Светска банка одала признање Влади Србије на економским резултатима

БЕОГРАД: Директор Канцеларије Светске банке у Београду Стивен Ндегва одао је данас признање Србији и српској Влади на економским резултатима у условима пандемије, који су, како је рекао, много бољи од земаља Европске уније и свих економија заједно у региону Западног Балкана.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs
"То је нешто на шта треба да будете поносни, а можемо да будемо поносни и ми на послу који смо обавили у сарадњи са Владом на разним пројектима који су допринели том резултату", рекао је Ндегва на онлајн презентацији Извештаја СБ о Западном Балкану и Србији.
 
Он је оценио да је опоравак Србије на правој путањи и да је пред српском економијом обећавајућа година, која ће, како се чини, обезбедити повратак на нормалан планирани раст.
 
"Дакле, сви комплименти Влади на послу који је обавила, пре свега на обуздавању пандемије, затим напретку када је реч о регулисању и друштву колико год то било болно, и организацији и спровођењу вакцинација што је подигло поверење и пружило подстрек свим економским учесницима", рекао је Ндегва.
 
Према његовим речима, висок степен отпорности који је српска економија показала резултат је снажних реформи које су спровођене у последњих неколико година.
 
Те реформе су, каже, помогле да се изгради снажна фискална основа која је омогућила Србији да уђе у пандемију са веома јаким финансијским ресурсима, да се избори са изненадним повећањем расхода и да обезбеди веома робусне пакете помоћи економији како би компаније могле да послују и сачувају радна места.
 
Ндегва је на крају проучио да је Група Светска банка изузетно заинтересована за даљу сарадњу са Владом Србије на плану економског опоравка и развоја пројеката за зелену транзицију и инклузивни раст.
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести