Ракић: Победа српског јединства

БЕОГРАД: Председник Српске листе Горан Ракић рекао је, после састанка политичких представника Срба са КИМ са председником Србије, да су изабрани градоначелници спремни да напусте поново институције ако не буде разумевања Приштине, али и да ће се то десити на свим нивоима - од тужилаштава и судова, до просвете.
Goran Rakić  Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Горан Ракић

Према његовим речима, победа Српске листе је победа српског јединства.
"На данашњем састанку захвалили смо председнику Вучићу на пожртвовању, на свему ономе што ради да би свима нама на КИМ олакшао живот", рекао је Ракић на конференцији за новинаре.

Како каже, избори су показали да није успео бојкот на који су позивали из центра Београда поједини квазиполитичари или опозиција.
"А тај бојкот би значио да на северу КиМ владају други, Албанци или неко кога би међународна заједница поставила из свог џепа а то би значило погром Срба", рекао је Ракић, подсетивши да у јужној Митровици не живи ниједан Србин.
Позвао је међународну заједницу да уважи вољу народа и додао да од амбасадора и представника међународних организација није добио још ниједну честитку на томе што је читав процес протекао у миру.

"Али су се сетили изборног процеса из 2017. Кад ми у разговору са амбасадорима поменемо нешто од раније, на пример погром, они кажу:"хајде да причамо о будућности, немојте се враћати у прошлост. А кад је њихов интерес у питању онда се сете 2017, па чак иду и до Првог светског рата, Косовског боја. Ваљда им је Милош крив кад је њихв интерсе у питању", закључио је Ракић.
Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић, који долази из Штрпца на југу Космета, рекао је да је убедљива победа на изборима на северу и Србима јужно од Ибра дала додатну снагу.

"Наша најевћа снага је јединство, и не само политичких представника, већ и већа подршка Срба, изказана кроз гласање, политици Српске листе и, пре свега, председника Вучића", рекао је Јевтић.
То је, како је рекао, политика опстанка, нормалног живота сваког Србина на КиМ, чији је циљ мир.

"Нисмо срећни када видимо иницијативе и резолуције у парламенту у Приштини", додао је Јевтић.
Како је рекао, Срби су данас јасно послали поруку да неће успети да разбију српско јединство они који то покушавају.
Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да је пропао покушај Приштине да интегрише северне општине Космета, као што је најављивао градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири.

"Срби су били јединствени, осетили опасност и на демократски и миран начин спречили угрожавање виталних интереса", рекао је Ивановић.
Он је уверен да се по излазности и гласовима за кандидате Српске листе види да су они који су на претходним изборима гласали за неке дурге кандидате, сада једнодушно гласали за Српску листу.

"У Косовоској Митровици је то посебно занимљиво. Они који су гласали за Оливера Ивановића на претходним изборима, сада су гласали за Горана Ракић. Ово најбоље одбацује сулуде оптжбе појединих марионета из опозиције, који покушавају своју државу и Србе да оптуже за злочин над Оливером", рекао је Ивановић.

Он је додао да се ситуација на Космету погоршава и да све показује да нема замрзнутог конфликта.
"Зато смо и подржали напоре државе и председника да се ситуација на КиМ што пре реши на компромисан начин, јер ће сутра бити теже и горе за решавање ситуације", рекао је Ивановић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести