Влада потврдила забрану коришћења јавних ресурса за промоцију странака

БЕОГРАД: Влада Србије утврдила је данас Предлог закона о изменама и допунама Закона о агенцији за борбу против корупције и Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције, са циљем јачања одговорности политичких субјеката као учесника у изборном процесу.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу са медијима, уводи се забрана јавним функционерима да користе јавне ресурсе за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, као и коришћење јавних скупова за промоцију политичких странака.

У случају непоштовања ове забране прописан је и посебни прекршај јавног функционера за који се може изрећи новчана казна од 100.000 до 150.000 динара.

Поред јачања одговорности у односу на коришћење и располагање јавним ресурсима, измене и допуне закона се односе и на јасно одвајање функционерске и политичке функције, као и прописивање прекршаја за јавне функционере који користе јавне ресурсе у изборној кампањи супротно закону.

Наведеним законским предлозима предвиђа се увођење новог појма- „јавни ресурс” под којим се подразумева непокретност, покретна ствар и свако друго добро које је у јавној својини, односно у другом облику својине, које користе органи Републике Србије, аутономне покрајине или јединице локалне самоуправе.

Како је Народна скупштина усвојила нови Закон о спречавању корупције, који замењује Закон о Агенцији за борбу против корупције, а чија примена почиње 1. септембра 2020. године, било је неопходно да се усвоје измене и допуне постојећег закона, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести