Вучић: Исплатили се напори Немачке и Француске

ПАРИЗ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су се исплатили напори Немачке и Француске да поново покрену преговоре између Београда и Приштине и да се нада постизању обострано прихватљивог споразума.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

"Нико не може да гарантује шта ће се десити на крају процеса, али ово је прва релативно оптимистична вест", рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс, мада није могао да прецизира када би споразум могао да буде постигнут.

Косовско питање Ројтерс иначе назива једним од "најтежих територијалних спорова у Европи".

Вучић је након видео конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел и, француским председником Емануелом Макроном и премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем истакао да жели да помири Србе и Албанце, који су још увек застрашени ратовима 90-их.

"Не занима ме да ли ће се то догодити за месец или две године", рекао је Вучић у погледу постизања решења.

Агенција подсећа да је Косово неколико година након НАТО бомбардовања Србије прогласило независност, што Београд не признаје, а што је предуслов за чланство Србије у ЕУ, наводи агенција.

Дијалог Београда и Приштине је у застоју скоро две године, наставља агенција и додаје да ће се разговори Вучића и Хотија наставити у Бриселу, а предводиће их шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Опозиција користи ковид19 за политичке аспирације

Председник Вучић изјавио је данас да су његови политички противници организовали овонедељне насилне протесте и додао да ће, уколико се они наставе, бити тешко обуздати епидемију корона вируса у земљи.

"Они користе корона вирус за своје политичке аспирације. Немам проблем са протестима. Проблем је што су протести постали насилни, јер они (опозиција) немају решење, немају ништа да понуде народу", рекао је Вучић у интервјуу британској агенцији Ројтерс.

Србија је у четвртак одлучила да ипак не уводи полицијски час у престоници након, како наводи Ројтерс, протеста организованих против увођења тих мера.

"Наше болнице су препуне, лекари не могу да издрже и неодговорно је организовати протесте", рекао је Вучић.

Агенција наводи да су критичари истакли да је одлука Владе да дозволи фудбалске утакмице, верске свечаности, забаве и приватна окупљања уочи избора одржаних 21. јуна крива за пораст нових случајева вируса, што је Вучић одбацио и поновио да су протести "бесмислени" и да су политички.

"Не можете одузети власт употребом силе", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести