Вучић: Европска унија највећи инвеститор и трговински партнер Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у потпуности опредељена да буде на европском путу и да је циљ пуноправбно чланство у ЕУ, те навео да је ЕУ далеко највећи инвеститор, и трговински партнер Србије.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је, након разговора са председником Европског савета Шарл Мишелом, рекао да грађани Србије треба да знају да то није само емоционално питање, већ питање разума и вредности.

Подсетио је да је робна размена у прошлој години са ЕУ износила 31 милијарду евра, а роба услуга 37 милијарди евра.

ЕУ, према његовим речима, учествује у укупној трговини са више од 60 одсто.

Вучић је пренео да је у првих четири месеци ове године повећана трговинска размена за 33 одсто и да је достигла 9,1 милијарди евра, те је процена да ће у наредне три године бити изнад 50 милијарди евра.

„То говори о значају ЕУ, државама чланице, фабрикама које граде у нашој земљи, извозу који остварујемо, увозу робе. Највећи извоз и увоз имамо са у ЕУ. ЕУ је убедљиво највећи инвеститор у нашој земљи са 67 одсто удела“, рекао је он.

Нагласио је да то грађани треба да знају, и да мора да буде фер и покаже поштовање према новцу и према свему што је ЕУ овде учинила.

„Хвала на структурним и суштинским променама у земљи“, казао је он.

Вучић је посебно пожелео добродошлицу Мишелу Србију и нагласио да то не говори из куртуазних разлога, већ што искрено мисли и осећа да је његова посета у овом тренутку веома значајна за будућност наше земље.

„Посебно сам захвалан Мишелу што је увек био спреман да чује аргументе српске стране макар се с њима не слагао, што је увек имао не само довољно времена, и што је показивао довољно пажње и жељу да идемо брже у ЕУ, што је све чинио личном снагом и угледом да ми проводимо реформе брже, али и да неке земље разумеју зашто је важно да Западни Балкан буде део европског континента, не само у географском, већ у сваком смислу“, истакао је он.

Вучић је указао да су данас заједно посетили Научно технолоички парк који, каже, не би постојао да није би било занчајне помоћи ЕУ.

„Направићемо заједнички парк у Сарајеву, и верујем да ћемо за то добити додатну подршку ЕУ“, додао је он.

Са Мишелом о свим кључним политичким питањима

Вучић је поручио и данас да је Београд спреман за дијалог са Приштином и да се нада да ће се, уз помоћ ЕУ, приближавати компромисном решењу, додајући да идеју Шарла Мишела и Емануела Макрона о геополитичкој заједници на ниову Европе сматра великом и важном ствари.

Такође, Вучић је након састанка са Мишелом, рекао и да су разговарали о глобалној ситуацији и проблемима Србије у оквиру снабдевања енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи од председника ЕК да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ

“Дискутовали смо сва кључна политичка питања. Мишел је указао да морамо да наставимо реформе у области владавине права, као и да поправљамо и побољшавамо ситуацију у медијској сфери”, рекао је Вучић новинарима.

Додао је да су разговарали о ситуацији у региону, а да је Мишелу обећао да ће наша земља дати све од себе да сачува мир и стабилност и да ЕУ може у потпуности да рачуна на Србију у том погледу.

“Говорили смо о дијалогу Београда и Пришине, разумео сам све речи и бриге и све са чиме се суочава и Мишел и људи у ЕУ. Говорио сам о позицији Београда, ми смо увек опредљени за дијалог, спремни за дијалог и надамо се да ћемо се, уз помоћ ЕУ приближавати компромисном решењу у будућности”, рекао је Вучић.

Када је реч о идеји геополитичке заједнице на ниову европског континента, Вучић је рекао да је за њега, иако зна да су многи спремни да ту идеју која је потекла од Мишела и Макрона, важна и значајна и много може да допринесе убрзању пута ка пуноправном чланству у ЕУ и поправљају позиције земаља Западног Балкана у приближавању Унији.

“Тек треба о детаљима да се говори, ја сам указао на наше потребе, пре свега на остварење четири слободе протока људи, робе, услуга, капитала. За нас су важне ''зелене линије'' за камионе, и верујем да можемо да постигнемо важне и велике ствари под окриљем те иницијативе”, рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о слобалној ситуацији и проблемима Србије у снабдевању енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи Мишела да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ.

“Разговарали смо и о нападу Русије на Украјину, а Мишел је на веома снажан начин изразио жељу и очекивање да се Србија придружи санкцијама против Русије. Ја сам га упознао са нашом ситуацијом и политичким ставовима. Желим да се захвалим на свакој врсти подршке, лично њему и ЕУ, Србији која није само у изгранђи путева и пруга”, рекао је Вучић.

Он је додао да се ретко говори о добрим стварима, попут брзе пруге Ниш - Београд, коју Србија гради уз значајну помоћ ЕУ, од око 1,72 милијарди, што ће много значити, а то је оно што је посебно важно.

Посебно је захвалио Мишелу на поштовању исказаном према Србији.

“Ми, грађани Србије, умемо да поштујемо све људе који долазе, посебно пријатеље, али посебно ценимо када неко покаже поштовање према земљи. То што остајете на радној вечери, па и до сутра, то је за нас велика част. Увек сте добродошли”, рекао је Вучић.

Нема бесплатног сира, сем у мишоловци

Вучић је рекао да је одавно јасно да Србија жели да буде део ЕУ, а да је њихов захтев био, и пре давања статуса кандидата, постизање споразума о нормализацији односа са Приштином.

Вучић је, на питање да ли ће убрзање евроинтеграција имати посебну цену за Србију, рекао: „ако мислите да сир добијате за џабе, нећете, јер бесплатан стоји само у мишоловци“.

„Али то нису ствари које не знамо. Нико не треба да се прави луд да то није знао, јер је о томе обавештавано милион пута“, казао је он.

„Шта мислимо и како да чувамо своју земљу то је друга ствар о чему ћу да разговарам вечерас са председником Евроспког савета Шарлом Мишелом. Потребно је да разговарамо чешће и више, да не постоји од стране ЕУ само порука да су нешто одлучили и да кажу да то мора, а са наше стране да нећемо само паре, већ да имамо и обавезе“, поручио је он.

Вучић је рекао да немачки канцелар Олаф Шолц у Србију долази средином идућег месеца, и да ће то бити веома важна посета за нашу земљу.

Изразио је уверење да су Шолц и председник Француске Емануел Макрон о иницијативи убрзања европских интеграција разговарали недавно у Берлину, те да какав год буде предлог ЕУ то бити усаглашено између две највеће земље и двојице кључних лидера.

Осврнуо се на речи Мишела да прети криза намирница, констатацијом да су неки, када је говорио да ће бити глади у свету, рекли да ће то бити случај и у Србији, иако то он није рекао.

„Ово што је рекао Мишел биће глади у свету, много проблема и код нас у Европи, а много већи проблем за нас је колико је решиво питање ко енергената од нафте, преко гаса до електричне енергије. Људи су научили да имамо све и да је обавеза државе да мора да се догоди небитно шта се збива око нас. А збивају се тектонске промене“, додао је он.

Вучић је казао да нас очекује најтежа зима и да је зато важна тесна веза са ЕУ, да можемо да добијемо приступ енергентима.

Истакао да је важан гасни интерконектор са Бугарском, а да ће Србија настојати да свој део уради до краја године и да се нада да ће Бугари завшити свој део до априла или маја. Након тога ћемо имати још један канал за добјање гаса.

„Морамо да размишљамо како ћемо нафту да добијамо, јер власник наше нафтне компаније су руске фирме, а не знамо какав ће бити нови пакет санкција ЕУ. Изузетно је важно да будемо наслоњени на ЕУ“, подвукао је он.

Најавио је да ће вечерас, пошто није било посебних захтева од делегације Мишела приредити посебну вечеру током које ће предјело, главно јело и дезерт бити само месо.

„Уз добро српско месо да продискутујемо о свему“, закључио је он.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести