Вучић: Били смо сведоци најбруталнијег политичког насиља

БЕОГРАД: Синоћ смо у Београду били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година, изјавио је председник Александар Вучић, поводом синоћњих демонстрација у Београду, и истакао да је, иако су неки покушали да протест правдају причом о вирусу корона, очигледно да је то био агресиван политички протест, притом непријављен, дакле противзаконит.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је поручио да је Србија у претходних осам година, за разлику од неких ранијих времена, у потпуности поштовала слободу окупљања, демонстрације, слободу другачијег израживања и мишљења, и никада ни на који начин није угрозила то право својим грађанима.

"Синоћ, иако су неки покушали да правдају причом о корона вирусу, били смо сведоци агресивног политичког протеста, не дуго по отпочињању протеста. Незаконитог, непријављеног полицији, у супротности са свим правним првним актима", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Додао је да су, иако нема сумње да су се на почетку окупили и људи који су мислили да су ту због короне и незадовољства због могућег пооштравања мера, што му је разумљиво, лица десничарске оријентације, профашистичких организација, напали Скупштину Србије и ушли у њу.

То, подвукао је, представља извршење најмање два тешка кривична дела.

"Више сати су брутално нападали припаднике полицијских снага, вређали их, каменовали, тукли... Полиција се понашала достојно, трпела невероватне притиске и одговорила тек када су лица заузела скупштински хол, оштетили врата и друге предмете", рекао је Вучић.

Председник је поручио да је посао полиције у свакој земљи да заштити државне институције, објекте државне намене, најважније државне објекте.

"Не постоји ниједна земља у свету где то можете да чините некажњено", рекао је Вучић.

Грађани да буду мирни, неће бити хаоса у Србији

Грађани Србије треба да буду мирни јер овде неће бити нестабилности и хаоса, а они који хоце насиље биће приведени правди, поручио је данас председник.

Упитан да ли оно што се десило синоћ у Београду може да буде додатно оптерећење у разговорима по питању КиМ наредних дана, или можда чак и једна од тема, Вучић је одрично одговорио.

"Да ли је то нечија намера? Немам сумње да јесте. Да ли можете да дестабилизујете Србију? Не можете, ни споља, ни изнутра. Можете да покушате да нервирате пристојне грађане, да учинте људима неколико дана лошим и ништа више од тога...", констатовао је он.

Вучић је поручио да ће се у овој земљи власт бирати на изборима, а не на улици.

"Да би они нешто могли да промене. . . Ја одређујем мандатара, некако им није згодан тренутак.. Мене да смене не могу, знају се уставне процедуре за смену, требају им две трећине у скупштини, а тамо могу да дођу каменицама, гласовима грађана никако... Нећу ништа да испуним од насилничких захтева. И шта ћете онда? Да ме убијете? Ок, другог решења нема", рекао је Вучић.

Проблем опозиционих политичара је, каже, што знају да су прошлост, док народ гледа у будућност, и што знају да наши људи добро разликују оне који се боре за земљу од оних који све раде против земље, а зарад политичких интереса.

"Могу да ураде шта год хоће, мотивисаће ме да се још снажније и јаче борим за Србију сутра, да је заступам у разговору са Макроном, да се борим за Србију са Меркел и Макроном, за три дана са Мишелом, за четири дана са свима њима, Лајчаком и Хотије, и ја ћу свој посао, да будем председник Србије обавити на најбољи могући начин. Грађани могу да буду спокојни, нестабилности и хаоса у земљи неће бити, а они који милсе да насиљем могу да решавају ствари, биће приведени правди", рекао је Вучић.

Коментаришући најаве нових протеста у Београду и позиве грађанима на окупљање, каже да то само потврђује његове речи да није корона у питању или полицијски час, јер га неће бити.

У питању су политички лешинари, којима је само наша несрећа њихова среца, који се радују сваком умрлом у Србији, јер им је то шанса за политички живот.

"Шта ће да ураде? Ништа, као и обично", реркао је Вучић и оценио да се неће десити сценарио од синоћ јер ће сви који ломе и пале бити ухапшени и да им то не би саветовао.

На питање одакле руски и црногогорски држављани синоћ на портесту, рекао је да имамо доказе из региона, али да цека коначни став слузби.

Што се тиче присуства људи из криминалног миљеа каже д аих је поменуом да би указао на ноторне лажи које износе, али д ао њима не жели ништа више да говори.


Биће поштрене мере, ја сам за полицијски час

Председник Србије је рекао да сутра заседа Кризни штаб и да вероватно неће бити увођења полицијског часа, али ће мере бити пооштрене у Београду, да није имао подршку да се уведе полицијски час, мада и даље сматра да је то требало учинити.

Вучић је на конференицји за новинаре рекао да је у последњих 24 сата 357 новозаражених од 8.600 тестираних, да је 11 људи преминуло, а 118 на респираторима.

Он је истакао да је Београд највеци проблем и, да се број оболелих увећава као и да је о мерама имао тешке разговоре са премијерком и министром здравља.

"За разлику од Ане (Брнабић) и (Златиобора) Лончара сутра штаб доноси одлуку за коначне мере, биће поостравање мера за Београд", рекао је Вучић.

Он је указао да и даље сматра да је полицијски час неопходан, имајући у виду тезину ситуације и да у болницама више нема места, али д аје за забрану кретања потребно увођење ванредног стања.

"Кризни штаб и Ана и Лончар ће донети одлуку, а да не буде полицијског часа", рекао је Вучић и поновио да је ппоритв тога и да мисли да је једини спас забрана кретања.

"Овако пласим се д аидемо на руку свима који зеле да се додворе људима, а неце довести до брзог оздрављења и спрецавања заразавања", упозорио је Вучић и ддоао да је морао да јавно изнесе свој став, па и да буде предмет удара.

Они ће вас сутра обавестити о мерама, скрацењу радног времена клубова и осталог и поостравању спровђења казни за неношење маски....

"Ја сам рекао да ћу да постујем мисљење струке и прихватио после свега од синоћ, за мене би било страмота да под притиском батинаса одступим од својих реци", рекао је Вучић и истакао да је снага његовог тима и у томе да не одлучује он сам, већ поштује већину и колеге, као и д ане може сам да уведе ванредно стање.

Указао и да лека за корону нема и да нема ни вакцине и да остаје само одговрност и залагање лекара.

"Лек нису каменице, ни молотовљеви коктели. То је орузје и наноси повреде свима нама", указао је и позвао грађане да се понасају дисциполиновано, јер у Београду висе нема решења.

Напоменуо је и да се најтеже ствари дешавају после четири, пет дана, тако д аје јасно да то нема везе са изборима ни дербијима вец са недовољном одговорношћу и недисциплином.


У протестима било уплива и иностраних служби

Вучић је изјавио је данас да је јасно да је у демонстрацијама у Београду било уплива не само криминалног, већ и иностраног фактора.

„Тај политички скуп је био добро организован. Подбацио је део наших бездносних служби. Видели смо касније да је било уплива не само криминалног, већ и иностраног фактора, то јест страних служби“, објаснио је у обраћању грађанима.

Вучић је казао да су то унутрашњи задаци којима ће служба морати да се позабави на неупоредиво озбиљнији начин, него што су радили до јуче.

Истакао је да је полиција преузела ствар у своје руке, суочена с тим, и вратила контролу над објектом народне скупштине.

Пристојни и мирни људи су се, како је додао, сами склонили, јер им је било довољно када су видели како су неки нападали полицајце и у томе нису желели да учествују.

„Неколико стотина лица учествовало је у немирима. Пет полицијских аутомобила је запаљено, 43 полицајаца поврђено, а један има фрактуру лобање“, рекао је Вучић прикажући и фотографије убодних рана које су задобили чувари реда.

На протесту било и особа са простора бивше Југославије

Вучић је изјавио је да су синоћ на протесту биле и особе са простора бивше Југославије, које су познате по криминалним активностима и које су учестовале у нередима и нападима на српску полицију.

"Постоје бројни докази и упознаћемо и комшије у реигону са тим. Затражицемо одговоре у тим земљама на питања шта су тражили овде синоћ, откуд ту и шта је био њихов циљ и намера", рекао је Вучић.

Запитао је председник Србије да ли стварно мисле да је могуће да се сруши једна држава на такав начин.

Никоме нећемо дозволити да угрози мир и стабилност

Председник је поручио да Србија никоме, ни у земљи, ни ван земље, неће дозволити да било ко угрози мир и стабилност државе.

"Разумем политичке фрустрације оних који нису ушли у парламент, који сваку смрт доживљавају као шансу за свој политички живот, на то имате право, али немате право да угрожавате полицајце, упадате у државне органе, јер Србија неће дозволити да угрозе мир и стабилност, нећемо то дозволити никоме ни изнутра ни споља", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је додао да је то његова порука "онима споља" који мисле да држава Србија не зна са колико су прстију били умешани у протесте испред Скупштине Србије.

Каже да је синоћ нанета огромна материјална штета и штета угледу Србије.

"Важан је био само један циљ - нанети штету угледу Србије и направити тежак увод и под већим оптерећењем да делегација путује у Брисел и Париз, да не можемо да будемо снажни колико смо могли у тим разговорима и преговорима", рекао је Вучић.

Он је рекао да се показало да је био у праву када је говорио о притисцима споља.

"Најсмешније је да погледате како неки тобож либерални медији из региона и неки који су антисрпски настројени и траже једино признаје од нас, хвале Љотићевце, стају на страну оних који су упадали у скупштину, а траже да не буде разговора о Косову, да побијемо митранте, укинемо 5Г мрежу коју немамо и прогласимо Галилеја за лудака јер мисле да је земља равна плоча. То им не смета, јер је био важан само циљ нанети штету угледу Србије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће полиција бити у стању да заштити државу од политичког екстремизма, десничарских група, профашистичких, наводећи да је јучерашње понашање полиције било изнуђено, први пут у осам година, јер није било начина да се зауставе особе које су коритиле каменице, праћке, ножеве, боксере, молотовљеве коктеле за уништавање полицијских возила

"Они нису говорили о корони, већ издаји, мигрантима, 5Г мрежи, земљи као равној плочи и нису први пут направили тај инцидент већ су га најављивали и раније и дочекали су прилику да то ураде", казао је.

Јасан покушаја слабљења позиције Србије

Нема никакве сумње да су они који су оно синоћ радили имали намеру да ослабе позицију Србије, подвукао је Вучић.

Вучић је, у обраћању медијима, упитан да ли се ради о покушају да се откажу разговори у Паризу и Бриселу, као што то указује анализа ЦЕАС-а, у којем се наводи да је било у питању слабљење позиције Србије, у чему се познаје руски печат, казао да постоје докази о уплетености функционера неких регионалних служби.

„О свему другом можемо да говоримо накнадно, након детаљне анализе. Не мислте ваљда да је било случајно, да је некоме ко је дошао због короне пало напамет да уђе и заузме Скупштину“, нагласио је он.

Вучић је казао да уместо да грађански Београд буде срамота таквог протеста неки су се "залепили" за слику Срђана Нога, оних што су носили вешала, представљају најружније лице Србије, само зато што су помислили да би свој „фићфирићки интерес“ остварили.

Он је подсетио да су председнички избори и избори за Београд за годину и по, и позвао их да на њима победи, уместо што морају увек своју земљу да урушавају.

Рекао је да су им они који су најгори талог политичке сцене Србије добри само што су наводно у стању да униште нешто.

„Било је отузно гледати како шамарају опозиционе лидера, али то је када себи допустите тако нешто“, истакао је Вучић.

У Париз путујем ујутру, не плашим се протеста

Вучић је изјавио да ће уместо вечерас у Париз на састанак са француским председником Емануелом Макроном отпутовати сутра, а ноћ ће, како каже, провести у згради Председништва, како би показао онима који су најавили протесте за поподне да их се не плаши.

Вучић је упутио молбу грађанима, али и политичарима који позивају на окупљање у јеку пандемије вируса корона, да буду одговорни и размишљају о животу својих комшија и ближњих.

"Ја позивам људе да не излазе на демонстрације, не зато што их се плашим, ја ћу бити овде, путоваћу ујутру у Париз уместо вечерас, бићу мање одморан за разговоре са Макроном, само да бих вам показао да се нимало не плашим никога и ничега, јер сам одабран од народа и знам колику подршку имам за одговорну политику и за политику успеха пристојне, модерне и нормалне Србије", поручио је Вучић.

Истакао је да ће у Париз и Брисел отић не да било шта изда, како су му синоћ на протесту узвикивали, већ да се бори за Србију, КиМ, наш народ и интересе наше земље.

"То је мој посао и моја политика и то ћу да радим, јер нећу дозволити било коме ко себе назива екстремистима, љотићевцима и осталима да нам држе патриотске придике и лекције", рекао је Вучић.

Поновио је да синоћни протести нису имали никакве везе са короном и најављеним мерама, те подсетио како су брзо нашли решење када су се стууденти пожалили да желе да остану у домовима.

Још једном је упутио молбу грађанима да се не окупљају данас, јер је, истиче, данас други најгори дан од почетка епидемије у нашој земљи, јер је број заражених 357 лица, 11 преминулих и 118 људи на респираторима.

"Тај број се сваког дана драстично увећава, Београд је највећи проблем, молим да се понашају одговорно", рекао је Вучић и поручио да ће држава дозволити окупљања, али уколико су без насиља и напада на полицију.

Поручио је политичарима који позивају на протест да ако мисле да ће на тај на силу да постигну резултате јер, како каже, Србија више није земља коју ће "уздрмати" до темаља групе екстремиста и неколико спољних служби.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести