Вучић: Април без дефицита, већа примања до краја године

ЛЕСКОВАЦ: Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће држава у априлу бити у суфициту, те да верује да ће цела година бити завршена у плусу, што ће крајем 2017. омогућити повећање плата у јавном сектору и пензија, али и боља примања у приватном сектору.
vucic leskovac Tanjug Tanja Valic.jpg
Фото: Танјуг (Тања Валић)

"Ове године ће буквално сви грађани осетити побољшање", рекао је Вучић у обраћању у Лесковцу на отварању реконструисане пруге Винарце-Ђорђево. 

Он је рекао да ће април бити завршен у плусу, иако је у складу са плановима са ММФ и у Скупштини Србије предвиђено пола милијари евра дефицта у прва четири месеца, а да ћемо имати суфицит.

"Више од пола милијарде динара смо или уштедели или зарадили", рекао је Вучић.

Он је навео да ће држава покушати да, уз враћање ранијих обавеза, годину заврши у плусу, што значи да ће пред крај 2017. бити и повећања плата у јавном сектору, пензија, те повећање минималне зараде и у приватном сектору.

Рекао је да је то постигнуто захваљујући одговорности и озбиљности не државе, него грађана који су показали да верују онима који не нуде лака решења, већ знају да се само тешким радом нешто може постићи.

Приче о великој Албанији координисана акција

Очигледно је реч о добро координисаној акцији албанских политичара из Албаније и са територије КиМ, али и Албанаца из Прешевске долине, и у то нема никаква сумње, рекао је Вучић, коментаришући изјаве албанских и косовских политичара о великој Албанији. 

У том се смислу поставља само некоилко питања, додао је, те навео да су то: да ли Албанци то раде сами или у координацији с неким другим, можда и са неког другог континента, зашто шада и шта су им праве намере.

А одговор на то су, како је навео, да се све креира у сарадњи с најмање једном тајном службом, за шта постоје докази. 

Сматра да је покушај легитимизације албанског питања увођењем дубље у проблем Македоније и, с друге стране, жеља да се Србија испровоцира да регаује неодгвоорно и да они спадну жрртве.

Како је рекао, забринут је и то не због наше него туђе неодговосноти и још једном је поновио да су нашле трагове деловања једне стране службе са службама из Албаније и Прриштине. 

"Није реч о једној од највећих светских сила", рекао је Вучић.

Он је поновио да сматра да је могући циљ свакодневних изјава о великој Албанији да се та прича потпуно легитимизује и постане потпуно нормална и да више никоме не пада на памет да на то реагује. 

Приметивши да Јоханеса Хана оптужују да реагује по налогу Србије, рекао је да је то застрашујуће.

Грађанима је поручио да не треба да их пласе изјаве о стварању некаквих нових држава на уштрб наше територије и истакао да ће Србија сачувати мир и стабилност.

Због опозиције двотрећинска већина за Вучића

 Вучић je изјавио да је захвалан представницима опозиције на свему што су учинили после председничких избора јер је то утицало да му порасте рејтинг и да, ако тако наставе, постоји могућност да добије двотрећинску подршку у народу.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да му је драго што је отвара пруге и путеве, да је то његов посао, а да свако ради свој посао.

"То је мој најважнији одговор за све њих јер тиме показујемо свој демократски капацитет. али хвала им на свему што су произвели после избора. Иако ми вероватно није било лако, можда ме је и погодило први и други дан, када нисам разумео о чему се ради, али да су избори били пре 3-5 дана имао бих 58 одсто, а да су били синоћ имао бих 61 одсто. Ако овако наставе, дотераће ме до две трећине", рекао је Вучић.

Он је упитао представнике опоцизије да ли желе да кажу народу да не зна за кога је гласао, да неко други треба да их убеђује у то.

Вучић се осврнуо на пораз СНС-а на локалним изборима у Зајечару где је, како је рекао та странка изгубила за 130 гласова.

"Нисмо се бунили и поништавали. Имаћеш подршку наше владе, да помогнемо да Зајечарци боље живе, а ми ћемо своје слабости сагледати да следећи пут победимо. То је приступ победника, а губитници ће увек у свему другом да нађу разлоге за своје неуспехе, а никада у себи", рекао је Вучић.
 

Вучић: Модернизација пруга не касни, већ путари на Коридору 10

ЛЕСКОВАЦ: Премијер Александар Вучић изјавио је на отварању пруге "Винарце Ђорђево" да изградња и модернизација пруга у Србији не касне, али да касне путари на Коридору 10 и да ће зато вршити притисак како би све било готово у предвиђеном року.

Вучић је рекао да је отворена трећа, "јужна" деоница дуга 15 километара на железничком Коридору 10 и истакао да је циљ да буде модернизован цео железнички правац од Ниша до Македоније како би грађани возом могли да стигну " до Ниша за 40 минута и да буду у Београду за укупно 2,5 сата.

Навео је да су на том железницком правцу остале још четири деонице и да за завршетак 340 километара пруге на Железничком коридору 10 недостаје око 700 милиона евра.

У том је смислу поменуо да руске железнице, које модернизују српске пруге, добро и вредно раде и да не касне ни дан.

"Сви остали нам пробијају рокове и сада ћу да вићем када будем обилазио радове на путном Коридору 10, зато сам већ и викао безброј пута, јер не вичем зато што волим, већ зато што се борим за вас и добре резултате, јер то је оно што сте ви уосталом платили", казао је Вуцћиц обраћајући се грађанима.

Критиковао је домаће путаре који су ангажовани на Коридору 10, на југу Србије, "Српска кућа - Левосоје", објаснивши да је говорио министарки Михајловић да они то неће завршити на време, и сад се "из авиона види да је био у праву".

Вучић је поменуо да ће се ове године у нашој земљи градити и модернизовати око 255 километара пруга, биће завршена модернизација барске пруге од Ресника до Ваљева 77,7 километара, након ћега ће грађани стизати од Београда до Ваљева за мање од сат.

Такође, ове год ће почети модернизација пруде Београд - Стара Пазова и Стара Пазова - Нови Сад, дужине за обе деонице 75 километара.

Како је навео, кад буде завршен железнички Коридор 10 пола карго саобраћаја који сада саобраћају преко Румуније и Бугарске пролазиће кроз Србију.

Thumbnail

Тада ће и возови уместо брзином 30 до 50 километара на сат возити 100 до 120 километара на час, рекао је Вучић додајући да ће Србија градити јос брже пруге и да ће земљу премрежити аутопутевима.

Министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић рекла је да је на три јужне деонице, чија је модернизација завршена, брзина возова већ повећана са 30 и 50 на 110 километара на сат. Рекла је и да је циљ да тако буде на целом железничком Коридору 10, те нагласила да Министарство има добру сарадњу са руским железницам а и захвалила је што раде и пројектују у Србији и запосљавају домаће раднике.

В.д. генералног директора инфраструктуре Железнице Србије, Душан Гарибовић је рекао да је рок за заврсетак деонице Винарци - Ђорђево био осми мај, а да је пруга завршена 23. априла, те додао да се с радовима журило како би грађани могли да користе возове на прузи током првомајских празника.

Финансијски директор РЖД Интернешнал, која је главни извођач радова Андреј Каљини, рекао је да се пројекат у Србији реализује у договореној динамици и често пре рока, подсетивши да је та фирма реконструисала три деонице на северу, а сада три на југу земље.

Захвалио је ресорном министарству и Влади на подршци као и српским железницама.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић је рекао да је у оквиру овог пројекта реконструисано и урађено 11 путних прелаза, од тога четири у граду и да је тако решен велики дугогодишњи проблем безбедности саобраћаја у Лесковцу, захваливши што ће Лесковцани моћи да комфорније користе железнички саобраћај.

Радови на изградњи аутопута иду брже него раније 
ВЛАДИЧИН ХАН: Премијер Александар Вучић обишао је и радове на изградњи моста Џемен До код Владичног Хана на Коридору 10 и добио обећање извођача радова да ће та деоница, дуга 6,1 километар, бити завршена до краја године.
Мост се налази на деоници тунел Манајле-Владичин Хан, дугој 6,1 километар, која се финансира кредитом Светске банке, док радове изводи шпански конзорцијум Азви-Рубау.
На њој има укупно седам мостова, а један од њих је и Дземен До који је дуг око 500 метара.
"Задовољни смо како то брже и боље иде у односу на раније ситуације, после 140 година ћемо премостити Грделичку клисуру", рекао је Вучић и додао да има проблема у тунелима са одронима и косинама. 
Премијер је рекао да ће држава за десет дана исплатити средства од 4,8 милиона евра Коридорима за радове попут напајања тунела, раскрсница, петље... 
"То је када држава води рачуна о јавним финансијама и новцу, тада немате ниједну сметњу", рекао је Вучић.
Он је истакао да јужни коридор мора да буде готов до краја године, а да ће у грађевинском смислу до краја године бити завршен и источни крак, на којем има проблема око обилазнице код Димитровграда на деоници Банцарево - Црвена Река, преко Сићевачке клисуре.
"Добили смо обећање да ће у грађевинском смислу радови бити завршени до краја године, а остају нам неки технички радови за почетак следеће", рекао је Вучић.
Он је истакао да ће завршетак аутопута приближити Власинско језеру за сат времена Београду и Новом Саду, али да ће бити значајан и за довођење инвеститора.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести