Вучић: Немамо новца за нуклеарку, али имамо друге изворе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас поводом најава да Хрватска планира да гради нуклеарну електрану да је то најпаметније што су смислили и да вероватно рачунају да је граде са ЕУ, али да Србија за то нема новца.
1
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

"Ми за то немамо новца, јер нукларна електрана кошта између 12 и 13 милијарди, ако се говори о великим електранама, а не електранама снаге 300 мегавата", истакао је Вучић одговарајући на питања новинара на Београдском сајму.

Он је рекао да ће Србија уместо тога имати 650 мегавата само кад обновимо ТЕНТ Б 1, док је за нуклеарку од 300 мегавата потребно милијарду и по.

"Ми ћемо са обновљивим изворима са милијарду и по да подигнемо на 780 мегавата, што бисмо онда градили нукеларку", упитао је Вучић.

Приметио је и да су се сада сви сетили, када прети енергетска криза, а Хрвати пре него неки други.

"А до јуче су сви говорили не ваља нуклерка, не ваља угаљ, али ста да раде, имаће нестасицу струје", указао је Вучић напомињући да су цене свих енергената и сировина "отишле у небо".

Упозорава да то знаци и повећање цена хране и свега осталог на нивоу Европе, укључујући и инвестиционе радове.

"Борићемо се и проналазити решења", поручио је.

На питање поводом наставка кампање у Хрватској против њега Вучих је рекао: "Докле год ме нападају знам да нешто добро радим за своју земљу и наставићу то да чиним".

 Сви смо у великом проблему

Вучић је истакао да ће Србија наставити да инвестира у обновљиве изворе енергије, али и са веома снажном експлоатацијом фосилних извора да бисмо имали струју.

Вучић је,на питање има ли излаза из енергетске кризе, пошто се на светским берзама бележи нови скок цене нафте, рекао да судећи по тренутној ситуацији криза не може да се смири.

Указао да Брент нафте кошта сада 84,3 долара, као и да је јутрос на берзи цена гаса достигла 984 долара, те да је скоцила цена електричне енергије и колико год сви почели да укључују нукеларке, враћају угаљ, „сви смо у великом смо проблему “, истакао је он.

Најавио је, с тим у вези, да ће наредних дана бити договорена мапа пута, како краткорочних, средњерочних и дугорочних потеза.

„Неће бити лако, не видим излаз из овога, посебно због неких који не желе да признају грешке. Наставићемо да инвестирамо у обновљиве изворе енергије, али и веома снажну експлоатацију фосилних, да бисмо имали струју“, подвукао је он.

Рекао је да ће се проналазити и нови начини, те пренео да разговар са више земаља о појединим бартерима.

„Није једноставно у савременом свету јер се то ретко ради, али ако буде требало радићемо“, нагласио је Вучић.


Добили понуде за Лучане, али не продајемо

Вучић је изјавио да је наменска индустрија Србије значајно напредовала, истичући да је држава по први пут добила понуде из иностранства за фабрику наменске у Лучанима, али да држава не жели да је прода.

Вучић је, у обраћању новинарима на Сајму наоружања, рекао да је задовољан због великог броја гостију из иностранства, који су учествовали на Самиту којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних, али и због бројних излагача из других земаља.

"Овде је 25 предузећа из Русије, највеће кинеске компаније, најзначајније западне компаније, европска предузећа, из Француске, Италије… то показује да расте значај Сајма наоружња у Београду”, указао је Вучић.

Додао је да је задовољан свиме што раде Министарство одбране, Војска Србије, посебне институције, научне, Југоимпорт СДПР са својим новитетима.

“Морамо да идемо у корак са светом, у предвиђању да будемо понекад и испред свих, а чини се да успевамо у томе”, констатовао је Вучић.

Председник је рекао и да се ове године представља највише новиетета из домаће наменске индустрије, која је, каже, значајно напредовала и даље ће се унапређивати - производи ФАП-а, Заставе, из фабрика из Трстеника, Ужица, Земуна, Лучана.

“Први пут из иностранства смо добили више понуда, хоће да купе наменску из Лучана, али нисмо заинетересовани за продају”, поручио је Вучић.


Слободна смо земља, набављамо колико нам треба

Вучић је поручио да је Србија слободна и независна земља, која сама доноси своје одлуке, па и оне од кога ће и које наоружање да купује, како би себе заштитила, јер не жели да зависи ни од кога.

На питање како гледа на критике ЕУ и САД на то што Србија набавља оружје из Кине и Русије, Вучић је одговорио да је Србија независна земља, која набаља колико мисли да је потребно, како би одвратила сваког од потенцијалне агресије на себе, што је, каже, понашање суверене земље.

“Ако мислите да треба САД и ЕУ да одлучују колико ћемо оружја да имамо, ајде да укинемо државу… Да једини медиј буде Н1, политичари гаулајтери да управљају за њихов рачун. Шта ће нам држава, ако ће неко други да одлуцује колико нам треба оружја, енергената, воде”, рекао је Вучић.

Додао је да данас Србија не би имала гасовод, да је слушао друге, а не своје грађане.

“А, онда бисте рекли да сам ја крив што су хладне собе.. А, имаћете топле собе, јер сам слушао свој народ. Моја политика је да не слушамо друге, и то је симбол политичке независности”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести