Вучић: Изградња ЛНГ терминала у Грчкој важна за цео Балкан

АЛЕКСАНДРУПОЛИ: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Грчкој да изградња ЛНГ терминала представља велики и важан догађај за цео регион, за цео Балкан.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

У грчком граду Александруполију одржава се церемонија обележавања почетка радова на изградњи терминала за течни природни гас, а у свом обраћању председник Вучић је захвалио грчким домаћиним на позиву Србији.

“Ово је важан догађај за цео регион, за цео Балкан”, нагласио је Вучић.

Додао је да је он међу малобројнима који је, као и увек, био скептичан по питању тог пројекта, али да сада када види да је све спремно, веома задовољан због тога.

“Веома смо захвални и спремни да преузмемо велике количине гаса у будућности”, рекао је Вучић.

Он је указао да Србија треба да гради системе за повезивање са Бугарском, јер ће тако моћи да прихвати и добије велике количине гаса у насу земљу.

Вучић је казао да ће морати да се уради нешто и на повезивању Северне Македоније, и да тамо мора много ствари да се уради.

Рекао је да је захвалан ЕУ, јер, како је истакао, када се говори о потребама да се изгради наш део, највећи део пројекта финансирала је Унија.

Тако ће, додаје, и пројекат повезивања са Северном Македонијом финансирати ЕУ.

„Морам да кажем да верујем да можемо заједно да учинимо велики број ствари. На том путу, међутим, видим доста препрека, и то није само енергетско питање, већ и храна, вода и много других тешких изазова које ћемо морати да решавамо у будућности“, објаснио је Вучић.

Изразио је наду да ће се наћи добра решења како за европски, тако и наш народ.

„Лако је увек направити неку церемонију, али кључни су животи наших грађана, важно је да побољшамо животни стандард наших грађана и да све изазове превазиђемо уз помоћ ЕУ“, објаснио је он.

У Грчкој обележен почетак радова на ЛНГ терминалу за гас

У грчком граду Александруполису одржана је церемонија обележавања почетка радова на изградњи терминала за течни природни гас у присуству грчког премијера Киријакоса Мицотакиса, председника Европског савета Шарла Мишела, председника Србије Александра Вучића, председника Владе Северне Македоније Димитара Ковачевског и премијера Бугарске Кирила Петкова.

Грчки премијер је у обраћању поручио да би Балканско полуострво могло да има своје место у енергетској транзицији целог Епира, преноси Катимерини.

"Пројекат у Александруполису је нова енергетска капија и светионик који шаље двоструки сигнал, његовим завршетком ускоро ћемо моћи да се ослободимо гаса који долази из руских извора и да наше земље играју заједничку улогу у новој енергетској мапи", истакао је Мицотакис.

Додао је да су грчке ЛНГ станице у стању да покрију грчко тржиште, али и да замене значајан део руског гаса.

"Недавна уцена Москве гасом чини сарадњу не само неопходном, већ и хитном", нагласио је Мицотакис.

Бугарски премијер Петков је говорио о историјском дану за Бугарску и Грчку, током којег је направљен важан корак за енергетску независност две земље.

"Ово није само енергетски пројекат. То ће променити енергетску мапу Европе", поручио је Петков, преноси АП.

Председник Европског савета је истакао да мора да се покаже европски суверенитет, као и да се постигне енергетска независност.

"Овај пројекат је прекретница у енергетском развоју Европе," нагласио је Мишел.

Председник Вучић је поручио да изградња ЛНГ терминала представља велики и важан догађај за цео регион, за цео Балкан. "Ово је важан догађај за цео регион, за цео Балкан", нагласио је Вучић.

Додао је да је он међу малобројнима који је, као и увек, био скептичан по питању тог пројекта, али да је сада када види да је све спремно веома задовољан због тога.

"Веома смо захвални и спремни да преузмемо велике количине гаса у будућности", рекао је Вучић.

Изградњом новог плутајућег терминала ЛНГ биће побољшано снабдевање гасом и инфраструктура у целом региону југоисточне Европе, наводи се у саопштењу Европског савета.

Из Брисела напомињу да ће изградња тог терминала помоћи Европској унији да, што пре, смањи своју зависност од руског гаса.

Пројекат ће пружити нове изворе и руте снабдевања природним гасом и побољшати безбедност снабдевања у Грчкој, Бугарској и другим државама у региону, навео је Европски савет.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести