Вучић: Неће бити никаквих блокада на Дрини; Додик: Нисам спреман да жртвујем мир

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.
vucic2
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Председник Александар Вучић оценио је вечерас да је став Милорада Додика да Република Српска не жели да прави проблеме било коме, на било који начин и да је Додик спреман да разговара на веома одговоран и рационалан приступ, те поручио да Србија неће подржати никакве санкције против било кога у РС, те да неће бити никаквих блокада на Дрини.

“Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир и жеља РС да било какве проблеме прави, било где, било коме, већ да њихови потези реакција су на то што се право на коришћење шума и на пољопривредно земљиште одузима РС, супротно Дејтону и предаје у руке централним органима власти”, рекао је Вучић.

То је, истице, важна Додикова порука - да је, ако би се тај проблем решио, спреман да разговара и да институције БиХ функционишу.

“То лишава све који желели да кажу да крив Додик или РС такве врсте аргументације. То је рацоиналан и прагматичан приступ”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Додиком.

Вучић је пренео да је у разговору поновио да је веома важно да се разговара са Бошњацима, и поред погрда из Сарајева, јер разговор, каже, нема алтернативу.

“Морамо да водимо дијалог, да дијалог буде одговор и да се оставимо снова о победи једних над другим, јер можемо да побеђујемо само ако разговарамо и размишљамо о будућности. Суштински, треба да разговарамо”, рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће Србија апсолутно супротставити, неће подржати и неће се понашати у складу са било каквим санкцијама било чијим, против било кога у РС.

“То је наш чврст став, јасан, недвослислен и молимо их све да разговарамо, да решавамо проблеме дијалогом, а видео сам много простора и Додикову добру вољу”, рекао је Вучић.

Он је указао да би санкције довеле до узавреле атмосфере и домино ефекта са различитих страна, које неће ништа добро донети.

“Мој позив свима који мисле да су санкције већ завршили и да је то само питање импелементације, да још једном размисле пре те одлуке. Србија се неће прикључити санкцијама, неће бити блокаде на Дрини, док имам утицај на политички живот у Србији”, рекао је Вучић.

Поручио је да они који мисле да санкције решавају проблеме, куцају на погрешна врата, која ће себи затворити и у Београду и у Бањалуци.

Вучић је додао да су разговарали и о војсци РС те да је Додику пренео неколико важних порука из Европе и света.

“Захвалан сам што је изразио спремност да за 14-15 дана чује још мишсљења, јер мислим да је важно да покушамо да сачувамо мир, али и да покажемо оно што је Додик вечерас показао, да РС није никакав извор проблема, већ смо сви спремни да разговарамо, да помогнемо да се нађе излаз из кризе”, рекао је Вучић.

Додао је да очекује наставак разговора, као и са представницима међународне заједнице, већ почетком наредног месеца.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је стање у БиХ сложено, али да нико о томе у Сарајеву не жели да седне и да разговара, већ се говори о неким сукобима и призивању санција.

"Никакви сукоби нису могући, нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али сам лично спреман да се жртвујем за Републику Српску", поручио је Додик на заједничкој конференцији за медије са српским председником Александром Вучиће.

Додик је рекао да политичко Сарајево жели да влада по свим питањима како би управљали политичким процесима.

" Пре неки дан је била седница Судског тужилачког већа. Шест Бошњака је гласало да се смени председник, који је Хрват. Ниједан Србин није гласао. И то желе да ураде у Сарајеву, да преузму контролу и да управљају процесима у БиХ", рекао је Додик.

Имате и оне који галаме и призивају разне санкције, рекао је он и додао да их он већ има и према тим санкцијама представници САД не би смели да разговарају са њим, а разговарају.

Истакао је да нису проблем Американци већ, како је рекао, неки наши који покушавају да праве неку своју политику и да на тај начин шаљу велике поруке.

Он је у том контексту поменуо СДС за коју се, казао је 1999. у Вашингтону заложио да не буде проглашена терористичком организацијом, а чији челник (Мирко Шаровић) призива санкције и Републици Српској и њему.

Мир у БиХ, истакао је, нема алтернативу, али да ће челници Српске наставит борбу за своја права прописана Уставом.

Рекао је и да из Београда носи поруку српског председника да мир нема алтернативу.

"Али, ако неко мисли да под претњом рата треба да предамо Републику Српску, то није реално, јер ми се само боримо за права записана у Уставу БиХ. Ми не желимо ништа што припада БиХ", рекао је Додик и истакао да "или ће то бити решено или ћемо морати да предузимамо мере за спас наших права".

Додик је дао пуну подршку иницијативи Отворени Балкан и најавио да ће, како је навео, неки људи у Сарајеву прихватити да се БиХ прикључи тој иницијативи.

Српски члан Председниства БиХ је рекао и да треба продужити мисију Еуфор-алтеа за наредну годину, која се, иначе, сваке године изнова дефинише у Савету безбедности УН.

"Треба продужити мисију Алтеа, на Савету безбедности је УН да о томе одлучи, ми немамо ништа против да буде иста и у 2022.", рекао је Додик.

Појашњавајући сложеност тренутне ситуације у БиХ, Додик је рекао да је актуелно стање кулминација разних догађаја у прошлости.

"Уставни суд одузима земљиште Републици Српској, чини све да укине права Српској, статус пољопривредног земљишта и шума,Српска се као потписница свих анекса Дејтонског споразума и анекса Устава развлашћује", рекао је Додик.

Као пример је навео пољопривредно земљиште и шуме, што, како је рекао, није учињено у Федерацији БиХ ни у Дистрикту Брчко, који је заједничко власништво два ентиетета.

Актуелна ситуација, подсетио је, кулминирало је наметањем закона и одлука бившег високог представника, затим учешћем чланова Председништва БиХ у Уједињеним нацијама и низу других скупова, без заједничке сагласности, али и одлагања заједничке војне вежбе Републике Српске и Србије.

Та питања истакао морају се решавати на прави начин, а не да се за то време покрену неке непотребне и небитне теме.

Подсетио да је Република Српска у готово немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укине Војска Републике Српске да би се формирале Орузане снаге БиХ.

Сви напори да то питање уђе у Устав БиХ су пропали и Устав БиХ данас не препознаје надлежности БиХ за одбрану.

"Јасно је да је кулминација негативних и неповољних догађаја по Републику Српску довело до реакције и разговора са председником Вучићем како бисмо, како је казао, дошли до најбољх процена.

"Јер Република Српска је повређена, развлашћују нас од међународног фактора, а на крају добили смо високог представника који није именован у Уједињеним нацијама", навео је Додик.

Вучић: Аутопут лековит за наше народе

Александар Вучић истакао је да сматра важним убрзање доношења одлука у Сарајеву око аутопута до Србије, јер би та врста спајања српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе.

Вучић је, после разговора са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, казао да је разговарао са њим о свим темама, и да је имао опсежне припреме за данашњи састанак.

„Разговарали смо о свим важним темама о односима Србије и БИХ. Додик је обавестио о његовом погледу на све што се збива у РС, БиХ. Говорили смо о конкретним пројектима и замолио сам Додика да неколико ствари убрзамо и урадимо заједнички“, пренео је он новинарима.

С тим у вези је казао да је разговарано о развоју инфраструктуре и спајању Србије и Српске, Србије и БиХ.

„У складу са тим очекујемо до краја године потписивање комерционалног уговора за изградњу дела аутопута од Сремске Раче до Бијељине у дужини од 19 километара, чије финансирање ће за 80 до 90 одсто преузети Србија“, објаснио је он.

Вучић је указао да нама радови на мосту на Сави напредују, као и радови на путу од Кузмина до Сремске Раче.

„Имајући у виду чињеницу да је Додик већ радио и да су завршене деонице Бањалука-Прњавор, Прњавор-Добој, остало је да се ради деоница Прњавор преко Брчког до Бијељине. За нас је важно и замолио сам Додика да у Сарајеву разговара са колегама да убрзамо доношење одлуке у вези изградње аутопута према Сарајеву“, казао је он.

Казао је да Србија већ ради пројектну документацију за деоницу Пожега-Котроман, која ће коштати 830 до 850 милиона евра, али се коначна цена не може тачно знати до потписивања комерционалног уговора, јер цене грађевинског материјала страховито расту.

За нас је, додаје, важно да се тих 98 километара од Вишеграда до Сарајева уради што пре.

„Истовремено до краја године или почетком идуће потписаћемо уговор о изградњи пута Пожега-Бољаре. Тиме ћемо код Дуге Пољане имати рачвање чиме би спојили Нови Пазар, Сјеницу, и Тутин са Подгорицом и Сарајевом, источни део БИХ, али и Сарајево и са пределима у Србији где живе Бошњаци и Београдом. Мислим да би таква врста спајања између српског и бошњачког народа била веома лековита за наше народе и економске односе“, оценио је он.

Указао је да не постоји нормалан пут преко Дрине који спаја Србију са БиХ, и да чак и мост код Брутунце, који се ради, то не може дуго променити.

„Када урадимо аутопут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са БиХ и РС“, уверен је он.

Са Додиком о могућностима за гасовод до Бањалуке

Александар Вучић изјавио је да је са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додикмом разговарао о енергетској ситуацији и о припреми заједничке платформе за разговор са различитим партнерима о изградњи гасовода до Бањалуке, чиме би се обезбедила енергетска стабилност РС.

Вучић је поновио да је енергетска ситуација таква да прети великом броју земаља у региону, њиховом економском опстанку и намеће питање хоће ли моћи да издрже без несташице струје.

У том смислу, одговорном сматра изјаву председнице ЕК Урсуле фон дер Лајен да је важно да се инсистира на гасу и нуклеаркама.

Зато ће, каже, разговарати са мађарским партнерима, јер Србија може и има инетерес да буде мањински сувласник тамошње нуклеарке.

“Спремни смо да дамо за 5, 10 или 15 одсто, како бисмо увећали нашу снагу, због привреде, економије, али И грађана”, рекао је Вучић. Пренео је да је са Додиком разговарао о припреми заједничке платформе за разговор са свим потенцијалним партнерима, из ЕУ, али и Русије, о изградњи крака гасодова са територије Србије до Бањалуке.

“Јасно је колико је Србија, упркос тешкој енергетској ситуацији сигурнија јер је изградила скуп, захтеван гасовод, али не брине хоће ли имати грејање ове зиме”, рекао је Вучић.

Гасовод до Бањалуке ознажио би привреду РС, омогућио безбедност за грађане, додао је.

“Спремни смо да разговарамо и са Сарајевом и надам се да ће разумети да то није питање геополитичких игара, већ насушне потребе грађана и привреде”, рекао је Вучић.

Први авиони у Требињу пре краја 2023.

Александар Вучић изјавио је да прве авионе на новом аеродрому у Требињу очекује пре 2023. године.

После разговора са Милорадом Додиком, Вучић је рекао да су обезбеђена средства за изградњу аеродрома, који ће коштати 70 милиона евра, док ће још 35 милиона евра бити уложено у инфраструктурно опремање.

“Што ћете да видите на терену већ од јуна 2022.године. И, верујем прве авионе на требињском аеродрому пре краја 2023.године”, рекао је Вучић.

То би, каже, требало да подигне целу Херцеговину, да приближи Требиње и Херцеговину Београду и светским центрима.

Додао је да се израда планске пројектно-техничке документације за изградњу заврсава у марту, као и да су обезбеђена средства за експропријацију земљишта.

РС мала мета, смета им снажна Србија

Александар Вучић рекао је да је појединим европарламентарцима Република Српска мала мета и да им смета снажна Србија.

Вучић је то рекао одговарајући на питање шта је његов одговор на тврдње осам посланика ЕУ који су тражили од Жозепа Бореља и Кристијана Шмита да, како су навели у писму,да се заустави Милорад Додик, а Србију при томе оптузују за лоше стање у БиХ и таргетирају је као претњу безбедности регион, рекао да не зна ко су ти парламентарци и да га не занима превише шта они говоре.

"Може да их буде и 80 или 280 одговорио бих исто. Могли би и само из једне земље из окружења да доведу све европарламентарце сви би то потписали. А потписали би зато што им смета снажна Србије, јер је за њих РС мала мета. Они знају да њима Србија представља проблем због растуће економске снаге, што Војска Србије више није за потцењивање као сто је била, већ је многоструко сназнија него пре 30, 20 и 10 година и биће", указао је Вучић.

Он је рекао и да све што је вечерас тражио од председника Додика, уз то да га саслуша, чује, да разуме све шта се у РС и БиХ збива, је било да сачувамо мир, да правимо ми Срби компромисе, јер је мир несто што нам је насушна потреба, што нам доноси додатну снагу, развој, економски раст, то снажи Србију.

Он је иронично приметио да када би сви слушали шта прицају разни европарламентарци као што је Виола фон Крамон, сви би се обесили или могли да скочимо у Дунав.

"А о Косову и да не прицам, то би била забрањена рец у Србији", приметио је Вуцић и додао да они имају своје, а ми своје интересе.

Каже да они раде за своју земљу, а што је обицно против насе земље, и да ту не говори о ЕП у целини већ о појединцима, обично левичарима.

"Нека они раде свој посао. Што се нас тице ми ћемо да водимо одговорну и озбиљну политику, да цувамо стабилност у региону и да развијамо Србију, да напредује, да се супротстављамо онима који покусавају да укину право на сопствено мисљење насем народу, насој земљи и право на независно доносење одлука", поручио је Вучић.

Додик: Само поштујемо слово Устава и слово Дејтонског спораузма

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас, након састанка са председником Србије Александром Вучић, да Република Српска и он само траже да се поштује "слово Устава и слово Дејтонског споразума".

На питање новинара да ли остаје одлучан у намери да се Републици Српској врате овлашћења која јој припадају по Дејтону и да ли очекујете подршку од свих у Српској укључујући и опозицију и како коментарише намеру високог представника у БиХ Кристијана Шмита да се обрати Представничком дому крајем октобра, Додик је рекао:

"Наравно, ми поштујемо Устав и Дејтонски споразум и ништа изван тога ми не тражимо. Све реформе које је чинила међународна заједница је чинила насиљем и нису биле у складу са Уставом. Решење може да буде само договор око аранжмана који би могли да буду одрживи, и наравно ако тога нема онда морамо да се држимо само слова устава".

Додик је казао да неки у Српској нажалост сматрају да им је то неважно питање и да су постали део галаме која долази из Сарајева, као и да је опозиција у Српској апсолутно на позицији "извођача радова" таквих настојања која иду за тим да још више отежају ситуацији у Српској.

Истакао је да нигде не пише да БиХ има права на земљиште и на шуме у Републици Српској, алудирајући на одлуку Уставног суда БиХ којом се Закон о шумама којег је усвојила Скупштина РС сматра неуставним.

"И ми сада наивни и блесави да тај Уставни суд донесе одлуку да и воде припадају исто тако нивоу БиХ, па да нам одузму онда и хидроелектране, па да нам забране експлоатацију шљунка и да не можемо да правимо ни путеве и ништа друга", нагласио је Додик.

Додик је истакао да Република Српска тражи само да се поштује оно што пише у Уставу односно анексу 4, где се наводи у члану 3.3: Само оно што је изричито дато БиХ припада органима БиХ, а све остало припада ентитетима.

Како је рекао, Сарајево игнорише ставове Хрвата и ставове Срба.

"И причају о некој имагинацији - грађанској земљи, што је немогуће, и зато имају неколико својих подржавалаца из Европе и света и мисле да су ствари решили, али нажалост ту је и опозиција из Републке Српске. Са друге стране, власт и опозиција код Бошњака и Муслимана је уједињена", приметио је Додик.

Такође, каже да није човек који се плаши, али да органи Српске ниједну активност не спроводе на одвајању и сецесији.

"Када смо о томе причали, то је била далека хипотетичка могућност, ако се ствари не решавају, а не решавају се и гомилају се непроводиве одлуке у БиХ и чини се стање потпуне нелегитимности".

Српска је спремна за квалитетан и дугорочан договор на бази Устава БиХ, а ако тога нема нисмо више спремни да трпимо Уставни суд, који има то помпезно име, поручио је Додик.

Наводи да у Уставном суду сада седе три странца, два Србина, два Хрвата и два Бошњака-Муслимана, као и да је пре15 дана дошао и судија из Албаније, иако постоје многи нерашчишћени историјски односи између Срба и Албанаца.

"Ја сам мирољубив човек, али нисам спреман да дозволим да одем одавде и када се осврнем да испаднем глуп за свој нараод, који представља, и да га доведем у заблуду и зато се борим за њега. Немам приватно оружје, али нећу прихватити тортуру и неразумевање за тешке ситуације", навео је Додик.

Са представницима медија поделио је детаљ из биографије, да је био резервни официр поручник када је почео сукоб у БиХ и да је из тог рата изашао са чином поручника, а, како је рекао, мога је врло лако да буде генерал.

Навео је да ситуација у БиХ није безизлазна нити ратна или ратнохушкачка, и да из Републике Српске није могла да се чује реч рат, осим као одбијање те могућности.

Али, сваки дан се то масовно то чује из Сарајева, додао је Додик.

Каже да је у Федерацији БиХ остало девет фабрика оружја, док је НАТО у Републици Српској уништио све фабрике.

"Рекао је једном Изетбеговић да се производи оружје за извоз и за не дај Боже", рекао је Додик скрећући пажњу на формулацију ''за не дај Боже''.

Додик је поручио да БиХ треба уредити или ће у некој перспективи остати потпуно нестабилна земља.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести