Тачи: Решење за Косово ове године или губимо целу деценију

БЕОГРАД: Председник Косова Хашим Тачи изјавио је у интервјуу за ББЦ на српском да ће се изгубити цела деценија ако се у преговорима Београда и Приштине ништа не деси ове године.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

"Ако се нешто деси у преговорима са Србијом, десиће се ове године. Ако се не деси ове године, плашим се да ћемо изгубити деценије", истакао је Тачи.

Он је рекао да је завршна година првог председничког мандата председника САД Доналда Трампа најбоље време за договор на Балкану и да мисли да земље региона неће поново задобити Трампову пажњу.

"Овај повратак пажње САД на наш регион је дар од Бога и за Косово и за Србију - морамо то искористити", нагласио је Тачи.

Он је оценио да ни Косово ни Србија не могу рачунати на чланство у Европској унији без коначног споразума и да ће, уколико пропусте ову прилику, "плакати пред капијама Брисела, али то никога неће бринути ни интересовати".

Тачи је оценио да са једне стране Београд и Приштина "никад нису били ближе договору" јер је Косово независно, а "Србија зна за независност Косова", а да су са друге стране веома далеко и да ће све поново зависити од лидера две стране.

Он је истакао да нема посебан однос са председником Србије Александром Вучићем, али да су обојица председници "независних држава, изабрани на легитиман начин", да имају различите ставове, али да то не треба да их спречи "да као два председника разговарају о будућности."

Тачи је оценио да је Косово испунило услове за визну либерализацију и да је незаслужено у изолацији, те да се Косово осећа "изданим и кажњеним због изостанка јединства међу чланицама ЕУ".

Коментаришући последње изјаве косовских званичника о таксама на српску робу, Тачи је рекао да се не смеју доносити популистичке одлуке, којима се наводно кажњава Србија, а заправо се Косово удаљава од ЕУ и САД.

"Конфронтација са Србијом не помаже односима Косова са Вашингтоном и Бриселом, а једино решење у коме сви добијају је постизање коначног споразума Косова и Србије", истакао је Тачи.

Говорећи о Специјалном суду за злочине Ослободилачке војске Косова, Тачи је истакао да ће се он "бавити нечим што је научна фантастика, што је извештај Дика Мартија".

"Косово је испунило све обавезе према Специјалном суду, сарађује више са органима међународне правде од било које државе у региону. Радимо то да бисмо одржали партнерство са Вашингтоном и Бриселом", нагласио је Тачи.

На питање да ли би рад Специјалног суда могао утицати на његову политичку каријеру, Тачи је одговорио кратко: "Не".

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести