Вучић: Ситуација веома озбиљна, један од најтежих дана за Србе на КиМ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић, поводом одлуке о таблицама и распоређивања јединица РОСУ на северу КиМ, изјавио је да је један од најтежих дана за српски народ на Косову и Метохији указујући да је ситуација веома озбиљна и тешка.
v
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Када имате посла са људима који нису одговорни, а којима је једини циљ како да прошире моћ, власт, а не да учине нешто добро за грађане, дођете тешко до рационалних решења, казао је Вучић у обраћању јавности.

Како је навео, Београд је још синоћ знао да Приштина планира покрете својих специјалних снага на север Косова.

Како је рекао, јутрос нешто после шест часова те снаге су прешле на север КиМ и то је по шести пут како се то десило.

То је најбруталнији упад са око 350 лица, много дугих цеви, више од 20 оклопних возила, снајпериста постављених на много места који су ваљда требало да, за то имамо доказе, покривају куће младих Срба који би се супротставили терору приштинске власти и онда су спроводили акцију за коју су ишли толико далеко да кажу унилатерално, без икаквог договора са било ким, можда са својим менторима, навео је.

Вучић је истакао да се са Београдом нико није договарао и наводи да је Београд једино упозоравао да то не чине.

Подсетио је на споразуме из 2011. и 2016. године који су се тицали истог питања, то су четири споразума о слободи кретања.

Како је објаснио, ради се о КС таблицама којима је продужавана правна снага од 2011. до 2016, па до 2021. године.

Указао је на то да је све то време основна обавеза Приштине била формирање ЗСО.

Онда су они на један волшебан и чудесан начин протумачили нешто што апсолутно нигде не пише, осим што је у глави Аљбина Куртија, па је замислио ново правило, казао је Вучић.

Појашњава да више није проблем само у КС или ПР таблицама, већ у таблицама из централне Србије.


Напредак - с логора на пребијање

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је вечерас и изјаве које се тичу освајања власти на улицама.

Упитан како гледа на изјаве које долазе "од рецимо једног од уредника медија који је под контролом Драгана Ðиласа Слободана Георгиева, па и редитеља Горана Марковића који позивају на насиље и освајање власти на улицама", Вучић је одговорио да га не интересују ни један ни други.

Не интересују ме ни један ни други, могу да кажем да смо срећни што су са отварања логора за политичке неистомишљенике прешли на наше пребијање, тако да је то велики напредак у њиховим ставовима. Ни реч више, рекао је Вучић.


Проблем је да наиђе аутомобил врањских таблица, амбуланта кола која су возила болеснике, зауставили су возило и затим скинули таблице једне међународно признате државе, чланице УН, зато што им се не свиђају и кажу ми њима стављамо стикере, они ће нама таблице, навео је председник.

Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Истиче да то нигде не пише, нити је икада писало и наглашава да то не пише ни у једном документу.

Онда су решили да све то спроведу уз силу и цео дан су демонстрирали силу и на Јарињу и на Брњаку, казао је Вучић.

Које све тачке споразума крши Приштина

Вучић је навео у којим све тачкама Приштина крши постигнути Бриселски споразум, истичући пре свега формирање ЗСО и регионалне полиције Север.

Он је рекао да Приштина већ 3.076 дана одбија да формира ЗСО што је предвиђено од 1. до 6. тачке Бриселског споразума, наводећи образложење Приштине да може да буде формирана само ако је у надлежности Уставног суда.

Кога брига за то. Кажу могла би да буде формирана као НВО без овлашћења. А када њихов Уставни суд каже вратите земљу манастиру Дечани они кажу не и да је то протвиуставно, рекао је Вучић.


Србима на северу КиМ: Не наседајте на провокације

Председник Србије поручио је Србима на Косову и Метохији да не наседају на провокације Приштине.

Знају наши људи где су њихова снајперска гнезда, каква све оружје имају, кога су убацили 24 сата и 48 сати раније на територију севера, знају наши људи све, као што знамо ми, само молим наше људе да не наседају на провокације, казао је Вучић у обраћању јавности.

Позвао је Србе на Космету да и када протестују да протестују мирно, без инцидената да пусте, како каже, насилнике и силеџије да раде како хоће и шта хоће.

На крају неко ће то морати да прихвати, а Срби сасвим сам сигуран да неће, навео је.

Вучић каже да је на Београду да покуша да очува мир, али истовремено изаћи ће одлучно пред међународну заједницу.

Или ћете проводите Бриселски споразум или немојте више да нас замајавате, поручио је председник.

Како је додао, сутра ће се на Седници савета безбедности разговарати и о мерама српске стране.

Надам се да нећемо морати да предузимамо наше мере и економске и политичке јер то не би било добро за цео регион, посебно за наше односе са Приштином, казао је Вучић.

Замолио је представнике међународне заједнице да уразуме неразумне, да их приведу цивилизованом понашању.

Уколико то не желе, ми ћемо умети да заштитимо нашу земљу, у то нема сумње, казао је.

Додао је и да ће сутра разговарати и о томе како и на који начин ће снабдевати људе на северу КиМ у отежаним условима и како да им се омогући како да нормално живе.

Поручио је Албанцима да разне провокације могу да пробају, али да не траже сагласност од Србије за то.

Ако мислите да треба да се додворавам некоме у свету зато што нам следе избори, не знате ни српски народ, нити мене као једног од представника српског народа. Изнео сам истину и сви то знају. Ако желе нормалне односе да имамо, одлично, ако не желе, ми ћемо мир да чувамо, али као што нас ове мере ужасно погађају, наше мере неће бити безболне за другу страну, у економском смислу пре свега, поручио је председник Србије.


Као другу тачку која није испуњена из Споразума, Вучић је навео формирање регионалне полиције Север, која би била формирана у складу са етничком структуром што би значило да Срби чине 96 одсто полиције и скренуо пажњу на то како како је услов за све формирање ЗСО.

ЗСО предлаже командира те полиције, али ЗСО не постоји и ми 8 година не можемо да је формирамо. И све време су главни људи полиције у вд стању и никада неће изаћи из њега јер нису формирали ЗСО. Мислите да је икога брига. Не јер Срби морају да ћуте јер када то престану онда ће водити кампању као против мене претходних 10 дана, рекао је Вучић.

Он је поводом данашње акције, рекао да су јединице са специјалним цевима послате на север без сагласности начелника четири општине и да се ради о најбруталнијем нападу око 350 полицијаца који су дошли да раде посао саобраћајне полиције.

Као трећу тачку коју Приштина није испунила, Вучић је навео правосуђе јер Приштина годинама не поштује надлежност Апелационог суда у Митровици.

Додатно кршење у правосуђу је када суде у предметима из српских општина где по Споразуму у судском већу мора да буде у 2/3 Срба. Видели сте на суђењу Ивану Тодосијевићу шта је било. Хоће свима да нам зачепе губицу, рекао је Вучић.

Говорећи о питању несталих, које је Приштина инсистирала да буде на столу током дијалога, он је казао да је Београд на то пристао, али је онда Приштина тражила изузеће Вељка Одаловића.

Замислите да ми њима кажемо разговараћемо када смените Куртија, Тачија или Хотија, као да су они морални чистунциу. Разговарао сам са Борељом о овој ситуацији одбио сам неке од њихових предлоге, рекао је Вучић и најавио да ће то објаснити касније.

Приштина је 2013. године "кукала" како желе да Срби учествују на изборима, а од тада им онемогућавају да гласају ако немају њихова документа, поништавају гласове ако процене да им не одговара за кога су гласали, рекао је Вучић говорећи о тачки 5.

Он је даље навео да нису лиценциране српске компаније као Електросевер, наводећи да постоје различита тумачења око преносне мреже и дистрибуције.

Вучић је рекао да је Приштина прекршила и Споразум о катастру, тако што се, каже, легализује отимачина од грађана Србије.

Објаснио је да Срби не могу да се врате у своје станове, јер у њима живе Албанци, а ако их туже, онда Албанци доведу своје сведоке.

Има на хиљаде таквих случајева. Ето тако поштују Споразум о катастру, истакао је Вучић.

Најмањи проблем би требало да представља Споразум о дипломи, али није тако, рекао је Вучић и додао да Приштина неће да призна наше дипломе, и то приштинског универзитета.

Крше и Споразум о слободи кретања, навео је Вучић, додајући да су већ 2020. године забранили и статусно неутралну регистрацију.

Говорећи о Споразуму о званичним посетама, Вучић је објаснио како Приштина о томе одлучује.

Кад треба Петар Петковић да иде, кажу дао си лоше изјаве, нећеш моћи да уђеш на КиМ. Тако одлучују ко ће да уђе, рекао је Вучић.

Смисао дијалога у овом тренутку не видим

Србија увек мора да буде спремна да разговара и да иде на дијалог, рекао је Вучић, али је навео и да у овом тренутку не види смисао дијалога.

Одговарајући на питање да ли би био спреман да настави разговоре после оваквих потеза Приштине, Вучић каже да Србија увек мора да буде спремна да разговара, и да у најтежим условима и у најтежим околностима мора да буде спремна на разговоре и дијалог.

Смисао дијалога у овом тренутку не видим. Не видим зато што неко није објаснио човеку да оно што, како ми кажемо ентитет или покрајина, они кажу земља или држава, потпише да то мора да се поштујете. То има снагу међународно правног споразума које је потписан под покровитељством ЕУ, рекао је Вучић и додао како приштинска страна, каже да "то није било легитимно руководство у Приштини".

Ви то мртви озбиљни морате да слушате...Неко вам каже оно што ми се не свиђа то нећу да спроведем у дело, а оно што ми се свиђа то ћу да проводим на силу и то погрешно тумачећи. Или како ја хоћу. Ако неко то може да ми објасни како је могуће и где је ту било каква правда и логика, волео бих да чујем, рекао је Вучић.

Сваки частан човек у земљи је забринут због КиМ

Председник Србије изјавио је да је сваки частан човек у земљи забринут због ситуације на КиМ.

Вучић је то казао упитан да прокоментарише што су Рада Трајковић и Ђорђе Вукадиновић премештање РОСУ снага на север КиМ прокоментарисали као нешто што је у реду.

Сваки частан човек зна у како смо тешкој ситуацији, не од данас, не од јуче, не чак ни од 2008. године када је проглашена независност Косова, ни 2010. када су изгубили пред Међународним судом правде захваљујући њиховом тупавом питању, а ни 2011. када су поставили граничне прелазе на Јарињу и Брњаку, казао је.

Вучић је навео да постоје људи којима ниједно српско питање није важно, којима ничија судбина није важна, осим што би желели да себе угледају на власти.

Ту им је препрека Вучић и то је то. Нећу ни имена да им изговарам и немам проблем са тим, сувише брига имам да бих могао чак и да им име изговарам и сувише ме мало интересују осим што ми се гаде људи који су против српске отаџбине и српског народа, казао је.

Председник је додао да му се гаде људи који ће да пронађу хиљаду разлога зашто увек да буду против Србије и увек ће у Србији да пронађу кривца иако у њој нема кривице.

Презирем такве људе и најсрећнији сам што и они мене презиру, мислим да то најлепше и најбоље говори о мени, закључио је председник Србије.

С Лајчаком о кризи на КиМ

Раније данас, председник Србије је саопштио да је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком разговарао о кризи на Косову и Метохији.

Са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком разговарао сам о тешкој кризи на Косову и Метохији, навео је председник, објављено је на инстаграм налогу "будућностсрбијеав".
 

С Брамерцом о укидању тајности оптужница између Србије и БиХ

Председник Србије изјавио је да је имао коректан разговор са главним тужиоцем Резидуалног механизма за кривичне судове Сержом Брамерцом, а као једну од најважнијих тема издвојио је укидање тајности оптужница између Србије и БиХ.

Једна од тема која је веома важна јесте да покушамо да укинемо тајност оптужница између Србије и БиХ, мислим да би људи у Србији и БиХ били задовољни ако бисмо такав договор постигли и да почнемо да верујемо једни другима, казао је Вучић.

Како је додао, разговарали су како да се направи некакав механизам међусобног поштовања између Србије и БиХ и да се пронађе начин да се решавају такве ствари у будућности.

То би додатно допринело развоју помирења између Срба и Бошњака пре свега, казао је председник Србије и додао да је било и других тема.

На питање да ли је једна од тема била и одлука Механизма која је донета 3. септембра о изручењу Вјерице Радете и Петра Јојића, који би требало да буду саслушани за 30 дана, Вучић је казао да је прошло 17 и да ће их проћи још.

 

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести