Вучевић: Србија спремна да помогне општинама и градовима у Црној Гори

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, боравио је прошле недеље у радној посети Црној Гори, где је гостујући на ТВ Прва ЦГ у емисији “Слободна Зона”, изјавио да је током вишедневне посете тој држави имао веома коструктивне разговоре са градоначелницима и председницима општина.
vucevic, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

Долазак инвеститора, приоритетно питање

- Посетио сам Никшић и упознао градоначелника Марка Ковачевића. Не знам када су последњи пут срели градоначелници ова два града, а то су други по велични градови у обе државе. Дозволио сам себи као старији и по годинама и по стажу од Марка да поделим са њим исукуства и да му подвучем које сам грешке и сам правио у свом првом мандату и шта би требао да избегава. Посаветово сам га да се усресреди на кључне ствари које су важне за квалитет живота својих суграђана, људи коју су гласали за њега, али и за оне које нису јер је градоначелник свим Никшићанима. У Никшићу тренутно није једноставна, пре свега економска ситуација, много тежа него на приморју. Као тема са граоначелником Никшића доминирала је и тема могућност довођења инвеститора, што је приоритено питање за север Црне Горе.

Пружамо руку подршке и сарадње

Вучевић је истакао да је посету Црној Гори наставио посетом Боки и Будви код председника општине Будва Марка Бате Царевића, где су се прикључили и челни људи Тивта и Херцег Новог.

Причали смо о пројекту Будва са Боком као Европском престоницом културе и ми, као европска престоница културе 2022, желимо да увежемо Боку и да она одише као један снажан регион. Пренео сам и поруку председника Вучића да је Србија спремна да, у складу са међународним правом и међудржавним уговорима, помогне у најважнијим инвестицијама и пројетима за ове градове и општине. Да развој тих општина и градова финансирамо као што смо радили и у БиХ, и у Републици Српској и у Федерацији. Желемо да им пружимо руку подршке и сарадње по пројектима који су опредељени од стране њихових општина. Регонална сарадња је јако битна и не треба да буде свађа и тржавица, већ да заједнички делујемо. Око неких ствари можемо да се сложимо око неких не, али важно је, на пример, да реконструишемо најстарију школу у Тивту из 18. века или направимо ново обданиште у Будви. Рад на заједничким пројектима је управо порука председника Вучића. И не искључујемо помоћ ниједној општини у Црној Гори, иако нам је лакше да комуницирамо са онима који желе са нама да разговарају.

Ко год криткује предог за сарадњу, злонамеран је

На питање да ли због оваквих ствари може да очекује да се нађе на удару критика због мешања у унутрашње ствари Црне Горе, Вучевић одговара да може да каже само неко ко је злонамеран.

Да је мени неко са таквом понудом дошао у Нови Сад, да хоће да помогне да изградите школу, вртић, дом здравља, пут, ја бих се увек обрадовао одакле год да је предог дошао. Ако то неко доживаљава негативно мислим да много више говори о њему, него о поруци коју сам пренео. Мислим да је то порука пријатељства и пут сарадње. Најбоља и намера најчеститија. Нисмо се бавили виском политиком, бавили смо се животним питањима.

Стабилан регион у интересу свих

Вучевић је, одговарајући на питање новинара, да је Србија, како је наводила бивша али и део садашње власти - окупатор, подвукао да је “истина једна”.

Србија је увек била пријатељ Црне Горе и обратно. У Србији се ниједног тренутка не доводи у питање суверенитета Црне Горе. То није разлог да не сарађујемо, да поништавамо заједничку историју, да бришемо сличности - од језика, духовности, до сродничких односа…. Имали смо славну заједничку историју и ја сам поносан њу. Односи су тренутно доста сложени, али немамо права да одустанемо од пута сарадње, али за то су потребне две стране. Србија је и довољно снажна и довољно велика, има пуно својих обавеза, али и жељу да има стабилан регион око себе. Природно је да тежимо да имамо најбоље могуће односе и са БиХ, са Црном Гором, Северном Македонијом. Али, Србија мора да се ослободи тог неког екс југословенског мита. Такође, имамо одличне односе са Мађарском и треба да имамо одличну сарадњу са целом Вишеградском четворком. Мислим да пут Србије ка ЕУ иде преко Будимпеште, а не преко Загреба, иако смо са Мађарима имали и лоше историјске моменте.

Са Вучићем сам отворио седам фабрика у Новом Саду

Вучевић је подвукао да је први градоначелник у историји града који је изабран по трећи пут.

Градоначелник сам Новог Сада који се није свађао са Београдом, већ сам ишао да донесем паре из Београда у Нови Сад. Урадио сам супротно причама из аутономашких кругова да нам неко узима новац. Искористио сам свој однос са тадашњим премијером, а садашњим председником Вучићем да кандидујем најбоље пројекте за Нови Сад. Са председником Вучићем отворио сам седам нових фабрика у Новом Саду, и 30.000 хиљада људи је више запослених данас него 2012. Бројке јасно показују. Буџет града ове године је 33 милијарде, а када сам преузео функцију било је 15 милијарди. Наравно да треба још да се ради, али нисмо ми наследили Цирих или Женеву да треба само да одржавате. Сада се граде два нова моста у Новом Саду. Мој задатак је био да отворим град, да га не учаурим, него да га добро позиционирам да може да трчу трку коју треба да трчи. Ниједан град до пола милиона становника у овом делу Европе не развија брже од Новог Сада.

Резолуција о геноциду у Сребреници је усмерена против Србије

Коментарушући резолуције донете у парламентимаа Црне Горе и Косова о геноциду у Сребреници, каже да види везу између њих.

Нажалост, председник Вучић је најавио да ће из Подгорице кренути тај талас резолуција усмерене против Србије. Не могу, а да не поделим своје жаљење што је та активност кренула из Подгорице. Уместо да причамо како да се повежемо у аутопутевима, како да реконстришемо пругу, како да више туриста дође, ми рециклирамо теме које отварају Пандорину кутију по Западном Балкану. Мислим да је та резулуција и антицрногорска, а свакако усмерена против Србије која се представља као реметилачки фактор. А убрзо је копирана и у Приштини. Не чуди ме од Албанаца, али мислим да Србија није заслужила да такву резолуцију усваја црногорски парламент. Што се тиче Србије покушаћемо да сарађујемо са свима.

Упитан, да ли Србија може да очекује и усвајање резолуцијама о злочинама на Косову, Вучевић оцењује да је и то могуће.

Шта то Србија лоше ради Црној Гори да изазива овакве политчке реакције Подгорице? Да ли можда осповамо сувериенитет? Да ли смо помагали Црној Гори током епидемије короне давањем вакцина? А онда део тих вакцина званична Подгорица да Косову, нелегалним оружаним снагама Косова. Са које стране је онда акт пријатељства исказан, а са које није? Какву поруку шаљете српским народу и у Србији и у Црној Гори?

Он наводи да, упркос свему, актуелна Кривокапићева влада константно наводи да је је Александар Вучић неко ко угрожава суверенитет и независност Црне Горе и сарађује са Милом Ђукановићем.

Нема никакве тајне политичке сарадње – изричит је Вучевић.

Поносан на црногорско порекло

Вучевић је појаснио да његово презиме вуче корене из Црне Горе из племена Куча и навео да, као породица, веома држе до порекла.

- То је нешто што је определило моју породицу. Веома сам поносан и на презиме које носим, али и мог деду по оцу Милоша који је погинуо у Другом светском рату, као и на његовог оца Михаила који је погинуо у Првом светском рату на Солунском фронту. Увек смо били на страни истине и правде, патриоте, увек уз своју државу и уз свој народ. Био сам 2017. у селу из којег потичемо - Безјово, са својим оцем Зораном и старијим сином Михаилом да видимо одакле су некада Вучевићи кренули, па дошли до Војводине. А И како би он чуо живу реч док имамо још прилку, јер када чујете причу с колена на колено онда је то много упечитљивије, утка се у вашу душу и определи ваш карактер – сматра Вучевић.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести