Вучић: КиМ ће бити доминантна тема у Вашингтону

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у разговору са америчким званичницима, током боравка у Вашингтону, питање Косова и Метохије несумњиво доминантна као тема, а да ће се он борити за интересе Србије.
Танјуг/З. Жестић
Фото: Танјуг/З. Жестић

"Имаћу много много важних разговора", рекао је Вучић, додајући да о томе може да говори тек сутра и прекостура, када путује у Вашингтон.

"Шта год да бих вам рекао... свакако ће Косово бити доминантна тема у разговору са америчким званичницима", рекао је Вучић новинарима упитан за посету САД.Председник Србије је навео и да ће за званичницима САД разговарати и о другим важним питањима, билатералних односа, економској сарадњи са САД.

"То све иде добро, у добром смеру, али Косово ће бити несумњиво доминантна тема, која за нас није лака, јер имамо другачије виђење и поглед на ствари у доносу на моје домаћине", рекао је Вучић.

Угрожавање мира и санкције био би страшан проблем за Србију

„Све што би угрозило стабилност, мир и поредак и увело било какве санкције, правило би страшан проблем за Србију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање новинара какве притиске очекује на Србију због КиМ.

Вучић је тако одговорио на питање да објасни своју изјаву да после укидања косовских такси можемо очекивати страховите притиске на нашу земљу да признамо Косово односно да им се да столица у УН.

Упитан, такође, чиме би могли да нас уцењују, Вучић је рекао кратко: „Репертоар је широк”.

"Ја то не могу да прихватим. А, да ли могу да прихватим? Па, показао сам и 2013. када нисам прихватио да Косово уђе у УН. Тако да је тешка ситуација за нас, да нисте паметни", рекао је Вучић.

Поручио је да не жели у тој тешкој ситуацији да слуша придике од оних који немају ништа да понуде, већ само знају да критикују иако су све раније уништили и прихватили и то упоредио са знањем да се "растуре коцкице," а незнањем да се склопе.

" А, ми морамо да склопимо коцкице и да зидамо своју палату, своју државу, на најлепши начин", поручио је Вучић.

Вучић: Сит сам придика и моралних тирада из БиХ

БЕОГРАД:  Председник Александар Вучић изјавио је данас да је сит придика и моралних и политичких тирада из Босне и Херцеговине и поручио да нико не треба да му објашњава како да обавља посао председника државе.

Упитан да прокоментарише изјаве Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића, које се тичу реаговања Србије на ситуацију у тој земљи, али и на поступке Милорада Додика, Вучић каже да постоји кампања у региону да Србија мора да се оптужи за све проблеме.

"А кад их питате шта сам урадио и рекао, нема одговора, него што ниси спречио Додика? Није мој посао ни да спречавам ни да не спречавам Додика, већ да говорим у име Србије. Нећете ви да ми говортите шта ћу да говорим у име Србије", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Вучић каже и да је "сит моралних тирада од оних који имају најмање права да му држе придике".

"Али боље да прећутим и кажем - терајте своје, причајте шта хоћете, ја ћу да радим свој посао и да се трудим да направимо што боље односе у Србији", рекао је Вучић и додао да не види срећу у томе да их опсује или каже нешто лоше о њима не би ли стекао политички поен у Србији или РС.

Упитан да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића да врло благо реагује на претње Милорада Додика рецесијом, Вучић је ''захвалио" свим Бошњацима и Хрватима што би да, како каже, обављају посао председника Србије.

"Ја им препоручујем да се кандидују за следећег председника, да ми не држе моралне и политичке тираде како да се понашам", рекао је Вучић

Каже да могу да му замере нешто кад је реч о његовим поступцима, али да не могу да му држе придике како да обавља посао председника.

"О томе оцену дају грађани Србије на изборима, а не грађани неких других држва", рекао је Вучић.

Закључио је да неће изговарати теже речи и користити своју и снагу земље коју представља да би уносио било какву нестабилност у "ионако крхку ситуацију у региону".

Продаја Комерцијалне добар посао, примедбе злонамерне

Александар Вучић изјавио је данас да је продаја Комерцијалне банке добар посао за Србију, да су стручњаци проценили да је сада прави моменат да се то учини и да не може да разуме примедбе на тај потез, јер, их како каже, углавном износе злонамерни који су уништили све банке у Србији.

"Ја ту врсту пирмедби не могу да разумем, као да је неко промашио два века", оценио је Вучић.

Каже да би и он волео да је то остала српска банка, али да су одлуку донели стручни људи, да је све учињено на транспарентан начин, и да ће донети добро Србији.

Вучић је новинарима на отварању хотела Мона рекао и да је сваки инвеститор добродошао, а да је словеначка НЛБ моћна банка, трећа или четврта на тржишту, и да ће од новац од продаје ићи у буџет.

Вучић је поручио делу опозиције која критикује продају Комерцијалне банке, да су они ти који су распродали све банке, цементаре, НИС.... свом тадашњем директору дали могућност да узме иотпремнину од 700 000 евра.

"Тако су добро управљали и Привредном и Агро банком" да смо на крају морали да платимо 400 и 500 милиона евра , навео је Вучић доајући да све губитке на крају плаћају грађани.

Он је навео да је због лошег управљања Комерцијалном банком 250 милиона евра дрзава морала да уплати страним инвеститорима.

"Ми смо платили пут опцију 250 милиона, после узасно теских преговора са ЕБРД", напоменуо је он и истакао да смо дотле досли зато сто нисмо имали најбољи менаџмент свих тих година.

И ЕБРД и други недовољно су добро управљали, оценио је Вучић и додао да "на крају није било избора и да је најбоља је била "пут опција".

"Ја сам мислио да треба да се задрзи, али други људи из институција рекли су да смо све банке којима смо управљали уништили", напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао да је за нас важно да банкарски систем фунцкионисе и да имамо једну српсклу банку - Банку Поштанска штедионица и да она треба још више јача.

"Сит сам тога да нам треба домаћа. Кад будемо знали како да се понашамо купићемо насу банку", рекао је Вучић.

Он је додао да незналице попут Душана Петровића хоће да окрену телефон и траже кредит без гаранција, дају једном или двојици тајкуна, свако себи узме,... , а онда све плате грађани.

"Пустите нас да имао чисте рачуне. Сваки стручњак ће рећи да је ово добар и транспарентан посао", указао је Вучић и додао да код нас још влада комунистички приступ.

Навео је да ће банка радити овде, плаћаће порез, радиће наши радници, а профитом ће располагати власник како хоће, што је нормално.

Он је истакао да је наш банкарски и фискални систем стабилан, економија снажна, а да се тежи да она буде још јача.

Навео је и да је стабилан девизни курс и да постоје сви услови за нормално пословање.

"Поносан сам на низи јавни дуг, фабрике, фискалну консолидацију, мању незапосленост", указао је Вучић.

Хотел "Мона" успешна пословна породична прича

Нови хотел "Мона" на Дорћолу, који је данас отворен, биће развојни пројекат за тај део града, који ће да "процвета", приметио је данас председник Александар Вучић.

"Пре две године био сам овде, на почетку радова, овде је била рупа, велика киша, а ја сам се питао како ово и није неко место, како ће да успе, нема довољно простора... Данас ова лепотица од зграде, биће развојни пројекат за овај део града. Цео Дорћол ће да процвета и због хотела", рекао је Вучић.

Он је истакао да у хотелима Моне ради 800 људи, у Београду, Сопоту, на Златибору, те да је Мона једно од значајнијих српских предузећа, са више од 50 продавница у Србији, Северној Македонији, БиХ, Црној Гори...

"То је за нашу земљу од огромног интереса и значаја. Желимо да запошљавате још већи број људи у Србији и региону", поручио је Вучић власницима, породици Момировић.

Они, каже, добро знају да границе не смеју да постоје за бизнис.

Такође, истакао је да власници за инвестицију од 30 милиона евра, нису тражили ни динар од државе, иако су могли да добију субвенције, већ да су све платили својим новцем.

"Од породичног удруживања заснованог на поштовању, љубави и заједничким интересом за просперитетом и очувањем породице, нема снажнијег и јачег мотива", поручио је Вучић.

У том смислу, указао је да у Сент Галену постоји универзитет који има властити центар за породични бизнис.

"Данас се учи да је тржиште једино мерило вредности, за производ, услугу, за сваку копманију. Погледајте Монине торбе, то су торбе на највишем светском нивоу", рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на то што се власник хотела, Томислав Момировић, захвалио својим родитељима, Ђорђу и Нади, који су створили "Мону", примедбом да би сам био веома срећан да једног дана чује од своје деце нешто слично.

"Нема ништа лепше лепше од тога. Ви сте изградили империју, они је направили још већом , значајнијом. Можете да се поносите", рекао је Вучић.

и да запослени у том хотелу на најбољи "српски начин" дочекују госте, због чега ће имати велики успех.

Председник је рекао да је од министра Расима Љајића добио инфромацију да су у јануару оборени рекорди у туризму и да смо имали раст од 24 одсто по броју ноћења туриста у Београду у односу на исти период прошле године.

"Куд нам дође сад овај корона вирус, не могу да вам општем колико се нервирам око тога", додао је Вучић.

Каже да је остварен раст од 140 одсто када је реч о кинеским туристима и да је баш сад дошла та општа паника у Европи због корона вируса.

Председник је додао да Србји не би сметало да наставе да долазе кинески туристи и да би било организовано да сви буду прегледани.

"Београд једна од најотворенијих градова и имаћемо све више успеха у туризму и хотелијерству", поручио је Вучић.

Истиче, такође, да Србија има безвизни режима и са земљама на истоку и западу, са најмоћнијим азијским земљама.

Имамо највећи пораст броја туриста, Румуинија, Турска и Кина, рекао је он.

"Гледаћу да доведем Ердогана да проба ћевапе који се праве од јунетине и овчетине. Он је нормалан човек, воли да оде међу народ и да проба то што људи припрема. То ће бити сигнал и осталима да долазе у ваш хотел", казао је Вучић.

Додао је да имамо и раст туриста из Русије и Немачке и да би са њима требало направити више аранжмана.

Поручио је хотелу Мона да истраје у наредна два или три месеца због панике и ширења негативних вести око корона вируса, као и да ће држава помоћи ако буде требало.

"Потребан нам је јак приватни сектор, а ми ћемо да чувамо стаибилност јавних финансија, као и јак динар.

Вучић је новинарима на питање на који је пројекат у земљи поносан, а који сматра највећим подвигом, рекао да ће о томе чиме је задовољан, чиме није, говорити на крају мандата, за две године.

Указао је да је, примера ради, поносан и на нови Монин хотел, иако није његових руку дело, јер, како је рекао, ако ништа друго, власници хотела ће моћи да кажу да су имали стабилан девизни курс, ниску инфлацију, да су створени услови да они могу нормално да послују.

"Поносан сам на све изграђене путеве, фискалну консолидацију, нижи јавни дуг, нижу незапосленост, на све фабрике. И ово је једна мала фабрика у којој ради 150 људи, од тога издржава породице. Мона плаћа порез. За комунално уређење овог дела платили су нам 1,5 милиона евра, од којих ми плаћамо плате, пензије.... Зато нам треба што више оваквих породица и компанија", рекао је Вучић.

Већи страх од короне него када смо имали вариолу веру

Алексадар Вучић изјавио је данас да је и у Србији присутно пуно безразложног страха, панике и лажи у вези са короном, иако тај вирус има слабије симптоме од обичног грипа.

"Када је код нас била вариола вера није било толико страха, панике и лажи него што је данас за нешто што има симптоме слабије од грипа. Да се не врше тестови, не би се ни знало од чега су ти људи умрли, пошто би се мислило да је то од грипа или кијавице код људи са нарушеним имунитетом и оштећеног здравља", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже да није видео никад толико страха код људи и да се више плаше од короне него од куге или вариоле вере.

Осврнуо се претходно на добацивање појединих новинара, када се закашљао за говорницом, рекавши да "коронавирус није стигао у Србију", како су то казали.

"Чак и у шали то немојте говорити. Није стигао коронавирус, ово је мени од лекова за притисак, који изазивају кашаљ", рекао је он.

Вучић је казао да то каже зато што и такве ствари могу да разоре економски систем додајући да смо, на пример, изгубили само због косовских стакси 0,4 одсто раста БДП-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести