Вучић: Разлози за припрему атентата су хапшења нарко картела

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да су могући разлози да неко припрема атентат на њега чињеница да је много урађено великим хапшењима против нарко-картела у Србији, али и зато што је многима у интересу дестабилизација Србије.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„Сигуран сам да смо много тога урадили великим хапшењима нарко картела у Србији и они не могу да функционишу ако немају на ширем плану подршку одређених државних структура. Ту нису у питању 10 милиона евра, већ стотине милиона, и милијарде евра. Ја никог од тих лица, чија имена сам добио, нисам никада нити видео, нити чуо. Не постоји лична ствар. Такође дестабилизација Србије многима би била у интересу. То су неки могући разлози“, рекао је он поводом сазнанња да се припрема атентат на њега у интервјуу ТВ Пинк.

Нагласио је да је важно да се чува стабилност, да држава настави борбу против нарко картела, да нема заштићених, да су сви једнаки пред законом.

„Обичног човека не занима да ли неко прети мени, или не. Људе интересује да ли ће неко њиховој деци, када их одведу у школу, на спортско такмичење, дати дрогу. Ту морамо да будемо снажнији и јачи. Такође им значи да ли су им деца безбедна када изађу у град, да су органи реда ту да их заштите, да имамо безбедне и сигурне улице“, истакао је он.

Вучић је објаснио да је 14.јануара добио информације о планираном атентату, и да је то једна земља ЕУ проследила нашим властима.

Казао је да се ради о оперативним сазнањима, у којима има доста детаља.


Од 15. марта брзи воз за све грађане до Новог Сада

Александар Вучић је најавио да ће брзи воз, из кога је вечерас емитован његов интервју за ТВ Пинк , већ за месец или месец и по дана бити на брзој прузи од Београда до Новог Сада, као и да ће бити доступан свим грађанима од 15. марта.

Вучић у новом возу, који је Србија купила од компаније Штадлер, истакао да је то диван воз, даблдекер и да је јуче воз за тестирање пруге Немачких железница постигао брзину од 200 километара на сат.

Председник је рекао да му је дошло да заплаче од среће, али да се, ипак, суздржао да не би неко рекао да је полудео, али да то показује колико Србија брзо напредује.

Вучић је поразговарао са машиновођом, који му је рекао да када је почео да ради није ни сањао да ће возити брзо воз у Србији.

Све најбоје вама и породици и да дуго возите овакве возове, поручио је Вучић машиновођи.

"Ја сам у војску ишао возом, и на утакмице сам стално ишао возом, нисмо имали новца тада, па се мало шверцујете, па купите карту до Винковаца, а за даље немате.. . Људи су тад волели возове, од тада нигде нисам ишао возом, само једном до НС. Ја верујем од 15. марта да ће моћи сви да се возе, да уштеде новац, јефтиније ће бити него аутом, а дивно изгледа, то смо успели да ураидмо заједно у претходним годинама", навео је Вучић.


Вучић је рекао да је тог 14. јануара морао да ради, као и наредне дане, те подсетио да 16.јануара, када се обратио јавности, ниједном речју то није поменуо.

Међутим, додаје, пошто је превише људи у полицији и БИА сазнало за то и прослеђивали су информације, то је и објављено.

„Поносан сам на чињеницу да годину и два месеца немамо мафијашко убиство у Србији. Последње таково убиство било је Бојана Митића у новембру 2020.. То показује да је Србија једна од најбезбеднијих земаља“, рекао је он.

Вучић је казао да је увек скептичан и да не жели да диже панику када добија такве податке, јер то није лако извести.

Указао је да такве приче обично износе политичари када немају шта да понуде.

Међутим, додаје, такве приче продају новине, секунде на телевизији и о томе је лакше говорити него о возу.

„То је борба за кликове“, подвукао је он.

Вучић је казао да је у допису полиције из земље ЕУ видео седам имена, конкретних, и да очигледно имају не само сазнања добијена телефонским путем.

„Ту су увезани људи са именом и презименом из више земаља. Надлежни органи предузимају све мере да се тако нешто спречи. Раде и имају све податке. Та земља ЕУ била је веома коректна и фер, разговарали су са нашима, који се труде и раде, расписали потернице и потраге за одређеним лицима“, додао је он.

Вучић је казао да је у дојави написано и одакле треба да стигне оружје, ко где треба да га покупи.

„Све има име, није празна прича. Да ли је могуће да то не буде истина и не оствари се. Надам се да је могуће“, закључио је он.

Показали демократски капацитет Србије

Александар Вучић је изјавио да је генерално задовољан резултатима референдума, јер се тиме обезбеђује независно судство и самостално тужилаштво у земљи и показује демократски капацитет Србије.

Вучић је указао да је важно што је два милиона људи изашло на референдум за питање за које су сматрали да их се не дотиче, иако се у крајњој линији дотиче свих.

“Два милиона људи да изађе на такав референдум, велика је ствар и говори о демократском капацитету Србије”, приметио је Вучић.

Он је за ТВ Пинк рекао да је важна реформа “изгурана”, да су у оваквом тренутку изгласане уставне промене које нас воде до независног судства и самосталног тужилаштва.

Вучић је рекао да се власт, уочи референдума, суочила са много лицемерја, будући да су имали проблема у самој Српској напредној странци, али пре свега зато што неко ко, како каже, 20 година узима новац говорећи да се залаже за независно правосуђе, када до тога тога, каже - нећу за то да гласам, због лоших емоција према њему.

“Али, није ту Вучић у питању, него независно правосуђе. И онда ви видите да један део људи и странака бивше власти нема програм, већ је њихов програм - ми смо портив Вучића и бићемо против Вучића”, констатовао је председник.

Додао је да није задовољан, јер се водила, како каже, једина могућа кампања, јер би, да је кампања била снажнија, више људи, па чак и у СНС, одлучило да не гласа за уставне промене.

“Нисам претерано срећан, али сам задовољан што смо успели да остваримо 20 одсто разлике у корист опције ''да''”, рекао је Вучић.

Осврунуо се и на приговоре које је Владан Глишић поднео РИК-у, указујући на њихову апсурдност, те навео да се, примера ради, тражи поништење гласања на бирачким местима 19 и 36 у Жагубици, која ни не постоје, јер тамо, каже, има 17 места. Додао је да је било и других проблема, будући да су неки говорили да се гласа за КиМ, за Рио Тинто…

“Било је написано јасно, али тероије завере не можете да спречите. Ми живимо од теорија завере”, рекао је Вучић.

Додао је да је важно да је посао завршен, и да следи припрема за изборе, будући да се за 24 дана расписују, а онда се улази у кампању.

Коментаришући снимак на којем се чује како члан градског Одбора Двери у Јагодини Стефан Вук Милановић даје предлог за спиновање резултата референдума пре него што су избројани сви гласови и саопштени коначни резултати, Вучић каже да је то оно што они ради, па чак део њих почиње да верује у то да је неке крађе било.

На замерке што је он саопштио резултате пре РИК-а, одговорио је да је резултате саопштио у штабу СНС, које је прикупила та партија, а који су се поклопили са резултатима РИК-а.

“Рекао сам више од 20 одсто разлике и било је тако. Нису они очекивали да изађе РИК, него је увек та врста критике свега… Одмах су изашли са триковима, како је све покрадено…”,рекао је Вучић и додао да је задовољан јер су грађани показли одговорност и озбиљност и да и када нешто није “толико слатко” умемо да покажемо друштвену одговорност.

Нећемо кажњавати оне који су заговарали "не", али није фер

Александар Вучић је рекао је да м на седници Председништво странке која ће бити одржано у понедељак или уторак против оних чланова који су били за то да се на референдуму гласа "не" неће бити спровођене дисциплинске мере, али да није било фер то што су урадили.

"Ми смо демократска странка и не избацујемо људе, могу сви да износе ставове, али ако се договоримо на страначким органима да несто заступамо, немојте после тога да пушташ моје речи и да каже ово је највећи и најбољи разлог да гласате "не", немој после тога да позиваш председнике општинских одбора и људе из странке да их убеђујес да гласају за не. Немојте то да радите", рекао је Вучић на тв Пинк одговарајући на питање да ли је љут на странчке колеге који су били против уставних измена.

Он је рекао да је међу њима био и заменик председника општине у Лазаревцу и најактивнији људи, док је председник општине имао корону.

"Онда се питате што је резултат такав, а комплетно руководсто СНС је водило кампању за "не", а људи су мислили да сам ја то рекао. Нису сви гледали емисју на РТС која је иначе преломила да "да" победи" , навео је Вучић.

Неће се тим љиудима ниста догодити, али просто није фер, рекао је Вучић.

"Њих зато нико није нападао, него су сви после рекли пропао је Вучић. Баш њих брига за то", указао је Вучић.

Нападају Ану и мене јер немају програм

Александар Вучић је рекао да су сви напади политичких противника усмерени ка њему и премијерки Ани Брнабић и да је реч о томе да се ти напади организују због избора, јер они немају никаврезултат.

Вучих је за ТВ Пинк вечерас рекао и да је оно што је речено о премијерки у филму на Н1 нешто најодвратније, што ју је веома заболело.

"Најгоре је било оно око нацистичких логора, то је ужасно понизавање породица жртава. То је грозно и језиво", указао је председник и додао да зна колико је Ану заболело и то сто се говори о њеном детету.

" Мало вам је што се изивљавате на мојој деци, оставите ту децу на миру", поручио је Вучић.

Он је рекао да говоре о логорима а да њега упоређују са Хителорм и упитао да ли том раде, јер је у Србији урађено оно што они никада нису.

Изасли смо у сусрет народу

Александар Вучић је рекао да разуме из којих разлога је Влада донела одлуку о Рио Тинту и са каквим се лицемерјем суочавала.

"Рокфелер када даје паре Сави Манојловићу, казу да је за опште активности. Дозивљавају вас као идиота, мисле да једним ударцем убију две муве - да значајно утицу и помазу русење власти у Србији, али да је власт доволљно јака да са друге стране штити њхове економске интересе", рекао је Вучић за тв Пинк.

На питање да ли је стављена тацка на еколоске протесте, он каже да није и да они не могу да стану и да себи праве велику штету.

Наводи и да се у неким историјским моментима догоди да исплива све на поврсину, па тако и данас не мозете да се супротставите, како каже замаху на друственим мрезма, а ти људи нису ни озбиљни ни одоговрни и мисле да ако дође 3, 4, 5000 људи и да је то сва сила.

"Ми смо изасли у сусрет народу сада око Рио тинто, а суоцавали смо се и са већим протестима сваке године, било је и висе људи, није то проблем", казао је Вучић наводећин да је проблем када видите да странци финансирају борбу против каменолома наводно због екологије, а тај камен им треба за аутопут који они раде.

"Милион ствари цете наци, имате хиљаде њих који тразе демонстрације, да се затворе рудници...,Ја нећу да им се додворавам.", казао је Вучих.

Највио је да ће само ове године бити уложено 310 милиона евра у екологију, мозда и висе.

"Озбиљно смо ресили да се позабавимо екологијом, зато ће се радити на канализацији, прецишћавању отпадних вода, гасним прикључцима, да заститмо велике градове....Потребна су огромна улагања, да то радимо", поручио је Вучих.

Важно да се ујединимо око идеје снажне војске

Александар Вучић је истакао да је важно да се грађани уједине око идеје да имамо снажну војску и најавио набавку два руска ватрогасна хеликоптера Камов.

Вучић је, за ТВ Пинк, констатовао да, када имате јаку војску онда делује као одвраћајући фактор, те да када немате снажну армију онда се према вама могу понашати као сте џак за ударање и могли би да нас уцењују као 1998. Вучић је подсетио да су 1998. од Рамбујеа кренуле уцене када Србија није имала снажну војску.

Данас, каже, Србија војно значајно јача, улаже додатних пола милијарди евра, чиме улаже више од Бугарске, државе ЕУ.

„Наша војска мора да буде снажна и морамо да је обезбедимо. Неопходно је да људи буду уједињени око идеје да имамо снажну војску“, истакао је Вучић.

Рекао је и да се за МУП купује опрема за противпожарно деловање.

Пренео је да се купују два руска ватрогасна хеликоптера Камов, који имају далеко веће капацитете.

„Убедљиво су најбољи хеликоптери за гашење пожара. Имаћемо их не само за нас, већ и да помажемо свима у региону“, објаснио је он.

Вучић је истакао да се ради на томе да се у свим сферама ојачају све снаге.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести