Вучић: Насиље није политика, друштво то треба да осуди

БЕОГРАД: Насиље није политика, поручује председник Србије Александар Вучић поводом онога што се данас догодило испред скупштине, а што он види као напад руље на једног посланика, што друштво, сматра, мора да осуди.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Није ствар у политичким опредељењима, рекао је председник за Прву телевизију, већ то што је то заправо била руља, што је од 26 људи који су били са Бошком Обрадовићем чак 13 осуђивано због различитих кривичних дела, укључујући трговину дрогом или насилничко понашање.

Председник Србије каже да поштује различита мишљења, као и да тај скуп није био пријављен, да су прекршене препоруке и мере против ширења короне, али да је суштина у томе да је практично руља напала једног посланика Народне скупштине.

Реч је о људима који се због својих политичких фрустрација понашају екстремно, зато што они који стоје иза њих мисле да треба да контролишу Србију и без власти, и држе Србију под моралном окупацијом, рекао је председник Србије.

Упитан и за протест који су данас на Тргу републике организовали Срђан Ного и Милован Бркић, Вучић је прокоментарисао: "Данас је дан за све оне најгоре у нашем друштву".

Додао је да власт пушта да свако искористи своје право, макар и не било све у складу са законом, јер је циљ да се поштовањем свачијег права на другачије мишљење и реч, чак и осведоченим фашистима, не понови случај Ранка Панића.


Обрадовић није приведен, ово данас је било огледало

Данашњи инцидент пред Скупштином је био огледало и људи су могли све да виде, контатовао је Вучић и навео да лидер Двери, странке која је изазвала инцидент, Бошко Обрадовић није приведен.

“Народног посланика можете да приведете само ако га ухватите у тренутку извршења кривичног дела, за које је прописана казна затвора већа од пет година. За то дело (данас испред парламента) није прописана казна затвора већа од пет година”, рекао је Вучић за ТВ Прва.

На питање да ли је Обрадовић позван на разговор у полицију, Вучић је рекао да је то питање за друге надлежне органе, додајући да лично мисли да би био бесмислен разговор са тим човеком, јер је, каже, сваки разговор са тим лицима бесмислен.

“Не желим да користим прилику за политичке нападе, а могао бих свашта да кажем. Мислим да је то било огледало и да су људи могли све да виде”, рекао је Вучић.

Додао је и да никад у скупштини није било случаја попут данашњег, када се једна посланица Двери уносила у лице Миловану Дрецуну, те да верује да је сваког грађанина данас била срамота док је гледао шта се дешава пред скупштином.

“Предузете су мере, али ја нисам и не могу да будем судија и не знам шта ће судија да уради, али била би срамота да нико не одговара за то”, рекао је Вучић.


Поводом данашњег инцидента испред парламента, и протеста на Тргу републике, и поручио је да ће држава показати да се неће уплашити оних који би фашистичким методама не да преузмају власт, него да руше државу.

"Држава је довољно јака и умеће да их победи, на сваки нацицн. Умећемо истовремено да сачувамо демократске вредности и правни поредак, али нас неће одвојити од кључног задатка - да поново после два месеца затварања земље, направимо економски бум и да будемо једна од најуспешнијих земаља", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је пред скупштином данас са Обрадовићем било 26 лица од којих је 13 било осуђивано због склоности насиљу, од којих је 12 приведено.

"Не бисте веровали, један је на 13 година осуђен због трговине дрогом, једна особа на три године због разбојништва, једна због насилничког понашања… То је као да сте их узели од једног из најгорих затворских одељења...То су блиски пријатељи лидера, а они су и синоћ правили инциденте", рекао је Вучић.

Али, поновио је, држава мора јасно да каже да границе постоје и да све што је допуштено није тако зато што држава нема снаге за то, већ да би се показала демократичност и опредељење да се поштују људи који потпуно другачије мисле.

Ипак, понавља:

"То једностанво није политика, то није Србија какву желимо да видимо у свету. Они су данашњим сликама нанели огромну штету нашој земљи", навео је председник.

Каже да су водили јако дуго кампању како нема услова за изборе и о ужасу у Србији, а на крају ће да изађу на изборе.

Упитан да ли ће Савез за Србију да изађе на изборе, он је рекао:

"Да ли у овој или оној форми, сви ће да изађу. Немам нове информације, ако то питате, али их слушам шта говоре".

Вучић каже да ће да изађу на изборе, на пример, на Старом граду, Врачару у Шапцу и другим местима где мисле да могу да победе, тако да испада да ту постоје услови за изборе, а на другим местима не,

Како је рекао, његови политички противници су се надали да ће корона још значајније да "уруши Вучића", а у ствари се само ради о томе да немају подршку народа.

"Увек су чекали било који тренутак мислећи да ће добити подршку народа", нагласио је Вучић.

Није, каже реч, о условима за изборе, већ о одсуству подршке грађана, али све су то, каже, политичке калкулације, а за нас је важно да можемо на најбољи нацицн да се посветимо будућности и подизању економије.

Није СРБ подељена, него би лажни либерали власт мимо грађана

Вучић је одбацио тезе о наводној подели српског друштва, и истакао да не постоје у Србији два пола, већ постоји једна екстремна група која се због политичке фрустрације и немоћи екстремно понаша, а иза које стоје лажни либерали који мисле да имају природно право да управљају Србијом, и без подршке грађана.

На питање Прве тв откуд толика поларизација у дурштву, Вучић је истакао да друштво уопште није поларизовано, јер би за то била потребна два пола, којих овде нема, већ постоји екстремна група која се због политичке фрустрације и немоћи екстремно понаша.

Иза њих је, каже левичарско анархистича и лажно левичарска либерална јавност чији део, истиче Вучић, сматра да има природно право да управља Србијом:

“Зато што тај део левичарско анархистиче и лажно левичарске либералне јавности мисли да ма право да управља Србијом и без подршке народа”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, то су људи који држе део медија и део друштва под “моралном окупацијом”.

“Они су ти који имају природно право да буду на власти, да морају да буду на власти. Ако нису, тешко онима који јесу макар имали и 10 пута боље резултате. Само да су они на власти, макар нам уништили Србију. Они су богом дани да буду на власти", каже Вучић и додаје:

"Али, неће народ, променила се Србија”.

Вучић је додао и да неки морају да изађу и избаце из главе 1990, 1995, 2000. годину…

“Срећом, већи део грађана то раузме, хоће да ради, да подиже Србију и да не учествује у оваквим догађајима”, рекао је Вучић.

Сматра да је важно да целокупно друштво осуди екстремизам који је био на делу данас испред Народне скупштине.

„Видео сам да су поједини посланици из опозиције, Војислав Шешељ, питали „колико ће Вучић ово да трпи". То није суштина, него питање постигнутих слобода, да се не би никада поновило убиство Ранка Панића, за које је тадашњи режим директно одговоран не дозволивши сетњу до РТС-а", објаснио је Вучић за ТВ Прва.

„Унутар Скупштине било је сукоба, много гуркања, песничења, свега је било, али никада да нека руља испред Скупштине изудара посланика зато што што тако хоће", подвукао је он.

Вучић је рекао да нису сви осудили те догађаје, да то нису учинили партнери оних који су били испред Скупштине, и директно организатори.

„Они не разумеју и мисле да је то нормално и рационално понашање, а то говори да имамо проблем у друштву", оценио је и закључио:

"Најбоље је да се кроз институције система све решава, кроз изборни демократски процес", поручио је он.


Надам се да ће бити неког у Приштини за разговоре

Вучић је одбацио "завереничке теорије" о некаквом договору с Хашимом Тачијем о Косову и изразио наду у могућност наставка разговора и да ће у Приштини бити неког с ким ћемо моћи да разговарамо.

“Ја са Тачијем нисам имао озбиљан разговор не памтим од кад. То су завереничке, бесмислене теорије”, подвукао је Вучић за ТВ Прва.

"Није то Курти рекао због мене, већ због Тачија", рекао је он.

Вучић је казао да се нада да ће постојати неко у Приштини с ким ћемо моћи да разговарамо, додајући да се они туку између себе И да су у стању да једни друге оптужују за све.

Чим би имао било шта да каже, одмах би то, истиче, рекао грађанима Србије, без обзира на околности и што је то тешко.

“Рекао бих то грађанима у нади да нешто имамо за будућност, али немамо ништа, немамо ни разговоре”, додао је он.


Економија је кључно животно питање

Вучић је рекао да је економија кљуцно животно питање, одговарајући на питање Прве шта ће бити у центру предизборне кампање.

Упитан да ли је економија важнија и од питања Косова, каже да су то различите ствари и да је Косово политичко и правно питање.

"А ста ће људи да једу, хоће ли моћи да раде, од чега ће да живе, да прехране децу, каква им је будућност, то су кључне ствари и зато је економија кљуцна", истакао је Вучић за тв Прва.

Он је рекао и да када имате сназну економију снажнија је и политичка позиција земље.

"Зато се томе радујем, а да ли ми прија увек како неко проваљује ограду. . . ., скупове држе, нема никакве дилеме, најгори у друству, као ови данас", рекао је Вучић.

То су они који суде двоипогодисњем детету, јер има презиме Вучић, судиће Милици, "шта на то да одговорите", каже председник.

Он је приметио и да је интересантно да је данас више људи на скупу, него синоћ.

"Имамо озбиљних проблема, али морамо да покажемо одлучност и сигурност да моземо да их победимо, да чувамо земљу и насе вредности, будућност за насу децу, а онда моземо да се разликујемо око субвенција или нечег сличног", рекао је Вучић.

Он је истакао и да опозиција треба да изађе на изборе, а не да урушава углед земље.

Поновио је и да он не би волео да се кандидује на следећим председничким изборима и да би волео да се пронађе бољи кандидат.

На констатацију да му нико неће поверовати, напомиње да му је мало ко веровао и за друге ствари о којима је говорио, као што су реформе, па смо их извели, такође и да ће Косово бити враћено на преговарацки сто, ни да цемо бити први по стопи раста, имати стабилан динар, суфицит....

"Нико нам није веровао за много ствари, а нико ми не верује ни данас, када кажем о стопи раста да ће бити највећа, а све темељим на чињеницама", истакао је Вучић.

Најавио је да ће у наредна три до четири месеца бити отворено још 10 фабрика- у Новом Саду две фантастичне инвестиције, у ЧЦачку се ускоро отвара фабрика...

"И за целу Србију од Ћуприје, па немацка фабрика у Мионици. Верујте у себе и своју земљу, бићемо најбољи", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести