Селаковић: Србија активнo учествује у борби против тероризма

МАЛАГА: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Малаги на Међународној конференцији на високом нивоу о људским правима, цивилном друштву и сузбијању тероризма, и том приликом поручио да је тероризам најозбиљнија претња међународном миру и безбедности, истакавши да Србија осуђује све облике тероризма.
vlada srbije yt
Фото: Youtube Printscreen

На Конференцији коју су заједнички организовале Влада Шпаније и Канцеларија УН за борбу против тероризма, Селаковић је казао да Србија сматра УН кључним форумом за међународну сарадњу у борби против тероризма, истакавши да подржава и активно учествује у регионалним и међународним иницијативама за борбу против свих облика тероризма, саопштено је из српског Министарства спољних послова.

''''Од изузетне важности је да се одговори на акте тероризма, како на националном, тако и на међународном плану, заснивају на владавини права, уз пуно поштовање људских права, родне равноправности, права деце и жртава тероризма“, рекао је министар и додао да је важно да се у нормативне и институционалне напоре инкорпорирају одредбе садржане у међународним конвенцијама о људским правима.

Шеф српске дипломатије пренео је да Србија предузима све потребне мере неопходне за спровођење релевантних резолуција Генералне скупштине и Савета безбедности УН, као и да настоји да пружи адекватан допринос кроз учешће у раду Комитета за борбу против тероризма и у тематским дискусијама у оквиру Савета за људска права.

„Србија недвосмислено подржава принципе садржане у Глобалној стратегији Уједињених нација за борбу против тероризма. Свесни смо обавезе да се све мере, које се на националном и међународном плану предузимају у борби против тероризма, спроводе уз поштовање међународног права“, рекао је министар.

Селаковић је напоменуо да у вези са решавањем узрока који доприносе ширењу тероризма и екстремизма, Србија сматра да је кључно решавање продужених нерешених конфликата, јачање владавине права и људских права, као и елиминисање дискриминације на етничкој, националној и религијској основи.

„Кроз деловање у оквиру Унеска и сарадњу са Алијансом цивилизација, Србија настоји да допринесе промоцији дијалога, толеранције и разумевања међу народима, религијама и културама“, рекао је министар и навео да на националном плану Србија настоји да у оквиру образовних програма и јавним кампањама делује у правцу јачања инклузивног друштва и пуне друштвене интеграције грађана различитих вероисповести и политичких убеђења.

Селаковић је казао да је Србија чланица главних конвенција УН из области људских права и хуманитарног права, и своје обраћање закључио преневши посвећеност Београда да кроз активну сарадњу са специјалним процедурама Савета за људска права константо ради на побољшању националног законодавног оквира за превенцију и сузбијање тероризма.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести