Више од 200.000 Војвођана добило мађарски пасош

Више од 200.000 грађана Војводине поред српског држављанства има и мађарско. Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор је поводом 10. годишњице доношење мађарског закона о двојном држављанству изјавио да у Војводини „готово нема Мађара који нема двојно држављанство”, пренела је суботичка Телевизија „Панон”.
istvan pastor, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

– ФИДЕС је рекао и обећао да ће први закон после конституисања новог парламента бити закон о двојном држављанству – навео је Пастор. – Закон је и усвојен и то јесте био доказ озбиљности, веродостојности и поштовању дате речи.

Он је навео да је усвајање тог закона поставило националну политику на нове темеље, истичући при том да је мађарска влада у протеклој деценији покренула такве процесе подршке за ванграничне Мађаре који су потпуно променили њихове услове живљења. О томе сведочи и то што мађарска влада у последњих неколико година позамашним износима подржава програм Савеза војвођанских Мађара за економско оснаживање Мађара у покрајини. Програм није обустављен ни због пандемије коронавируса.

– Већ у јуну очекујем потписивање уговора с онима који су аплицирали на недавно затвореним конкурсима за старт-апове у туризму и куповину пољопривредног земљишта – рекао је раније за наш лист Пастор. – Мислим да ће бити нових конкурсних кругова јер постоји отвореност мађарске владе да се програм настави, нормално, у складу с финансијским могућностима мађарског буyета, али мислим да то суштински неће одступати од стандарда на који смо се навикли током ове три четири године.  


На курсеве мађарског због пасоша

С обзиром на то да Србија има благонаклон став према двојним држављанствима и од 2007. године има закон који уређује ту област, за мађарски пасош су се заинтересовали и грађани других националности. Најбољи доказ за то је што у Новом Саду покренут велики број курсева мађарског језика већ у првим годинама примене закона. За већину највећа препрека је била и остала да на брзину науче језик. Мађарска штампа је у прошлости писала и о покушајима подмићивања мађарских чиновника, као и о склопљеним фиктивним браковима.


Подсетимо, 26. маја 2010. године 344 посланика Мађарског парламента је подржало закон о двојном држављанству по поједностављеном поступку, што практично значи 98 одсто подршке. Резултат тога је да данас Мађарска има више од 1,1 милион нових држављана, како је то поводом десетогодишњице изјавио новинарима државни секретар за нациоиналну политику Арпад Јанош Потапи. Документ је усвојен по европским стандардима, који забрањују национална ограничења у стварима држављанства, што значи да двојно држављанство могу затражити не само загранични Мађари него и грађани других националности под условом да знају мађарски језик – тражи се средњи ниво знања – и имају претка који је некада имао мађарско држављанство, а таквих није мало с обзиром на историјске околности пре више деценија. За Мађаре у Војводини могућност стицања двојног држављанства је од емотивног значаја јер јача осећај припадности истом народу, што је први разлог због чега се интересују за двојно држављанство, док за грађане друге националности мађарски пасош значи држављанство земље чланице ЕУ, које омогућава право на посао у државама ЕУ.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести