Фајон: Нико није потпуно задовољан међустраначким дијалогом

БЕОГРАД: Посланица европског парламента и посредница у дијалогу између власти и опозиције Тања Фајон, оценила је да ни власт, ни опозиција нису у потпуности задовољни исходом и резултатима међустраначког дијалога.
fajon
Фото: TANJUG / TANJA VALIC

У интервјуу за данашњи Блиц, Фајонова је рекла да је она лично задовољна исходом дијалога уз посредовање ЕУ, као и чињеницом да је делимично незадовољство власти и опозиције добро, јер заправо значи да ће свака страна додатно "морати нечим да допринесе у нормализацији односа.

"То не значи да ће изборни процес након наших предлога бити савршен, али ово је корак ка побољшању изборних услова. Волела бих да се ванпарламентарна опозиција придружи изради нових правила за националне емитере и буде део РИК", поручила је Фајон и изразила задовољство и предлозима европарламентараца и са 16 конкретно предложених мера.

Указала је да би била задовољнија када би све политичке странке у Србији, посебно оне које тренутно не учествују у раду националне скупштине показале своју политичку вољу и обавезале се на имплементацију предложених мера.

Она је истакла да Европски парламент није донео готова решења, већ је само посредник који покушава да упути саговорнике на компромис и приближи различите погледе.

"Сматрам да је у интересу свих грађана Србије да све политичке снаге користе све нове инструменте надзора и учешћа у изборном процесу. Споразум садржи 16 мера које обухватају и области надзора медија и интегритета изборног процеса. Истакли смо хитност реформе јавног финансирања трошкова изборне кампање како би се осигурала праведнија расподела финансијских средстава за учеснике на изборима, али и формирање привременог надзорног одбора за надгледање рада у сфери медија", рекла је Фајонова.

Она је поновила да ће Европски парламент током целе кампање помно пратити примену мера на терену, да ће Надзорни одбор и РИК редовно извештавати о томе, а да ће се активирати и други механизми кјао што је Извештај Европског парламента о напретку".

"Зарад демократских избора и њиховог исхода потребно је бити спреман на компромис и на тражење најширег консензуса. Изборни процес након наших предлога неће бити савршен, али ово је корак да се побољшају изборни услови", рекла је Фајонова.

Истакла је да је мисија делегације Европског парламента била покушај да се побољшају изборни услови, али и повећање поверења у изборни процес и стварање једнаких услова за све учеснике у изборном процесу.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести