао је тада Васин, али је упркос томе најавио да ће бити одржани програми у области запошљавања, подстицање привреде и предузетништва, малих и средњих предузећа, туризма, саобраћаја, телекомуникација, медицине, демографије и пољопривреде.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести