Вучић: Ни притисци неће довести у питање наше пријатељство с Кином

БЕОГРАД: Без обзира каквим притисцима Србија буде изложена она пријатељство са Кином неће доводити у питање, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на пријему поводом обележавања Дана НР Кине у амбасади те земље у Београду.
1
Фото: FoNet

"Узгред да знате, а о томе сам обавестио и амбасадорку Чен Бо, да сам чак на најтежем месту на целом свету, где је немогуће да кажете неку позитивну реч о Кини, ја рекао да имамо врло добре односе са Кином, а сумњам да је иједан други лидер на свету помислио да тако нешто изговори на том месту", рекао је Вучић.

То, како је подвукао, говори о чврстини односа и снази пријатељства две земље.

"Мало ко разуме тежину позиције Србија која се труди да у европском окружењу, и када се налази на европском путу, сачува своју самосталност и доноси одлуке независно од одлука које доносе сви остали. У таквим тешким условима ми ћемо успевати и гарантујем да ћемо очувати наше братске и пријатељске односе", нагласио је он.

Вучић је честитао празник и рекао да је поносан на пријатељство које Србија има са Кином.

"Нису лака времена иза нас. Вероватно су још тежа испред нас. У тим временима морамо да покажемо и докажемо наше пријатељство", подвукао је он.

Замолио је амбасадорку да пренесе његово писмо и поруку председнику Сију, захвалност за однос поштовања које показује према нашој земљи и да му каже да, иако још не знамо када ће криза око ковида проћи, али када то буде случај да га чекамо у Србији, јер не видимо ниједног ближег и бољег пријатеља.

"Знамо да ви имате важније земље за сарадњу, много важније на европском тлу, али знамо да немате већег пријатеља од Србије. Пренесите ту поруку и реците да га чекамо у Србији, где ћемо показати поштовање и љубав према земљи коју води и огроман респект према њему за све што је урадио за наше пријатељство и земљу", казао је Вучић.

Он је додао да Србија никада неће заворавити посету председника Кине Србији, као и што је испунио обећање и помогао смедеревску Железару, додајући да је долазак Зиђина додатно унапредио сарадњу и подигао на још већи ниво.

Све кинеске компаније које раде на инфраструктурним пројектима у Србији, према његовим речима, добијају још више послова и уговора потписују.

Указао је да се ускоро очекује потписивање уговора за Фрушкогорски коридор и рекао да се очекују многи други које треба потписати.

Подсетио је да кинеске компаније раде на пројектима који су најважнији за нашу земљу попут пруге Нови Сад-Суботица, да граде путеве, и да су урадили највише мостова.

Такође, навео је и да су Кина и Србија подршка једни другима у међународним организацијама.

Вучић се захвалио и на томе што је председник Си желео да разговара са њим телефоном током епидемије, додајући да никада ниједан српски председник није имао такву прилику у дугој историји односа два народа.

Такође се захвалио амбасадори Чен Бо на огромном труду, ангажману и великој борбености.

"Амбасадорка није увек тако слатка, уме и да мало оштрије приступи стварима, али увек везана за Србију, и показујући љубав према Србији, што ми изузетно ценимо и што ћемо увек знати да поштујемо", приметио је Вучић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести