Вучић са Шолцом: Избор Србије је пут ка ЕУ, другачије гледамо на санкције

БЕРЛИН:Немачки канцелар Олаф Шолц нагласио је да је Србија у више наврата у Генералној скупштини Уједињених нација јасно и недвосмислено заступала став ЕУ да се, када је реч о ситуацији у Украјини, ради о нападу Русије на ту земљу и да је то најважнији знак који треба примити када је реч о опредељености Србије за европски пут.
e
Фото: Instagram buducnostsrbijeav

Шолц је тако одговорип на питање Ројтерса да ли ће по приступање Србије ЕУ имати последице њен став према Русији с обзиром на то канцелар ни истакао да је "најважнији знак који треба да примимо к знању чињеница да је Србија у више наврата у ГС УН јасно и недовсмислено заступала став ЕУ да се ради о нападу Русије на Украјину и да је то неприхватљиво".

Чињеница да се не слажемо у сваком детаљу је тема наших разговора, али не треба превидети такав став и понашање Србије, рекао је Шолц .

Вучић је истакао да "не би имао шта да дода" на то и нагласио да се Србија по питању правне и политичке приороде сукоба изјаснила недвосмислено и
јасно.

Србија је добро разумела поруку Немачке и свих осталих и о томе сам темељно и детаљно разговарао са Шолцом. Оно у шта нема сумње то је да је избор Србије да буде на европском путу и Србија ће бити чврсто опредљена за тај пут и без обзира што тренутне анкете показују да то није најпопуларнији пут, руководство Србије ће у потпуности подржати тај пут Србије у будућности, поручио је Вучић.

Он је додао и да Србија није отворила поглавље 31 и да, као неко ко је на путу ка ЕУ, има обавезу да се постепено усклађује са одлукама ЕУ.

Саслушао сам данас канцелара Шолца, он је био врло јасно и снажно је поновио ставове и захтеве Немачке и то је све што имам да кажем. Што се Србије тиче, Србија има другачији однос и по питању КИМ И зато имамо много других проблема, навео је Вучић.

Он је подсетио да је Србија била под санкцијама читаву деценију и имамо другачији сентимент према санкцијама од других.

Залажемо се за компромис са Приштином, чувамо мир

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да верује да ћемо имати снаге да дођемо до напретка у том дијалогу, који, понавља, за нас није лак, а разлоге је, каже, пренео канцелару Шолцу.

“Ми ћемо дати све од себе да идемо ка компромисном решењу, да покушамо да проналазимо компромисна решења, али она не могу бити само наше жеље, што и та реч јасно указује, и нама и онима другима у дијалогу”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Вучић је пренео да је тема била и однос Србије према рату у Украјини, истичући да је указао канцелару на опредељивању Србије о природи тог сукоба, и два пута у важним гласањима у УН, и у ОЕБС-у.

“Кључно питање били су и регионални односи, имали смо отворен и садржајан разгивор и на томе сам задовољан”, рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да не мисли да је само једна страна кривац за проблеме у БиХ, о чему је, каже, детаљно говорио Шолцу, али је, поручује и обећао да Србија неће бити узрочник било каквих проблема.

“Ми своју реч држимо и Западни Балкан ће имати мир и стабилност”, нагласио је Вучић.

Он је рекао и да у разговору није чак ни желео да коментарише бестидне тврње оних који говоре да ће Србија да изазове сукобе, што се није догодило.

Председник Србије је истакао и да су за Србију важне речи Шолца који је данас у разговору у више наврата поновио да је уверен у европску будуућност региона Западног Балкана. “И покушаћу да га цитирам, али не у илузују, као фатаморгану, не у нешто што се чини да је близу, а увек измиче. То је веома позитивна не само реченица, већ важно обећање за људе на Западном Балкану, за Србију”, рекао је Вучић.

Он је навео и да су заједнички констатовали велики успон у билатералним односима Србије и Немачке, пре свега економским.

Пренео је да је робна размена у прва три месеца 1,839 милијарди евра, што значи да се очекује да ове године достигне 7,5 милијарди, што је огроман скок, од 26 одсто, у односу на прошлу годину.

Поновио је да је Немачка највећи и најзначајнији трговински партнер Србије, као и Србија Немачкој на Западном Балкану.


Лајчак на неформалној вечери с Вучићем и Куртијем

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак захвалио је немачкој Влади на томе што је била домаћин разговора и сусрета са председником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем.

Он је истовремено на Твитеру објавио да ће се разговори наставити на нивоу главних преговарача 13. маја.

Поздрављам прилику за нефомалну вечеру и разговор о дијалогу са преседником Вучицем и косовским премијером Куртијем у Берлину. Захвалан сам немачкој Влади која је била домаћин, написао је Лајчак.


“Радујем се скорој посети Шолца Београду. Ово ми је први пут да нисам са Ангелом Меркел за овом говорницом, и желим да се захвалим и њој и Шолцу на искрености и отворености, и на добром разговору”, рекао је Вучић.

Шолц: Немачка жели да Србија остане у Савету Европе

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је вечерас да Немачка жели да Србија остане у Савету Европе, јер се тамо даје важан допринос, као и да се даље развијају односи који ће довести до тога да се сви заједно окупљају у Европској унији.

Шолц је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са председником Александром Вучићем у Берлину, одговарајући на питање да ли ће у случају да Косово уђе у СЕ и НАТО, с обзиром да је Аљбин Курти најавио да ће поднети захтев за улазак у ове организације и затражио подршку за то од Немачке, те да ли ће Србија напустити СЕ и одустати од Вашингтонског споразума и да ли Немачка жели да избаци Србију из СЕ одлуком да Косово постане члан те организације.

Шолц је оценио да је заједничко окупљање у савезима који постоје могуће и да је то основ због чега је спреман да се лично заложи за оживљавање Берлинског процеса, јер сматра да то земљама Западног Балкана отвара перспективу.

"Европа и члансто у ЕУ не треба да буде перспектива него нешто што ће брзо доћи", поручио је Шолц.

Вучић је рекао да што се Србије тиче за њега је важно оно што је рекао канцелар Шолц, а то је да све што је потписано мора да буде спроведено у дело и да се нада да се то односи и на Бриселски споразум.

"Али ако неко не жели да поштује Вашингтонски споразум и жели да иде тим путем и наше ће руке бити одрешене. Ми ћемо поступати у складу са Уставом Србије и нашим националним и државним интересима", поручио је Вучић.

Он је напоменуо да то не значи да Србија треба себи да пуца у ногу, али да на сваки начин треба да гледа како да се дође до компромисног решења.

"Верујем да ћемо имати довољном снаге и да ће немачки пријатељи разумети да је потребно да о таквим стварима заједнички долазимо до решења и да о томе разговарамо", рекао је Вучић.

Кључна тема разговора дијалог с Приштином

БЕРЛИН: Немачки канцелар Олаф Шолц истакао је данас да приступна перспектива за Србију, и остале земље Западног Балкана, мора постати реалност, и дао обећање да ће се Немачка залагати да то тако буде, указујући да је кључан на том путу договор у дијалогу Београда и Приштине.

Шолц је након разговора са председником Србије Александром Вучићем међутим, истакао је да је кључна тема разговора са српским председником била дијалог са Приштином.

Пренео је да ће вечерас у Берлину разговарати изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

„Напредак у дијалогу је од огромном значаја за мир и стабилност у региону и Европи. Рекао сам колико су важни ти напреци ка свеобухватном договору. Сви до сада постигнуто договори морају да се поштују, и једнострано деловање није од помоћи", рекао је он.

Шолц је истакао да Немачка интензивно подржава приступни процес Србије, како кроз саветовање, тако и пројектно финансирање.

"Европска перспектива Србије и других земаља региона мора бити нешто што мора бити претворено у реалност. Моје обећање је да ћу се залагати за то да перспкетива постане реалност“, рекао је он новинарима.

Шолц је подсетио да се са Вучићем већ раније сретао и разговарао док је био градоначелник Хамбурга и да је то добра полазна основа за све оно што желе две земље зајендо да ураде.

Пренео је да је разговарано о широком спектру билатералних односа.

Он је указао на добру економску сарадњу, чињеницу да у Србији ради 400 немачких предузећа која су створила око 75.000 радних места.

„Тај позитиван развој желимо даље да подстичемо“, подвукао је он.

Указао је и на стратешко климатско партнерство које је успостављено између две земље на јесен, што треба да допринесе снажнијем напретку у енергетској трансформацији.

Важна тема је, додаје, реакција на брутални рат Русије против Украјине.

Шолц је нагласио да ЕУ и њени кандидати морају бити јединствени и бранити заједничке вредности.

„Важно је да сви шаљемо јединствену поруку, да сви знају да не може да се прихвати рат. То је тешка ситуација, и зато морамо сви који треба да будемо заједно то и будемо“, поручио је он.

Шолц је казао да је важно да Србија настави реформски пут, посебно у области владавине права, борби против организованог криминала и корупције.

Шолц је пренео да је у разговору са Вучићем изразио забринутост због стања у БиХ и сецесиониионстичкх тежњи Милорада Додика.

„Посебно у БиХ је важно да се сви залажу да тамо буде могућ конструктиван развој“, поручио је он.

Шолц је нагласио да је неопходна регионална сарадња на путу ка ЕУ.

„Стварање заједничког тржишта, је веома битно и надам се да четири споразума бити брзо постигнута“, додао је он.

Шолц је најавио да ће за пар недеља путовати на Западни Балкан, а посетити и Београд.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести