Вучић: Италија искрени пријатељ; Стелантисов аутомобил у Крагујевцу 2024.

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на отварању Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, у присуству потпредседника Савета министара и министра спољних послова Италије Антонија Тајанија, да је Италија искрени пријатељ Србије и да никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске на нашу земљу, већ отварала врата сарадњи.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"За нас је Италија искрени пријатељ, на Италију смо увек могли да рачунамо и на нашем европском путу и у сарадњи по свим важним и не увек лаким питањима. Италија никада није била међу онима земљама које су вршиле тешке притиске на Србју, већ је била ту да помогне и одшкрине врата неком договору и даљем наставку сарадњем, а не сукобима или проблемима", истакао је Вучић.

Поручио је да су италијански предузетници више него добродошли у нашу земљу.

Очекујемо да идуће године почне производња Стелантисовог аутомобила у Крагујевцу, у италијанским компанијама ради 22.000 наших људи, огроман и допринос финансијском сектору Србије.

Вучић је истакао да је спољнотрговинска размена две земље достигла прошле године 4,6 милијарде евра.

"Молим све италијанске компаније да дођу у Србију", поручио је Вучић и додао да нудимо сигуран амбијент за улагања.

Он је додао да су италијански предузетници добродошли у Србији и да је путујући Италијом видео неке од најбољих самониклих сектора породичних малих, али и средњих и великих компанија, оценивши да оне најбоље успевају на простору јужне и југоисточне Европе.

''Ми нудимо један сигуран систем. Десет година нисмо мењали порезе, ништа нисмо чинили на штету предузетника, већ смо све учинили да за њих смањимо трошак. Наша валута је чврста, иако немамо фиксни курс. Јавни дуг је на нивоу од 52 одсто у односу на бруто домаћи производ. Немамо никаквих проблема у јавним финансијама'', рекао је председник.

Додао је да су највеће пословне банке у Србији управо оне италијанске.

''Две од три највеће банке у Србији су Интеза, Ункредит, тек после долазе ОТП, Рајфазен и наша Поштанска штедионица'', рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија у претходне три године привукла 53 одсто страних инвестиција за цео Западни Балкан, и додао да је поносан на тај резултат, до којег не би дошло, како је рекао, без помоћи италијанских компанија, али и оних из ЕУ и остатка света.

Вучић је навео да је пре осам година Србија била на трећем, четвртом и петом месту по висини плата и пензија, али да је сада на првом месту.

Он је рекао да је Србија најбрже напредовала по извозу софтвера, више и од Литваније и, како је навео, чак и од Ирске.

Председник Србије је оценио да земље Западног Балкана желе веће присуство Италије како у економском, тако и у политичком смислу.

''Италија је једна од најпопуларнијих земаља у Србији, сигуран сам да говорим истину када кажем да италијански предузетници могу овде да се осећају као код куће'', рекао је он.

Изразио је захвалност што Италија, како је рекао, размишља о стабилности Западног Балкана, и што настоји да Западни Балкан, као и северна Африка, буде приоритет италијанске спољне политике.

Вучић је истакао да је поносан што се на самиту нашло толико људи и оценио да никада није видео толико заинтересованих у Палати Србија.

''Следеће године у Трсту ћемо анализирати резултате, али позивам све да од 2. до 5. априла присуствују најбољем фестивалу вина на свету, у Верони, где ћемо на штанду Опен Балкан представити врхунска вина из Северне Македоније, Албаније, и наравно Србије'', казао је Вучић.

Он је навео да би волео да Србију ускоро посети и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

''Користим ову прилику да је позовем да дође код нас, и надам се да ћу много пре краја године моћи да је дочекам на београдском аеродрому и покажем јој наше гостопримство'', закључио је председник Србије.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести