Снага ИТ сектора за светску трку Србије

– Ове године на факултете техничких наука у Србији биће примљено 700 студената више да би се оснажио ИТ сектор у држави – најавио је у Новом Саду председник Владе Србије Александар Вучић.

Он је приликом рашње посете компанији „Шнајдер електрик ДМС“ у Новом Саду истакао да спрега сектора информационих тенологија и факултета добро функционише, што показује да „образовање и привреда могу да се разумеју“.

– Сем у научно-технолошки парк, од чијих ће 29.000 квадратних метара, 10.000 квадрата бити за Факултет техничких наука, уложићемо посебан новац и у старт-ап компаније, а ускоро креће „Дигитал Србија“. Чинимо све да повећамо извоз наших софтвера – нагласио је републички премијер.

Вучић је рекао и да у „Шнајдер електрику“ раде млади људи, чији је просек година 27, а да су плате драстично веће од просека Србије.

– Кад науче и испеку свој занат и у пракси, мораће „Шнајдер електрик“ да уђе у тржишну утакмицу јер знају да има плаћенијих послова – рекао је Вучић

„Шнајдер електрик ДМС“ Нови Сад је највећа и најуспешнија српска реионална софтверска ИТ компанија, чији су власници француска мултинационална компанија „Шнајдер електрик“, и „ДМС група“, српска компанија чији су власници професори с новосадског Факултета техничких наука.

Компанија је развила свој оригинални производ АДМС софтвер, који представља интегрисано софтверско решење за управљање електричним мрежама великих градова у присуству обновљивих извора енергије и који се користи у осамдесетак држава света.

– Пошто имају свој производ, могу одмах да испоручују и новац који бисмо ми упатили, било да је у питању ЕПС, било „Србијагас“ – било који важан посао да раде, барем 35 досто тог новца би остало у Србији, што је огормна предност у односу на све друге команије – рекао је Вучић.

Као добру вест оценио је и значајан скок извоза софтвера из Србије. који би, по плану, требало да у 2017. години износи 50 милиона евра, док је у години за нама био на нивоу од 34 милиона евра.

– Желимо да подстичемо извоз софтвера и свега другога... Не можемо да будемо Израел или земље које у науку улажу неупоредиво више него ми, али можемо да улажемо све више и да трчимо трку и побеђујемо неке друге земље – нагласио је председник Владе Србије.

– Нама је потребно оно што се догодило у мобилној телефонији, и то би се могло догодити у електропривреди. Потребна нам је права мала револуција у наредних пет-шест година – рекао је Вучић.

Он је истакао да су за то потребни млади и образовани људи, и поручио да ће Србија још више улагати у њихово знање.

Он је рекао да у Новом Саду у сектору информационих технологија ради око 4.000 људи и да су, углавном су сви изашли с Факултета техничких наука, истичући значај дуалног образовања у развоју ИТ сектора.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да ће Покрајинска влада, заједно с Владом Србије, Градом Новим Садом, Универзитетом у Новом Саду, свим својим капацитетима помагати даљи развој ИТ сектора јер су резултати у овој области, која бележи снажан развој – импозантни. Јер, како је рекао, пре десетак година је у Новом Саду било неколико стотина запослених у ИТ сектору, док их је сада више хиљада.

– Изградња научно-технолошког парка у Новом Саду ће бити додатни подстицај и одскочна даска за даљи развој ИТ сектора, а Развојни фонд Војводине разрадио је посебне кредитне линије за подршку фирмама из тог домена – нагласио је председник Покрајинске владе. – Све те активности Нови Сад, Војводину и целу нашу земљу позиционирају као земљу која у овом делу Европе има огроман тренд раста у ИТ сектору.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић оценио је посету Вучића „Шнајдер електрику“ као поруку да Нови Сад себе позиционира као регионални ИТ центар, ослоњен на Универзитет, односно ФТН.

– Показујемо да умемо да будемо најбољи у врло оштрој конкуренцији, а заједно ћемо, кроз све нивое власти, наставити да подржавамо сектор информационих технологија и да директно утичемо на број радних места, односно на економски бољитак наших грађана – нагласио је Вучевић.

Развој ДМС софтвера започео је 1995. године на Факултету техничких наука у Новом Саду, на иницијативу „Електровојводине“, а 2000. године тим с ФТН-а прерастао је у компанију „ДМС група“ д. о. о. Нови Сад, која је развила АДМС софтвер. „Шнајдер електрик ДМС“ има више од 1.000 запослених стручњака и око 100 сарадника с Факултета техничких наука и Природно-математичког факултета у Новом Саду, од којих је око 40 с титулом доктора наука. Компанија неколико година спроводи активну политику стипендирања студената за више од 250 младих стипендиста годишње, којима након завршетка школовања нуде могућност наставка каријере у „Шнајдер електрику“.

С председником Владе Србије  су у посети, између осталих, били председник Покрајинске скупштине Иштван Пастор, те министри Ана Брнабић и Младен Шарчевић.

А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести