Стефановић: Притисци на Србе за формирање војске и да напусте КиМ

БЕОГРАД: Хапшење Срба у Гњилану је покушај притиска на Србе да прихвате формирање војске на Косову и Метохији, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и додаје да је то и нови притисак на Србе да напусте јужну српску покрајину.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Он каже да се све ради по већ познатом сценарију, да косовска полиција хапси, а Брисел на то ћути.
"На жалост то је сценарио који смо видели много пута, да се деси нешто страшно онда се неко извињава, неко ћути, а углавном Срби трпе последице. Чињеница је да Срби који живе на КиМ не желе формирање било какве војске Косова", рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да формирање војске Косова није предвиђено међународним прописима и резолуцијом УН. 
"Сада је јасно ко не жели испуњавање договора из Брисела и ко покушава на сваки начин да блокира те преговоре. Српска страна жели да се нормализује живот на КиМ, а са друге стране имате приштинску страну која покушава на све могуће начине да кључне ствари из Бриселског споразума не испуни", нагласио је он.

Стефановиц је истакао да на нападе и хапшење Срба на Косову нема реакције медународне заједнице и да они углавном позивају обе стране на нормализацију. 
"Ја не знам шта је то српски народ или наша преговарацка позиција урадила лоше да би нас позивали, уместо да се оштро осуди хапшење Срба и изазивање страха меду људима", изјавио је министар. 

Упитан да прокоментарише критике опозиције на најављени референдум он је рекао да је та идеја председника Србије критикована од оних  који су радили на гушењу суверенитета Србије на КиМ. 
"Разни опозициони лидери који су тада били на власти, који су управљајли процесима истерали су УН као кључну структуру на КиМ и све преговоре пребацили на ЕУ, а знали су да је већине земаља чланица признала независност Косова. Тиме не да нису допринели јачању позиције, већ су радили на гушењу суверенитета наше земље", нагласио је он.

Додаје да су лошим потезима допринели да нови талас земаља призна независност КиМ и тиме су ослабили позицију Србије, прихватили царински печат, прелазе на Јарињу и Брњаку.
"Када су све то урадили, довели Србију у катастрофалну позицију и све то предали Александру Вучићу који то треба да реши, сада свака Вучићева идеја се дочекује на нож, јер како ће да се врате у фотељу ако Вучић нешто уради", рекао је Стефановић.

Он је истакао да се председник Србије бори за свој народ на КиМ, да је веома сложена ситуација и да су неке најмоћније земље против нас. 
"Кажу да је Вучић аутократа, да је прихватио власт за себе а када каже "питаћу народ" они га нападају зашто да пита народ, не треба народ да одлучује. Ово што ради Вучић је једино могуће и то је нешто што враћа суверенитет нашој земљи", закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести