ССП: Чадеж да поднесе оставку, банке му важније од грађана

БЕОГРАД: Странке слободе и правде затражила је данас од председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа да поднесе оставку због тога што, како је саопштено, комора није штитила интересе српске привреде приликом доношења нових закона и зато што је дозволила повећање свих намета.
SSP Foto: SSP
Фото: ССП Фото: ССП

ССП оптужује Чадежа да је подржао стране банке изјавом да је у интересу привреде да грађани Србије изгубе 100 милиона евра и уплате их страним банкама, које већ остварују енормну добит од 600 милиона евра годишње.

Та странка наводи да су увећани сви намети - повећан ПДВ, порез на добит, порез на имовину, паушал за предузетнике, порез на доходак грађана и свих акциза, као и да су уведене нове акцизе на струју.

Такође, ССП тврди да Чадеж не помаже нашим привредницима да уђу на страна тржишта, већ "државним субвенцијама помаже страним фирмама да уђу на српско тржиште и да он мора да реформише ПКС у сервис српске привреде, уместо што наплачује чланство у Комори.

ШП тврди да данас 70 одсто српског извоза остварују већински стране фирме, а од укупно наплаћеног ПДВ-а 87 одсто је ПДВ из увоза", наводи ССП.

Чадеж је у суботу изјавио да ПКС очекује од скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство да донесе одлуку која ће бити у интересу привреде и свих њених грађана, а не у корист малог броја адвоката који преко леђа истих грађана покушавају да оштете домаћу привреду за близу 100 милиона евра.

Он је рекао да оваквим тумачењима Закона о облигационим односима, Закона о заштити потрошача и Закона о заштити корисника финансијских услуга Одбор треба да стави "тачку на пљачку привреде" од стране неодговорних адвоката.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести