Влада разматрала социјалну карту, подршку привреди и регионалном развоју

БЕОГРАД: Предлог закона о социјалној карти, који је данас усвојила Влада Србије, омогућиће праведнију расподелу новца за социјално најугроженије групе и успоставити бољу контролу социјалних давања.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Регистар Социјалне карте омогућуче јединствену и централизиовану евиденцију у електронском облику, са тачним и ажурираним подацима о социјално-економском статусу појединаца и са њим повезаних лица и омогућиће корисницима података да обављају послове обраде података ради утврђивања чињеница неохподних за остваривање права и услуга из области социјалне заштите.

Увођењем овог система биће омогућено да грађани који су у најтежем економском положају буду видљивији у друштву, како би благовремено и ефикасно остварили права на потребну подршку.

Влада је данас усвојила и сет уредби из области привреде за ову годину којима се подстиче регионални и локални развој, предузетништво кроз развојне пројекте и утврђује Програм подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме.

Усвојени су и програми подршке акредитованим регионалним развојним агенцијама и утврђен Програм стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике, који се, такође, реализују преко ових развојних агенција.

Данас је усвојен и Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2021. години, као и Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе.

Влада је обезбедила 600 милиона за обнову комуналне инфраструктуре и водотокова оштећених у поплавама у јуну прошле године, која ће бити дистрибуирана преко јединица локалне самоуправе.

Неопходно је у што краћем року упутити средства за санирање штете, с обзиром на то да је поплавни талас нанео озбиљна оштећења на објектима за водоснабдевање и канализационој мрежи.

Такође су оштећени и уништени мостови и покренута клизишта на путниом правцима, што је проузроковало поремећај или прекид саобраћаја.

Донета је одлука о проглашењу елементарне непогоде у двадесет општина на територији Србије, у којој су услед обилних киша и падавина страдали бројни објекти и инфраструктура.

Стање елементарне непогоде проглашено је у општинама: Ниш, Лесковац, Пирот, Врање, Бујановац, Житорађа, Дољевац, Димитровград, Власотинце, Гаџин Хан, Владичин Хан, Медвеђа, Куршумлија, Бела Паланка, Бабушница, Бојник, Пријепоље, Тутин, Прокупље и Црна Трава.

Овом одлуком биће покренут механизам Канцеларије за управљање јавним улагањима за упућивање помоћи за обнову оштећених породичних стамбених објеката у својини грађана, објеката јавне намене у јавној својини и инфраструктуре.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести