Стефановић: Када навијате, онда су оптужбе немуште

БЕОГРАД: Председник Радне групе за унапређење изборних услова, Небојша Стефановић, изјавио је да смањење изборног цензуса на три одсто даје веће шансе свим политичким актерима да уђу у парламент, а на критике европске посланице Тање Фајон одговара да Фајон треба да доноси суд на основу тога да ли је предлог бољи с гледишта интереса грађана Србије, а не за Савеза за Србију.
nebojsa stefanovic tanjug
Фото: Tanjug

"На који начин смањење цензуса угрожава било чије право? То, напротив, даје чак више права свима, осим СНС, која потенцијално може да буде оштећена и да има мање мандата. Већи број листа може да уђе у парламент и то је добро за друштво. То је добро и за враћање дијалога у Скупштину Србије, али и у локалне парламенте", рекао је Стефановић за Танјуг.

Он је објаснио да су и представници Европског парламента, Мисије ОЕБС-а и опозиционих странака инсистирали, а Влада Србије се сложила, да се изборни услови, законодавни оквир и све оно што олакшава грађанима да имају што боље изборе, унапређује у континуитету.

Стефановић подсећа да је скупштина усвојила више измена закона, крајем децембра, али и да су решена нека питања, која се тичу медијских слобода, РЕМ-а, РТС-а, између осталог, и на инсистирање опозиције и додао да се нико томе није супростављао.

"Мислим да не постоји рационално објашењење да се било ко супростави смањењу цензуса. Разумем да о томе треба да се води расправа. У случају да се одлучимо за то, имаћемо јавну расправу, као и расправу у парламенту. Сви закони који улазе у скупштину иду у редовну процедуру, имају јавну расправу, биће довољно времена за народне посланике да се о томе изјасне", навео је Стефановић.

Према његовим речима, сви који су се изјаснили да желе да учествују на изборима су рекли да је ово добар потез, а на оне који су се одлучили на бојкот - и не утиче.

"Да ли они имају своје лукративне циљеве које су желели да остваре, па мисле да им не иде у прилог, а не занима их да ли је у интересу грађана...? Ми не можемо да се према томе односимо интересно...Можда је лоше за неке од тих појединачних странака из угла да они желе да бојкотују изборе, али чак и кад би се сутра определили за изборе и за њих је ово боље и лакше и омогућава им да лакше дођу до тога да се у парламенту боре за грађане", рекао је Стефановић.

Стефановић сматра да је предлог о смањењу цензуса "истерао на чистац" ко се залаже за демократију, а ко само критикује зарад критике.

"Они који су искрени у намери да демократија у Србији постоји, могу да кажу ''жао нам је што је то предложио Вучић, али супер је идеја''. И, имате оне који ће рећи ''шта год да се предложи не ваља, јер тиме се не остварују наши циљеви''", рекао је он.

На оцене Тање Фајон, која на основу могућег мотива власти, да умањи ефекте бојкота, закључује да избори неће бити фер због промене цензуса, Стефановић поручује да европска посланица има мандат да сагледа "да ли је ово боље него што је било 2012. године".

Подсетио је и на извештај Верице Бараћ из 2011, која је тада констатовала да су медији под контролом власти, што, подсећа, нико није демантовао.

"Ми смо данас направили значајан напредак у односу на та времена и мислим да они који доносе такве закључке не треба да се баве тиме да ли су они који су њима омиљени овим задовољни, да ли се испуњавају њихови циљеви, као ни да ли се испујнавају циљеви власти, већ да ли је боље по грађане", каже Стефановић.

Како каже, када навијате за једну страну, из неких својих разлога, а та страна није задовољна, онда то може да буде проблем по неко друштво - да буде оптуживано немуштим оптужбама.

"Кад погледате те из СзС, на чијој је она више страни, ако тако могу да кажем, кад би појединачно изашли, а да је цензус пет одсто, ниједна од тих странака не би прешла тај цензус и шта би онда био њихов коментар? Да смо недемократско друштво и да је неко са 3 или 4 одсто остао ван парламента?", констатовао је Стефановић.

Смањење цензуса Стефановић види као велики искорак за демократију, те истиче да нико релевантан не може да каже да је у питању корак уназад.

"Грађанима ће бити омогућено да се још прецизније определе, јер за неког, на пример, не би гласали уколико би сматрали да нема шансе да пређе цензус. Имаћемо правичније представљање политичких и грађанских групација у републичком и локалним парламентима", рекао је Стефановић.

Закључује да је кључни проблем једног дела опозиције то што не могу да прихвате чињеницу да их народ не жели.

"Није ствар колико сте често на телевизји, ако квалитет онога што презентујете није добар. Увек ћете бити незадовољни, без обзира на моделе, јер не победујете", закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести