Вучић: Мали добро рачуна дуг, укључујући "скривени" у ЈП

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је рачуница градоначелника Београда Синише Малог о дугу града прецизнија од рачунице Фискалног савета, јер укључује и "скривени" дуг, односно дугове јавних комуналних предузећа у граду.
Aleksandar Vucic/Tanjug
Фото: Tanjug

Одговарајући на питање новинара на прес конференцији након састанка Комисије за станоградњу колики би дуг Србије био да се рачуна "онако како Синиша Мали рачуна дуг града", Вучић је рекао да би био мањи, а да градоначелник Мали перфектно рачуна дуг града. 

Мали, каже, говори о свим обавезама, доспелим и недоспелим, док је дуг који рачуна Фискални савет само оно што је ишло директно, преко Градске куће, а без јавних предузећа, где се, каже, и налазе скривени дугови. 

"То је као када бих ја рекао није важно што ми Железари у Смедереву плаћамо 12 милиона евра месечно, као што смо чинили раније, па сад то ''крварење'' Ана (Брнабић) више нема. А онда ви кажете - ми уствари немамо 12 милиона… Тако се Ђилас и сви ви правите блесави да то није ''крварење''. ''Нема везе што дугује Паркинг сервис, Београд-пут, то не иде у јавни дуг...''. Него шта него иде, само што иде после одређеног времена", рекао је Вучић. 

Додао је да градоначелник говори о ономе што је признати јавни дуг, који је, каже, такође, био значајно већи за око 150 милиона евра, плус дугови и доспеле обавезе јавних предзеућа, што је било за 500 милиона евра више него што је данас. 


Замислите колико је Јанковић популаран у Мионици...

Председник Вучић истакао је данас, поводом најаве Вука Јеремића и Саше Јанковића да ће бојкотовати локалне изборе у појединим општинама, рекао да они на изборе у неким местима не иду, јер тамо немају никог. 

„Замислите колико је Јанковић популаран у Мионици...Не могу никог живог да нађу тамо", рекао је Вучић новинарима.

Он се осврнуо на изјаве Јанковића и Јеремића да неће на локалне изборе у пет општина јер је, како наводе, насилна кампања:

"А, није насилна у Београду? Па кажу, ''страшно је насилна кампања у Београду, али ће издржати''“, приметио је Вучић. 

Указао је да они не могу да нађу кандидате у Мионици, Костолцу, Неготину, Прешеву.

„Тврде да ми имамо већину у Прешеву, а ми ћемо се борити за прелазак цензуса. Срба нема у Прешеву“, додао је он. 

Подсетио је да су неки од њих кандидате имали на локалу у Крушевцу јуче, а да је на изборима за чланове Савета Месне заједнице СНС освојио чак 98,5 одсто. 

Не мењамо политику према мигрантима

Вучић је оценио да је Србија добро водила мигрантску политику, мада, како је рекао, на самом њеном почетку могли смо још боље да се поставимо. 

"Мој став по том питању се разликује од свих ваших и од готово 99 одсто свих грађана Србије. Ја немам ту врсту страха од миграната. Да ли међу њима има лоших људи - има, исто као и код нас. Да ли има добрих - има, исто као и код нас", одговорио је Вучић на питање новинара да коментарише актуелну миграциону политику у Србији.

Почетак кризе смо, према његовим речима, могли боље да искористимо и имали бисмо више добрих ствари, а мање проблема у будућности.

Говорећи о деци миграната, председник Вучић је рекао да они имају сва права.

"Њихова деца имају сва права. Они који хоће да постану грађани Србије то могу под одређеним условима и ту нема никаквих проблема. Доброшли у Србију", рекао је председник Вучић.

Истовремено, он је рекао да је у Србији у питању мали број миграната, те подсетио како је добру, памeтну и мудру мигрантску политику водила немачка канцеларка Ангела Меркел.


"То је јасно и чисто, а ко хоће да се игра медијских написа као што је било некада, којима сте могли само да хвалите, а ништа да критикујете - можете да наставите. Али ово су чињенице, као што су чињенице да Музеј савремене уметности данас ради, а није радио, да Беогад на води није ''само она један кафана'', да ће бити гондола од Калемегдана до Новог Београда…", рекао је Вучић. 

"Врло прецизно ћете ћете добити колике су биле обавезе за свако градско предузеће, а моје питње је: имате ли шта да оспорите? Има ли било ко да оспори да су дугови предузећа као и градске куће неупоредиво већи него данас? Изгледа да нема", закључио је председник. 

Он је истакао да је Београд у првих десет градова у Европи по броју грађевина које се реновирају, реконструишу или се у потпуности граде нове, а да се притом јавни дуг града на дневном нивоу и доспеле и недоспеле обавезе јавних предузећа смањују. 

Вучић је рекао да су обавезе града данас 500 милиона евра мање, што, каже, значи да је сваки грађанин Београда дужан за 250 евра мање него пре три године. 

“И то нема везе са бирачима, важи за све и за дете од месец дана и за сваког другог, то су огромне разлике и то је велики успех који је београдска власт постигла”, рекао је Вучић. 

Како је рекао, 2014. године било је 46 грађевинских сајтова, а данас их је око 1.100. 

“Мало је градова у Европи, можда само Берлин… Тел Авив је највећи, али суштински није у Европи, Тел Авив има око 9. 000 таквих сајтова, али Београд је у првих десет градова у Европи по броју грађевина које се реновирају, реконструишу или се у потпуности граде воде, а да се притом јавни дуг града на дневном нивоу, и доспеле и недоспеле обавезе јавних предузећа смањују”, рекао је он. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести