Вучић: Следи, по први пут, повећање плата и у јавном сектору

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић саопштио је данас да неће ни у априлу бити дефицита, и да ће то омогућити, ако се овако настави, повећање плата и више пара за пензије. 
Aleksandar Vucic
Фото: Tanjug

Он је, на конференцији за штампу, казао да на данашњи дан буџет Владе има суфицит од 20,4 милијарде динара, да предстоји исплата другог дела пензија, али да ће април завршити у суфициту. 

Подсетио је да је усвојеним буџетом и планом ММФ предвиђено да имамо 53 или 54 милијарде дефицита. 

„Већ сада могу рећи да нећемо имати дефицит закључно са 30. априлом. Већим приходима и нижим расходима успели смо да уштетимо 470 милиона евра у прва четири месеца“, објаснио је премијер. 

Он је истакао да на основу тих резултата сада можемо да улажемо новац и подстичемо развој одбрамбене индустрије. 

„Ако се овако настави доћи ћемо до повећања плата за војнике и полицајце, али и по први пут за јавни сектор и јавну управу“, казао је Вучић. 

Указао је да је у плану и повећање пензија, али додао да један одсто повећање пензија значи 40 милиона евра. 

„Али и за то ћемо имати више новца“, нагласио је Вучић. 

За одбрамбену индустрију инјекција од 43 милиона евра

- Фабрике одбрамбене индустрије Србије добиће у наредном периоду "директну инвестициону инјекцију" од 43 милиона евра из републичког буџета како би унапредиле своје пословање, и како би са очекиваних 550 милиона евра ове године, извоз до 2020. износио 750 милиона евра, изјавио је Вучић.

Он је после састанка са директорима осам привредних друштава одбрамбене индустрије Србије, јавним предузећем Југоимпорт СДПР и три ремонтна завода, рекао да би новац који држава троши за капитална улагања требало да буде већи и да се користи паметније, односно на начин да се у будућности врати кроз већа примања радника и веће профите радника.

"Зато смо данас имали важан састанак са представницима свих фабрика наменске индустрије, свих ремонтних завода, опитних центара, прибојским ФАП-ом и свих осам основних фабрика, са изузетком Крушика, који у овом тренутку није тражио новац, јер су запослили више од 1.000 људи у односу на претходни период и раде добро", рекао је Вучић.

„Нисам задовољан растом од три одсто“

Премијер је изјавио да није задовољан растом од три одсто, јер је Србији потребан раст од већи од четири, пет одсто како бисмо пристизали земље Европске уније.
Вучић је, одговарајући на питања на конференцији за новинаре, рекао и да је државна каса под "пуном контролом" државних органа и да протести не могу да је угрозе ни на који начин.

"Заузимање државне касе, нико ништа не може да зазуме, у овој земљи се демократским путем остварују права, ту нема велике филозофије", рекао је Вучић.
Истакао је да је Србија демократска земља у којој свако има право да чини шта хоће, не угрожавајући права и слободе других људи.
Вучић је рекао да је стање јавних финансија стабилно, али да Србији треба много година да би стандард био упоредив са земљама Европске уније.

Имамо стабилан раст, али он мора да буде већи од четири, пет одсто, да бисмо пристизали земље ЕУ, каже Вучић.
"Зато нисам задовољан растом од три одсто, он је неупоредив са растом од минус три одсто, али није довољан", истакао је премијер.

Ми не претимо, друге молимо да воде рачуна шта износе у јавност

- Вучић је рекао да изјаве везане за уједињење Албаније и Косова остају само у домену жеља, али је замолио њихове протагонисте да не излазе у јавност са тако нечим, јер то не доприноси добрим односима у региону. 

Вучић је на конференцији за штампу рекао да је то реаговање Србије на изјаву албанског премијера Едија Раме.

Такве изјаве не доприносе стварању атмосфере сарадње и рада на заједничким пројектима. 

Вучић је додао и да је свима јасно да се то неће догодити без обзира на нечије жеље. 

„Ми никога нећемо да вређамо, нећемо да претимо никаквим изјавама. Размишљамо пре свега о економском напретку Србије“, казао је он у вези недавних изјава албанског премијера Едија Раме и косовског председника Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести