Србија прва у Европи по расту и прва у региону по платама

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то, како је додао, било је могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014.године и брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.
vucic Tanjug/video
Фото: Председник Србије, Александар Вучић Фото: Танјуг/видео
Вучић је, на ТВ Хепи, указао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто.
 
У другом кварталу Србија је имала раст од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.
 
Указао је да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.
 
„То је све било могуће јер смо чекали, затворили земљу на месец дана, што је било паметно, јер смо тиме савладали велики први талас, и онда брзо отворили земљу. Код нас су фирме радиле, иако не пуним капацитетом, али су радиле. Не смемо да затворимо привреду, јер на крају ће неко рећи од чега ћемо да живимо када прође корона », казао еј Вучић.
 
Казао је да се држава борила да набави респираторе, маске, рукавице, скафандере, лекове, све што је требало, да је током читаве пандемије само недостајао на осам дана грашак, а свега је било.
 
Такође су грађене и обновљене болнице, две су изграђене за само четири месеца.
 
Указао је да се ради на 10 општих болница широм Србије, додајући да су све то биле велике ствари које су могуће само на основу успеха реформи из 2014., доношењем Закона о раду, који је донео одличне резултате и мерама фискалне консолидације.
 
Говорећи о смањењу пензија, рекао је да се његов отац, за којег се нада да ће за који дан изаћи из болнице, пошто има велику пензију жалио што много губи, али сада, додаје, има већу разлику у плусу него што је имао у минуси и "више не кука".
 
Похвалио је пензионере рекавши да су они веровали у земљу и да су могући велики успеси.
 
"Када морате да урадите нешто тешко, боље да је прогутате жабу одмах, а не да давите десет година“, рекао је он.
 
Казао је да грађани виде ко се бори за њих, указујући да они који критикују да не ваља, на пример болница у Батајници, заћуте после два дана, иако, како додаје, њиховој срећи нема краја када пукне цев у некој болници.
 
"Ово су резултати које Србија никада није имала. Када је Србија била прва у Европи по стопи раста ? Добићемо 31. марта резултате да се потврди да је Србија број један у Европи. Не знам једино како ће да рачунају Ирску, која има компаније које извозе паре у Америку. То све је било могуће захваљујући људима који су веровали у тешке промене“, рекао је Вучић.
 
Указао је да ћемо ове године имати чак шест аутопутева који ће се радити у исто време.
 
С тим у вези, напоменуо је да је Бугарска најавила да ће до краја године завршити аутопут од наше границе до Софије, након чега ће моћи аутопутем да се иде до Истанбула, што је јако важно како би саобраћај ишао преко наше земље, и чиме се избегло да будемо слепо црево.
 
Од фебруара просечна 535 евра
 
Председник Вучић изјавио је вечерас да Србија има највеће просечне плате у региону, од 511 или 512 евра, као и да ће већ у фебруару, због јануарског повећања, тај просек бити 535 или 536 евра.
 
Вучић је гостујући у Ћирилици на Хепију рекао је само у Београду у последњих седам година просечна плата скочила за 180 евра или за 40 одсто.
 
Каже да смо пре били четврти по платама у региону, док смо данас и званично први, као и да ће разлика у односу на друге земље све брже да се повећава.
 
Истакао је да смо били на 329 евра са просечном платом и са јавним дугом од 78 одсто БДП-а, а ЦГ на 510 евра, док је сада ЦГ на 509 евра.
 
Председник каже да у Србији запосленост расте, као и да нам се стопа јавног дуга најмање увећала у односу на готово све европске земље.
 
Тако је у Италији јавни дуг скочио на 156 одсто, у Немачкој 87 одсто, Француској 114 одсто, у Хрватској на 88 одсто, а у Србији је 57 одсто, додао је он.
 
Три милијарде евра директних страних инвестиција у 2020. години
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у 2020, тзв "корона години", наша земља имала нето прилив директних страних инвестиција од 2,9 милијарди евра.
 
"Да саопштим један ексклузиван податак, ниво инвестиција у Србији прошле године био је нето 2,9 милијарди евра, а бруто три милијарде, што је апсолутно невероватно имајући у виду ситуацију са короном", рекао је Вучић гостујући у Ћирилици на Хепију.
 
Казао је да то значи да су многе стране компаније и у години кризе улагале у Србији, попут Тојо тајерса, Бојсена, ЗТФ-а, Бросеа...
 
До Сретења нови пакет помоћи привреди
 
Председник Србије  најавио је вечерас да ће до Сретења бити донет додатни пакет помоћи привреди.
 
Како је рекао, то неће бити издашна помоћ као први пакет, али ће бити нова ињекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња, па и велика предузећа, што је, каже, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.
 
Вучић је прецизирао ће то највероватније бити помоћ у виду исплате два или три пута по пола минималца, што је, каже, огромна помоћ и подршка.
 
Биће и секторске помоћи за туризам, за хотелијере, туристичке агенције, водиче, за аутобуске превознике, са још пола минималца.
 
Навео је да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто, колико ће добити у фебруару, када приме јануарску пензију.
 
Симболично, пензионери би до марта требало да добију пакете са витаминима Ц, Д и цинком, што су, каже Вучић, ситнице, али показују део бриге да се изборимо за здравље.
 
Председник је додао да ће настојати да се продуже и гарантне шеме, које су се одлучно показале, са 1,5 милијарде, а овог пута би преко тог система, могло да буде обезбеђено још два пута по 500 милиона.
 
Вучић је навео да се за седам дана очекују први договори са ДФЦ вредни 300 до 400 милиона долара.
 
“Ако бисмо могли још милијарда за предузећа да обезбедимо преко гарантних шема… То је оно што могу да обећам, а размишљамо на који начин током године да помогнемо грађанима не бисмо ли подстакли општу потрошњу”, рекао је Вучић.
 
Додао је и да је најтеже питање мораторијум на порез.
 
“Рачунајте да ћемо у кешу помоћи са више од милијарде евра. То нико није очекивао. Желимо да имамо плус 5,5 одсто раста”, рекао је Вучић и подсетио да следе и велики инфраструктурни пројекти у оквиру програма “Србија 2025”.
 
Чека нас боља година..
 
Верујем да нас чека боља година од претходне, поручио је вечерас председник Александар Вучић, а верује и да ће, уз вакцинацију грађана, бити побеђен корона вирус.
 
“У наредних 10 дана, верујем да ћемо обезбедити значајне количине вакцина и да ћемо моћи да вакцинишемо грађане, да победимо болест и да јој се супротставимо”, рекао је Вучић.
 
Он је рекао да ће се држава борити за вакцине, те да је једино Србија, на Западном Балкану, добила значајне количине цепива, уз нешто мало које је добила Албанија..
 
Пренео је и да се данас, када је почела пријава грађана за вакцинацију, до 19 сати чак 63.000 људи пријавило.
 
“Верујемо да ће бити стотине хиљада за два, три дана”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.
 
У економском смислу, навео је да је много урађено у 2020. години, која у том погледу није била лоша, имајући у виду светске околности, иако је, истакао је, ужасна чињеница што је више хиљада људи преминуло од ковида 19.
 
“Мораћемо мало да се вратимо раду, мало смо се улењили, навикли на рад од куће… Мораћемо да радимо још више, да имамо још боље резултате и верујем да може да буде још боља година”, рекао је Вучић.
 
Указао је да градимо шест аутопутева и најављује нову помоћ грађанима и привреди.
 
Писао сам Сију, очекујем и вакцине и попуст
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће се у наредних седам до осам дана завршити преговори и око набавке кинеске вакцине, након што су у Србију стигле прве количине Фајзерове и Спутњик В вакцине.
 
Вучић је за ТВ Хепи рекао да је кинеска вакцина “изузетно квалитетна”, али да је вероватно и најскупља.
 
Казао је да је писао и кинеском председнику Си Ђипинг, где је навео да је Србија заинтересована за њихову вакцину, али и да је замолио за попуст за нашу земљу.
 
Упитан да прокоментарише поједина питања у јавности, не само нашој, већ и широј, како је Србија успела да набави Фајзерову вакцину међу првима, док многе европске земље нису, Вучић је кратко одговорио да је наша земља набавила вакицну јер је платила.
 
“Хвала и Американцима што су одлучили да нам продају вакцину. Нико у региону, осим мале количине коју је добила Албанија, није добио вакцину сем Србије. Ми смо је платили, да је нисмо платили, не бисмо је ни имали”, рекао је Вучић.
 
Истакао је да се наша држава “ослањала на себе и сопствене снаге” и да је наш државни врх негде “предосећао” да ће вакцине у оквиру европског Ковакс плана стићи касно.
 
“Имамо поверење у ЕУ и комесара Оливера Вархељија, али знали смо да ћемо на вакцине чекати мало дуже. Неће их бити ни у јануару, а видећемо касније”, навео је Вучић.
 
Упитао је, како би наш народ реаговао када би се сви у региону вакцинисали, Хрвати, Мађари, Бугари, а да ми немамо вакцину.
 
Изразио је наду да ће Србија ускоро кренути у набавку Астра-зеника вакцине, Модерном, али и осталима који је производе.
 
“Све су одличне вакцине. Ми смо једна од ретких земаља која је омогућила право на избор својим грађанима”, поручио је Вучић.
 
Додатне субвенције за набавку трактора
 
Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће држава ове године додатно улагати у обнављање пољопривредне механизације на селу и повећати субвенције за куповину трактора.
 
"Уложили смо између 50 и 65 одсто од цене трактора и других пољопривредних машина и тако субвенционисали 2.600 нових трактора", рекао је Вучић гостујући на Хепију.
 
Морамо тај број да повећамо у наредним годинама на 20.000 нових трактора, јер желимо да мотивишемо људе да остану на селу, поручио је председник.
 
Србија има најмању смртност од короне у региону
 
Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас тврдње о лошим резултатима Србије у борби против короне и навео да Србија има најмању смртност од короне у региону.
 
Он је изнео податке да је Словенија на 100.000 становника имала 144 смртна случаја, Северна Македонија 126, БиХ 123, Бургарска 115 , Црна Гора 115, Мађарска 110, Хрватска 107, Румунија 85, а Србија 51.
 
Стопа смртности у региону је Бугарска 3,9. Бих 3,7, Мађарска 3,11, Северна Македонија 3,03, Румунија 2,48. Словенија 2,15, Хрватска 1,99, а Црна Гора, 1,4 а Србија 1,0.
 
То се види на графиконима и ту нема лажи, нема преваре, истакао је Вучић.
 
Када се говори о пре,минулим лекарима, Вучић је рекао да је то зато што се велики број људи хоспитализује, што се боримо за све животе. Болнице су биле препуне,било је 10.. 000 људи, а сада око 6000 људи .
 
Можда ће поново бити ако дође нови сој, казао је Вучић, али је оценио да смо се добро борили, да гарађани имају поверења у државу, док неки хоце само нешто лоше да кажу.
 
Указао је и да је Србија до сада кроз Ковакс програм дала 6 милиона евра и да је све то веома скупо, али да це вакцине бити и даље бесплатне.
 
"Здравље људи је број један, а одмах затим економија и стандард, морамо да се боримо за сваки сваки радни дан", истакао и је Вучих и ддоао да ми не можемо себи да дозволимо да се на пример недељом не ради, јер ми немамо море или нешто слично што би нам доносило милијарде.
EUR/RSD 117.5690
Најновије вести