Трг и споменик Стефану Немањи - симбол српског напретка и победе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, након обиласка Савског трга и споменика Стефану Немањи, да тај трг види као симбол српског напретка и победе.
1
Фото: Tanjug
Симболично, приметио је, и сат на згради некадашње железничке станице је поправљен и поново ради после читавих 24 године.
 
"Срећан сам што смо сат на железничкој станици после 24 године поправили. И то говори о 24 године, или не знам колико српских неуспеха и пропадања. Ово је симбол српског напретка и победа. Мислим да ће овај трг изгледати величанствено. Имаће 250 стабала, која су посађена. Срамота ме је рећи како смо називали ово место раније. Тај трг је био симбол пропалог дела града, нешто најружније са мочварним делом позади, а сада ниче на њему Београд на води. Ово је начин да покажемо да Србија национално и у свим областима снажи", рекао је председник.
 
Пресрећан је, каже, није се надао, ни оцекивао да ће ово бити тако величанствено.
 
Нагласио је да је прелепо дизајниран цео парк, подсећајући И да је споменик урађен на основу конкурса о којем су одлучивала највећа имена српске културе.
 
Вучић је указао да је споменик урађен на потпуно другачији начин, да објашњава постојање српског народа, његове корене, како се развијао, како је расла наша држава, духовност.
 
Навео је да може да се види слика поломљеног византијског шлема, најважнији догађаји.
 
У овом крају имамо сада спој модерног и традиционалног, каже.
 
Позвао је грађане да посебно увече дођу на трг и виде споменик Стефану Немањи, са погледом на храм Светог Саве, који се заршава.
 
Подсетио је да су највећим делом радови на том храму завршени у овој генерацији.
 
« Ми смо највише урадили у претходних седам година, висе него у протеклих седам деценија у вези храма Светог Саве », додао еј он.
 
Истакао је да се иде и на заврсетак обнове Хиландара и да верује да ће моћи да се обнови Милутинова црква.
 
“Треба урадити још фасаде зграда око Савског трга да би додатно засијало ово место, како би Београд као седиште српства могао да се поноси својом историјском прошлосћу, да радо прима сваког госта, али и да зна своје корене, да имамо наш српски престони град“, нагласио је Вучић.
 
Ништа лепше нисам видео
 
Он је присуствовао проби осветљења Савског трга и споменика.
 
"Ништа лепше нисам видео од овог споменика, поготово сада када је овако осветљен", рекао је Вучић.
 
Поразговарао је и са радницима који раде пуном паром, како би трг био спреман за отварање 27. јануара.
 
Вучић је констатовао и да је поправљен сат на згради старе Железничке станице, након 24 године.
 
"Србија није била у стању 24 године да поправи сат на железничкој станици", приметио је он.
 
Такође, навео је да би згради Поште треба вратити стару фасаду.

Фото: Tanjug
 
Председнику су споменик, ново знамење Београда, представили Олег Ласкарев, представник аутора, руског вајара Александра Рукавишњикова, и заменик градоначелника Горан Весић.
 
Они су му представили мозаик, који се налази у унутрашњости шлема, који представља постамент, који је урадио руски уметник Мухин.

Фото: Tanjug
Обновљени Савски трг, са спомеником, биће свечано отворен на Савиндан, 27. јануара, а вечерас је тај простор засијао у пуном сјају, онако како ће изгледати и убудуће.
 
Расвета на споменику обухвата осветљење са пет ЛЕД линија дужине 20 метара, укупне снаге 500 Њ, док осветљење у шлему чини 66 комадних светиљки укупне снаге 1 КЊ.
 
Око споменика постављена су два стуба висине 24 метра са укупно 12 рефлектора и још два стуба од по 10 метара, са такође 12 рефеклетора.
 
На самом тргу расвету чине сетови од по две И три декоративне расвете.
 
Испред зграде бивше железничке станице налази се осам стубова од по пет метара са једном лиром, као И на рубу трга 19 стубова од пет метара са двокраком лиром, као И ЛЕД расвета испод степеника подијума.
 
Укључивању пробне расвете присуствовао је и заменик градоначелника Горан Весић.
 
Споменик оснивачу средњовековне српкске државе, импозантних димензија, висок је 23,5 метара изнад и пет метара испод земље и тежак око 80 тона, а постамент, осим што има расвету, представља својеврстан музеј на отвореном.
 
Сам споменик направљен је у бронзи, а дело је руског вајара Александра Рукавишњикова.
 
У Београд је из Русије сукцесивно допреман, у деловима, а на монтирању, које је почело у августу прошле године, учествовало је око десет руских мајстора под наџором Олега Ласкарева, уз домаће мајсторе.
 
Око жезла споменика намонтирани су фрагменти византијског шлема са чије су унутрашње стране мозаици који представљају делове из живота Стефана Немање.
 
Плато око споменика поплочан је каменим коцкама старим више од 100 година, које су пронађне током радова у непосредној близини Савског трга.
 
На реконструисаном тргу налазе се зелене површјне са засађеним стаблима, простор предвиђен за шетњу, а испод трга изграђена је нова канализациона црпна станица.
 
Трамвајски саобраћај убудуће ће се кретати по ободу Савског трга.
 
Српски народ је велики и добар, бошњачки исто
 
Српски народ је велики и добар, бошњачки народ је велики и добар народ, рекао је вечерас председник Александар Вучић.
 
Он је тако одговорио на питање како коментарише изјаву лидер СДА Изетбеговића да су Срби "лош народ".
 
"Тражио сам детаљно да видим шта је рекао. Нажалост, та изјава говори о њему. српски народ је велики и добар, бошњачки народ је велики и добар народ", рекао је Вучић и додао да такве изјаве ником нису потребне.
 
Фото: Tanjug
Србија четврта у Европи по стопи вакцинације, брзо ће бити и друга
 
 
Србија је тренутно четврта у Еворпи по стопи вакцинације у односу на број становника, а девета у свету, рекао је вечерас председник Александар Вучић.
 
Верује, каже, да цемо у наредна 72 сата бити чак други у Европи, а можда дођемо и до петог места у свету по стопи вакцинције.
 
"Испред нас су тренутно само Велика Британија, Малта и Данска. Верујем да цемо у 48 сати, односно 72 сата претећи 2. и 3. и да ћемо бити други. Верујем да у свету можемо да будемо на петом месту, сада смо девети. Честитам грађанима Србије и на томе, и заштити здравља нације, као што смо се винули у висине политичке сналажљивости, да подигне здраваствени систем", рекао је председник.
 
И данас имамо, каже, преко 42.000 људи који су вакцинисани.
 
Вучић истиче да је, међутим, сада већ готово немогуће набавити вакицну
 
"Ми смо потписали уговор са Фајзером, а добили смо мање вакцина, све ово што смо добили је због наше сналажљивости и јер смо се припремили унапред", рекао је Вучић.
 
Он је изјавио да, ако се настави овим темпом, имамо вакцина за још седам, осам дана.
 
"Сви они који су примили или ће примити, имамо сачувану вакцину за ревакцинацију. Данас сам имао, не могу да вам кажем са ким, разговор, али сам сигуран да ћемо још једну количину вакцина обезбедити, једну дозу од 100.000 вакицна. Сада не могу ништа више да вам откривам. Наставићемо са тим, мучимо се са свим, из Русије нам је застало све, чекамо одговор, проблем је због њих, имали су проблем у неким фабрикама. Ја цу да зовем и кинеског премијера ако треба...", рекао је Вучић.
 
Значајно испред нас је Велика Британија по броју вакцинисаних, а нешто испред нас са 33.000 или 32.000 људи на милион становника, док Србија има 26.000, напоменуо је Вучић.
 
Истиче да је тренутно у свету готово немогуће набавити вакцину, као и да му се чини да се као по нечијој команди све десава да дође до неког сукоба у свету.
 
"Људи треба да знају да ми из Ковакс система још ниејдну вакцину нисмо добили", додао је он.
 
Истиче да ово што имамо да смо добили смо захваљујући сналажљивости српског руководства, мудрој и промишљеној политици.
 
"Шсто смо негде рачунали да ће то бити много тежи процес него што је раније говоре, што смо се добро припремили и умели да разговарамо са свим нашим партнерима и Кинезима и Русима и Американцина", навео је Вучић.
 
Додаје да нећемо радити оно што је радила ВБ где су рекли да је важно да сви добију прву дозу, јер ће то код 70 одсто већ створити антитела и да не мора тако брзо да се иде на ревакцинацију.
 
Ипак, они имају проблема са новим сојем, рекао је Вучић додајући да се плаши да ће бити проблема када се буде појавио и код нас и да треба што дуже да зауставимо пробој тог британског или јужноафкричког соја.
 
Каже из Русије касни вакцина за Србију неких десета дана и да то није проблем, али само да стигне.
 
"Имали смо велике количине вакцина најављене из Русије, касни и Фајзер, и сад АстраЗенека најављује да ће 60 одсто да смањи производњу. Звацу ако треба и мог пријатеља индијског премијера пошто они производе и АстраЗенеку. Довијаћемо се на различите начине, али сигуран сам да ћемо успети. Борићемо се на све начин и побочним везама и алтернативним путевима".
 
Каже да то не крије и да је најважније да се људима обезбеди здравље.
 
"Како ћемо да дођемо до тога то ће ући у неке мемоаре када се са овим изборимо".
 
Вучић је замолио да се што више старијих код нас вакцинише, да имамо око 700.000 вакцинисаних, са што већим учешћем старијих, јер ће то бити око 10 одсто становништва или 13,5 одсто пунолетног становништва који ће бити вакцинисано.
 
"Ваљда ће стићи једног дана и из Европе нека вакцина, платили смо то, сваког дана слушам обећања, али нећу да кукам као Калимеро, већ смо се снашли. Зато сам и рекао - у се и у своје кљусе", навео је Вучић.
 
Не пада ми на памет да уводимо министарство избора
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је идеја дела опозиције о формирању министарства за изборе срамотна.
 
„Не пада ми на памет да то урадимо", каже Вучић и примећује да само фали "министарство за капе".
 
„Замислите да имате министарство избора, које нигде не постоји. Уз то, треба то да проведемо ми који смо победили на изборима, по захтеву оних који на тим истим изборима нису учествовали, јер су знали да нико није хтео да гласа за њих“, рекао је Вучић.
 
Указао је да уместо да имамо министарство изградње путева и пруга, неко жели да се бавимо темом избора, како би се вратили на власт и пљачкали.
 
Само фали, каже подсмешљиво, министарство за капе, алудирајући на чињеницу да се опозиција бави питањем зашто он не носи капу на јавним догађајима.
 
О министарству за изборе, понавља, нема говора.
 
"Ваљда мисле да ће Тања Фајон да ме убеди. Али ми смо суверена и независна земља", рекао је и искористио прилику да укаже да Фајон има проблеме у сопственој странци, које не успева да реши, па нуди као експерте Ђукановића у Весића, да уреде њихове унутарстраначке односе.
 
Вучић је поновио да је министарство за изборе једнако врендо као и министарство за ношење капа.
 
Када је реч о почетку међустраначког дијалога, навео је да постоји технички проблем како да се спроведе.
 
„Постоји велики део странака које нису под утицајем странаца, које не желе да им странци уређују земљу, али постоје и неки други који имају туторе и менторе споља и који би зелели да их странци доведу на власт јер народ неће“, рекао је он.
 
Вучић је казао да би требало можда два дијалога да се направе, додајући да је власт спремна на разговоре.
 
Поводом порука из опозиције да ће се незадовољство "излити" на улице, ако се не прихвате њихови услови, каже да се нагледао њихових немира, упада у скупштину и да наносе најтеже повреде полицајцима.
 
"Увек сам их чекао баш тамо где су протестовали, испред председништва и испред владе када сам био премијер и не плашим се немира. Немира треба да се плаше они који их организују“, поручио је он.
 
Указао је да постоје избори на којима народ одлучује.
 
Подсећа да се заборавља да на сваком бирачком месту има више представника опозиције, него власти, који броје гласове, али када неког народ неће, не вреде ни миистарства за изборе.
 
Вучић се упитао, када је реч о немирнима, да ли ће опозиција имати исте аршине, јер када су Трампове присталице ушетале већим делом мирно у Конгрес, они су их назвали терористима, те да очекује да ће и своје батинаше назвати тако.
Nikola S Munja…
23.01.2021 • 23:12
++ PONOS <3 SRBIJE ++
EUR/RSD 117.5751
Најновије вести