Вучић: Хвала на свему учињеном за Србију; О Косову, литијуму...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић вечерас је, у заједничком обраћању са немачком канцеларком Ангелом Меркел, још једном изразио огромну захвалност на посети Београду, што је, рекао је, велика част за нашу земљу, као и на свему што је до сада учинила за Србију и Западни Балкан.
d
Фото: Танјуг/Председништво Србије/Димитрије Голл

"За разлику од многих других, код нас захвалност не траје кратко и када не буде овде као канцеларка, на исти начин ћемо говорити о томе шта је све урадила", рекао је Вучић.

Пренео је да је са Меркеловом имао, као и увек, отворен разговор, конкретан, о најважнијим питањима за Србију и регион.

Према његовим речима, разговарали су о евроинтеграцијама Србије, и усклађености спољне политике Србије са ЕУ, која је у последња четири месеца са 46 одсто повећана на 62,5 процента.

Вучић је рекао и да је веома захвалан Меркеловој на свим конкретним резултатима у оквиру Берлинског процеса који је покренула.

Како је навео, било је речи о свим регионалним питањима, као и о односима Београда и Приштине.

"Србија је посвећена дијалогу, јер сматрамо да замрзнут конфликт није добро решење и да је потрбено да дођемо до компромисног решења. Увек ћемо бити отворени да разговарамо како да дођемо то тог решења, јер је то добро за Србе и Албанце. Ми само у миру видимо будућност", поручио је Вучић.

Меркел: Две државе тесно повезане, односи засновани на поверењу

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас у Београду да су односи две земље засновани на сарадњи и поверењу.

Меркелова је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Вучићем, рекла да јој је драго што је могла још једном посетити Србију.

„Кроз године наше сарадње успоставили смо отворен однос пун поверења. На том путу смо постигли цео низ резултата без обзира што је пред Србијом и целим регионом још дуг пут до чланства у ЕУ, што је наш заједнички циљ“, подвукла је она.

Указала је да су две државе тесно повезане и додала да је имала прилику да, кроз збирку историјских докумената које је видела у Београду, спозна да су немачко-српски односи успостављени давно у областима економије, култури и политици.

Истакла је да, што се тиче економске сарадње, две државе имају успешну „причу“ иза себе.

У свом обраћању медијима посебно је указала на 80-ту годишњицу напада Вермахта на Југославију.

С тим у вези је најавила пола милиона евра које ће Немачка дати за обнову, истичући да је то важан сигнал помирења и сећања на догађаје, што је важно и за регион.

Изразила је задовољство што предстоји закључивање више билатералних споразума.

Пренела је да је са председником Вучићем разговарала и о унутрашњо-политичким питањима, као и потреби даљег спровођења реформи, те и нагласила неопходност отварања даљих приступних поглавља.

Рекла је да је у области правосуђа потребан напредак, те додала да је председник Вучић изнео план рада у тој области.

Меркел је указала да је њено путовање повезано са регионом, подсећајући да ће се сутра у Тирани састати са премијерима Западног Балкана.

Указала је да важну улогу у процесу приближавања ЕУ има Берлински процес, те изразила задовољство што се већ виде резултати.

Међутим, нагласила је да Берлински процес не замењује приступни процес, већ има за циљ повезивање у региону.

„Доста тога смо већ постигли. Драго ми је што је председник указао на успехе који су настали на основама Берлинског процеса, да се можемо доћи до напретка у остваривању заједничког тржсиста“, објаснила је она.

Истакла је да ће ускоро уследити и Самит о Западном Балкану у Словенији.

Пренела је да је било речи и о Косову, као и Босни и Херцеговини, те многим другим темама.

„Верујем да искреност у нашим разговорима и способност да се друга страна чује, на основу чега се предузимају даљи кораци одликује наше односе“,истакла је Меркел.

Казала је да је упознала Вучића као особу која не даје лажна обећања, већ која их храбро спроводи у дело.

„Охрабрујем да се настави напредак у области владавине права, као и кетању ка плуралном друштву. Економски успеси треба да буду подстрек за чланство у ЕУ“, закључила је она.

Меркел и Вучић: Јасно да је услов за ЕУ решење косовског питања

Меркел је казала да косовско питање неће нестати и да се мора решити, али да се нека питања решавају на крају неког процеса, а председник Србије Александар Вучић нагласио је да је Србија свесна шта је услов за улазак у ЕУ.

На питање немачког новинара канцеларки Меркел да је и пре 10 година када је била у Београду било на дневном реду да Србија мора признати Косово ако жели у ЕУ, и да ли је то неминовни услов, она је нагласила да ће се нека питања решити на крају процеса.

Подсетила је да нису све чланице ЕУ признале Косово, али да се ради о питању које се мора решити да би Србија добила од свих чланица пристанак за пријем у чланство.

„Нема смисла разговарати о крају неког процеса пре решавања других проблема. Ово питање неће нестати, мора се решавати. Али ја сам за мапу пута где се решавају најпре сва друга питања. Надам се да ћемо имати нови напредак и у процесу око Косова“, објаснила је она.

Рекла је да Немачка на основу своје историје добро зна да је потребно време за решавање таквих питања и подсетила колико је трајало уједињење Немачке, док смо дошли, како је рекла до споразума.

Председник Вучић казао је да Србија зна шта је услов за приступање ЕУ, да је то решавање односа са Приштином.

„Ми то не кријемо пред нашом јавношћу. И вечерас када то сви прате, нећу ни једном речју негирати та наша сазнања. Зато водимо дијалог на озбиљан начин“, објаснио је он. Вучић је указао да, као што се чује да Приштина има свој устав, тако га има и Србија и мора га поштовати.

Србија, подвукао је, је спремна да разговара о свим компромисним решењима, да разговара да се уреде односи, а пре тога да се договори да имамо слободан проток робе, услуга, новца и људи, да приближимо људе, јер ће онда бити лакше наћи решење.

„Ако је питање да ли смо свесни да нећемо ући у ЕУ пре решавања косовског питања - апсолутно је јасно“, рекао је он.

Вучић је казао да је о томе отворено разговарао са Меркеловом и када су се слагали и када нису.

„Ја сам се трудио да увек будем отворен према вама и према њој. Ја сам против замрзнутог конфликта, и не мислим да је то решење. Нико се мојим речима неће обрадовати у Србији. Мислим да је добро да ово решава ова генерација, али мора бити компромисног решења, а не решења које би понизило или поразило једну страну“, поручио је он.

Меркел: Србија има нешто што вреди; Вучић: Одлуку доноси народ

Вучић и Меркел разговарали су данас и о питању заштите животне средине, истичући да, уколико у Србији буду реализована било каква ископавања литијума, све мора да буде урађено у складу са највишим стандардима, чувајући животну средину.

На питање новинара да ли је Немачка заинтересована за литијум у Србији, будући да интересовање за ову руду показују и САД и Кина, Меркел је рекла да се, уколико се цео свет интересује за то, интересује и Немачка.

Подсетила је да је велики број немачких инвестиција у области аутоиндустрије у Србији, наводећи да је литијум важан за будућу мобилност и прављење батерија, те је и то била тема разговора.

"Србија ту има нешто што заиста вреди. Наравно, постоји забринутост да ли ће се експлоатација вршити у складу са еколошким стандардима. ЕУ има добре стандарде одрживости. Није само реч о немачким интересима, то је питање којим ће се бавити државе чланице ЕУ, јер је очување животне средине у Европи заиста важно питање", рекла је Меркел.

Председник Србије је такође указао да су разговарали о питању потпуне заштите животне средине.

"Да све буде, ако би било експлоатације, у складу са највишим европским и светским стандардима, да заштитимо народ. Народ мора да донесе одлуку да ли ћемо да радимо или не", рекао је Вучић.

Како је рекао, то је свакако велика прилика за нас, али само ако се обезбеде чист ваздух, вода, планине и безбедна и сигурна животна средина за људе.


У част Ангеле Меркел изложба о Србима и Немцима у 19. веку

Председник Србије Александар Вучић након тет-а-тет састанка с немачком канцеларком Ангелом Меркел био је домаћин на изложби "Срби и Немци, Србија и Немачка у 19 веку".

Изложба обухвата документа која осликавају односе двеју земаља и два народа у области културе, економије и дипломатије, а део су грађе Државног архива Србије.

Немачка канцеларка имала је прилику да види писма кнеза Михаила Обреновића руском генералном конзулу у Београду Герасиму Вашченку у којима пише о утисцима током боравка у Берлину у јануару 1844. године.

Међу документима на изложби у Палати Србија, приређеној у част доласка једног од најмоћинијих политичара данашњице, налазила су се и писма која говоре о боравку филолога и реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића у Лајпцигу, где је 1923-1824 штампао "Српске народне пјесме."

Такође ту су и документа из 1856. године која сведоче о томе да је српски Кнез Алаксандар Карађорђевић стипендирао школовање српских војних питомаца у Берлину.

Након изложбе уследила је конференција за новинаре.

Немачка канеларка данас после подне стигла је у дводневну званичну посету у Београд у оквиру мини балканске турнеје. Ово је њен дурги долазак у Београд, а са председником Вучићем до сада се састала 16 пута.

Данашњи сусрет тет-а-тет са председником биће једини такав током њене посете Балкану, а сутра ће се у Тирани састати са свим председницима влада земаља западног Балкана.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести