Завршен први састанак међустраначког дијалога без странаца

БЕОГРАД: Први састанак у оквиру међустраначког дијалога без странаца који је одржан у Скупштини Србије, којем је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, завршен је вечерас након четири сата, а учесници нису давали изјаве за медије.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Састанак је почео нешто после 17 часова, а осим представника владајуће коалиције, присуствовали су и представници опозиционих странака и покрета.

Српску напредну странку представљао је Александар Мартиновић, из СПС-а првом састанку присуствовали су Ђорђе Милићевић и Жарко Обрадовић, а из Покрета социјалиста Александар Вулин.

На састанку су били и представници ПУПС, ЈС, председник СПАС Александар Шапић, као и представници Странке правде и помирења Муамер Зукорлић и СВМ Елвира Ковач.

Од опозиционих странака и покрета присуствовали су лидер ЛДП Чедомир Јовановић, Саша Радуловић председник Покрета Доста је било, лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић, Милица Стаменковски из Покрета Заветници, заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ, председник ДС С Милош Јовановић, председник ПОКС Жика Гојковић.

Председник парламента Ивица Дачић, под чијим се покровитељством одржава међустраначки дијалог, раније је најавио да ће учествовати 26 странака и да ће састанци док све не буде договорено бити затворени за јавност, као и да неће бити изјава за медије.

Председник Вучић отишао је из Скупштине Србије где је три сата био на састанку али је морао да напусти скуп пре него што је завршен због обавеза, а о томе су на почетку састанка обавештени и учесници.

За међустраначки дијалог владало је велико интересовање медија, а хол у Скупштини, након одласка председника, напустиле су скоро све медијске екипе.

Правила овог дијалога су таква да се док траје дијалог о њему не говори много у медијима, односно биће затвореног типа.

“Нема снимања онога о чему се говори, нема изјава после тога, нема интерпретирања дијалога, односно сматра се да ништа није договорено док се на крају све не договори”, рекао је раније Дачић Танјугу.

Састанку поред странака владајуће коалиције СНС, СПС, СДПС, ПУПС, СПАС, Покрета социјалиста учествују и опозиционе странке као што су ДСС, Доста је било, Двери, СРС, али и Странка модерне Србије.

Занимљивост са састанка пренела је путем друштвеним мрежа копредседница СМС Татјана Мацура која је навела да међустраначком дијалогу присуствује само осам жена, и то две из СМС, једна из Покрета Двери, једна из СДПС, једна из Заветника, једна из ЈС и по једна из СВМ и ЛСВ.

Укупно у дијалогу учествује 26 политичких организација.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести