Вучић: Историјска посета Абеа Србији после 31 године

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да посета премијера Јапана има велики значај за унапређење односа две земље с озбиром да је реч о првој посети јапанског премијера после 31 године.
Abe i Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је на састанку делегација Србије и Јапана рекао и да никад није видео толику гужву када долази неки страначки званичник као што је то данас случај. 

"За нас ваша посета Србији има историјски значај јер долази тачно 31 годину после последње посете јапанског премијера Србији", рекао је Вучић обраћајући се јапанском премијеру Шинзо Абеу.

Рекао је и да је веома поносан на чињеницу да Јапан и Србија имају дугу традицију добрих међусобних односа које карактерише узајамно поштовање, те подсетио на прву дипломатску коресподенцију између Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године, те поручио да је још од тог времена узајамне односе два народа обележило међусобно разумевање, поштовање, као и помоћ Јапана народу Србије.

У том је смислу подсетио да је Јапан пружио велику помоћ Србији током поплава 2014. године, на чему је посебно захвалио премијеру Абеу, те поновио да је посета јапанског премијера нови ветар у леђа односима две земље. 

Вучић је рекао и да нам предстоји период развоја билатералних односа две земље и истакао да је све више јапанских компанија заинтересовано за улагање у Србију.

Он је рекао да су добри економски односи, као и да Србија добро сарађује са јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА).

Рекао је и да је посетио све јапанске фабрике у Србији од Јапан тобака, Панасоника и новоотвореног погона јапанске компаније Јазаки у Шапцу и да је видео да су наши радници изузетно задовољни условима. 

Вучић је захвалио Абеу на јапанској подршци европским интеграцијама Србије и изразио уверење да ћемо уз помоћ Јапана успети да завршимо тај процес.

Вучић је рекао да Србија у међународним организацијама и институцијама при избору кључних људи подржава Јапан и руководи се принципима искреног пријатељства са том земљом.

Вучић је јапанску делегацију на крају обраћања отпоздравио на јапанском језику што су они срдачно дочекали.

У делегацији Србије су били премијерка Ана Брнабић, министри Ивица Дачић Зорана Михајловић, Расим Љајић, Горан Кнезевић, Горан Триван и Бранислав Недимовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести