Сто дана Покрајинске владе: Наставља се улагање у здравство, школе, пољопривреду...

Нова  Покрајинска влада која је формирана 29. октобра прошле године на челу са Игором Мировићем, мандат је започела у отежаним економским условима због пандемије коронавируса која је захватила не само нашу државу него и свет остављајући последице на финансијске потенцијале. 
с
Фото: Дневник

У тим условима је планиран буyет Војводине за ову годину у износу од од 75,2 милијарди динара,  а у намери да се настави са најзначајним пројектима и да у највећој могућој  мери одржи принцип окупљање око пројеката, политике Покрајинске владе уведене 2016. године када је Мировић започео свој први мандат и најавио увођење тог принципа. 

С обзиром на то да је нова Покрајинска влада влада континуитета коју од 2016. води Српска напредна странка, интересантно је видети шта је урађено и шта је започето у тих првих 100 дана владе у мандату у континуитету? Од раније започетих инвестиција 30. децембра прошле године је отворена реконструисана Интерна клиника Клиничког центра Војводине. Радови су трајали годину дана и завршени су раније од планираног рока. Вредност инвестиције је 682,4 милиона динара. Новац за реконструкцију су дали републичка Канцеларија за управљање јавним улагањима и Покрајинска влада преко секретаријата за здравство и тиме је после 60 година од изградње, отворена комплетно реконструисана Клиника за интерне болести.


У Клиничком центру Војводине су почели радови на ламелама Б и Ц чија градња стоји више од 30 година, а очекује се да све буде завршено за до три године

Фото: Дневник

Истовремено у Клиничком центру Војводине су почели радови на ламелама Б и Ц чија градња стоји више од 30 година, а очекује се да све буде завршено за до три године. Пројекат Каменица три - један од приоритета у Војводини -  се наставио и у првих 100 дана Покрајинске владе, а очекује се и почетак радова на реконструкцији опште болнице у Кикинди.


Иницијатива за нови објекат Дечје болнице у Новом Саду

Покрајинска влада у јануару ове годне покренула је иницијативу за изградњу новог објекта за потребе Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. Издвојено је 67,5 милиона динара за израду пројектно-техничке документације неопходне за почетак радова на изградњи новог комплекса Института. Нови објекат површине 30.000 квадратних метара градиће се на месту постојећег објекта Клинике за стоматологију Војводине. Истовремено, обезбеђена су неопходна финансијска средства у износу од 8,4 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за изградњу потпуно нове зграде Клинике за стоматологију, која ће се налазити у оквиру комплекса Медицинског факултета у Новом Саду.


У јануару је завршена санација музејског депоа Музеја Музеја савремене уметности у Новом Саду. Покрајина је у санацију инвестирала 31 милион динара и тиме заштитила здравље запослених и простор где се чува више од 350.000 важних експоната. Радови у Музеју су почели пре пандемије коронавируса, у време ванредног стања били заустављени и настављени по његовом укидању. Приликом обиласка Музеја Мировић је најавио да ће Покрајина ове године уложити знатна средства и у културу.

 

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је седам конкурса за суфинансирање набавке механизације, за сточарство, наводњавање, инвестирање у воћарство…

- На пролеће ћемо завршити реконструкцију Културног центра у Врбасу, обновити Дом културе у Равном Селу, који је изгорео, а у плану је и реконструкција Културног центра у Србобрану - најавио је Мировић..

Завршен је и рукометни терен у дворишту Основне школе “Милоје Чиплић” у Новом Бечеју. Инвестиција је остварена заједничким улагањем Покрајине и Општине Нови Бечеј, у укупном износу од 5,6 милиона динара и тиме су створени много бољи услови за бављење ђака и рекреативаца спортом.

Фото: Инстаграм

Хертеленди до пролећа

Када се говори о започетим инвестицијама крајем децембра прошле године стугла је добра вест  и из Бочара, у општини Нови Бечеј. Како је то на Инстаграму објавио председник Покрајинске владе Игор Мировић, ближе се крају радови на реконструкцији дворца Хертеленди у Бочару и очекује да објекат, намењен за децу предшколског узраста и основношколце за боравак и учење у природу, буде отворен већ на пролеће.


Сходно већ устаљеној пракси од 2016. да се конкурси за доделу финансијских средстава привреди, образовању, култури и другим областима распишу одмах на почетку године како би реализација пројеката могла бити започета до половине године, секретаријати су у јануару и фебруару објавили прве конкурсе у години.  Тако је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао седам конкурса и то за суфинансирање набавке прикључне механизације, машина и опреме за органску производњу на територији АП Војводине у укупном износу од  9.000.000 динара, затим за доделу бесповратних средстава за опремање сточарских фарми такође у укупном износу од 90.000.000 динара. Међу тих седам конкурса су конкурс за доделу средстава за суфинансирање инвестиција за прераду воћа и поврћа, укључујући и печурке у укупном износу од 25.000.000 динара, као и конкурс за доделу средстава за подршку младима у руралним подручјима за који је предвиђено  укупно 200.000.000 динара, затим конкурс за доделу средстава за суфинансирање набавке конструкција и опреме за биљну производњу у заштићеном простору на територији у укупном износу од 80.000.000 динара, конкурс за доделу средстава за суфинансирање набавке опреме и система за наводњавање и опреме за побољшање водног, ваздушног и топлотног режима биљака у укупном износу од 370.000.000 динара и конкурс за доделу средстава за суфинансирање инвестиција за набавку опреме за заштиту од временских непогода и елемената потребних за подизање производних засада воћака, винове лозе и хмеља у укупном износу од 85.000.000 динара.


Пречистач у Бачкој Тополи

Добра вест стигла је и из области заштите животне средине. Наиме,  од започетих приоритетних пројеката приближава се крају изградња пречистача отпадних вода у Бачкој Тополи. То је пре неколико дана најавио републички посланик Савеза војвођанских Мађара Арпад Фремонд из Бачке Тополе у емисији Суботичког радија на мађарском језику. Фремонд је рекао да би пречистач могао да буде готов до краја године.

- На пречистач ће бити могуће у целости да се прикључи и градска канализација, као и фирме које се налазе поред реке Криваје и загађују је – казао је он. Пречистач отпадних вода у Бачкој Тополи је један од укупно четири пречистача у Војводину чију изградњу финансира Покрајина уз финансијску подршку републике. За наставак пројекта у Бачкој Тополи Покрајинска влада издвојила је ове године 154 милиона динара.


Покрајински секретаријат за спорт и омладину  расписао је пет конкурса за финансирање спорта и спортске инфраструктуре у укупном износу од  72 милиона динара. Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице расписао је седам конкурса у области образовања за подносиоце пријава са територије АП Војводине, у укупном износу од 170.913.250 динара.

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама расписао је у јануару  конкурсе из свих области свог делокруга рада у укупном износу од 129.910.400 динара.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је прошле недеље уговоре представницима 24 локалне самоуправе за финансирање и суфинансирање инфраструктурних пројеката у областима саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, основног образовања и васпитања и развоја спорта. Реч је о пројектима који ће бити реализовани заједно са локалним самоуправама, а од укупног износа средстава Покрајинска влада је преко Управе за капитална улагања АП Војводине обезбедила готово 3,3 милијарде динара.

„Ово је важан дан јер започињемо велике инвестиције у Војводини. Показали смо у минуле четири године добар заједнички приступ, ефикасност и јединство у припреми пројеката“, рекао је Мировић.

Ержебет Марјанов                                                           

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести