Вучић с Путином о важним питањима, цена гаса најважнија тема

СОЧИ: Председник Србије Александар Вучић разговараће у Сочију с председником Русије Владимиром Путином. Најпре је планиран тет-а-тет састанак двојице председника око 13 сати по локалном времену, а затим је предвиђен ручак, потврђено је за Танјуг из Председништва.
Vučić Putinu poklonio knjigu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

Да је реч о изузетно важном сусрету за Србију, председник Вучић нагласио је више пута, истичући као најважнију тему разговора будући дугорочни уговор с Русијом о испоруци гаса, не кријући да ће молити Путина за најповољнију цену тог енергента, јер од ње зависи и даљи привредни развој Србије.

То је питање за целу нашу земљу, јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве, рекао је Вучић уочи одласка у Русију.

Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак двојице председника долази у тренутку бројних изазова који су пред Србијом - појачаних притисака са запада "упакованих" у критике о владавини права, положају медија, стању екологије, те ћутања међународне заједнице на потезе Приштине, али и компликовања ситуације у региону.

Вучић је сам најавио да су то питања од кључног значаја о којима ће разговарати с руским председником, којег ће, како је рекао, обавестити и о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.

За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе, рекао је Вучић.

Та питања и Кремљ види као централна у разговору двојице лидера. Јуче је, наиме, и портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да ће Путин у Сочију разговарати с Вучићем о "сарадњи две земље на обострану корист", што ће, како је оценио, бити "веома важни разговори са савезником и пријатељем Русије". Вучић је најавио да ће након разговора са Путином српску јавност моћи да обавести о свим новим договорима на пољу економије и у другим областима.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести