Вучић: Приштина подстиче атмосферу у којој ће Срби бити угрожени

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на крају нове рунде дијалога са Приштином, да нове приштинске власти очигледно желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Пренео је да је делегација из Београда у Брисел донела листу 80 инцидената тешких по безбедност Срба на КиМ. који су се догодили од почетка ове године.

То је већ сада у јулу више него што смо имали током целе 2020. године“, нагласио је он.

Вучић је рекао да то говори о ужасно промењеној атмосфери на КиМ, као и да приштинске власти желе атмосферу у којој ће се Срби осећати угрожено.

Листа инцидената уз фотографије малог Николе Перића и других, казао је, достављена је шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, и изасланику за дијалог Мирославу Лајчаку.

„То је оно што смо могли да урадимо, не зато што смо желели некоме кривицу на главу да ставимо већ што смо желели да укажемо на тренд раста насиља над Србима“, нагласио је Вучић додајући да страх међу Србима постаје све већи.

Рекао је да ће Београд увек бити спреман да разговара о свему, док други неће, али да се све своди само на једно те исто, а то је да ће неко натерати Србију да призна Косово.

Вучић: Србија прихватила све, Албанци нису хтели ништа

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија током данашњег састанка у Бриселу прихватила три предлога ЕУ без икаквих амандмана, што Албанци нису хтели.Како је оценио након данашњег разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, последњи пут када је био у Бриселу мислио је да не може да се има лошији састанак, али данас се уверио да може.

"Ми смо добили предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима. Србија се у потпуности усагласила са оним што је ЕУ предложила, са све три тачке без иједне замерке, чак смо прихватили и неке жеље Албанаца, али Албанци нису хтели", казао је Вучић новинарима након завршеног састанка.

Како је навео, предлози ЕУ су да се интензивирају напоре на идентификовању остатака несталих, затим да се обе стране суздржавају од акција које би могле да дестабилазују ситуацију на терену и треће да се редовно састају главни преговарачи једном месечно.

"Посебно интересантно је да нису хтели да прихвате другу тачку, условљавали су све време новим политичким критеријумима. Суштина је да је Србија крива за три „геноцида“, први који се десио 1878. године када је Србија стекла независност на Берлинском конгресу", казао је Вучић додајући да је Курти објашњавао и како албанска презимена вуку корене из топонима места у Србији.

Према речима Вучића, Курти је након тога причао о „геноциду“ који је Србија починила за време Балканских ратова или Првог светског рата и трећем 1999. године.

"Тражили су само да Србија одговара за своју прошлост, тражили су да се у дијалог укључи Наташа Кандић и позивали су се све време на њу и неке изјаве Ненада Чанка", казао је председник.

Додао је да су опет покренули причу о Вељку Одаловићу.

"Ми смо хтели да разговарамо о несталима, да разговарамо о томе да се ураде ДНК анализе да се задовоље породице. Нису хтели да прихвате", казао је.

Вучић је рекао да је разговор врло непријатан у сваком смислу, али да је јасно и да не жели да прихвати оцену оних који би рекли да је кривица подједнака, јер кривице Београда нема.

"Наше кривице нема, ми смо 100-процентно прихватили све што је ЕУ написала, без амандмана, али неки су дошли пре свега да разоре дијалог, а мене страховито брине друга реченица, коју су избегли да прихвате", рекао је Вучић.

То је, понавља, реченица да ће да се уздржавају од акција које могу да дестабилизују ситуацију на терену.

"Ни око чега нисмо могли, захваљујући јасној, унапред припремљеној одлуци албанске стране да се договоримо", рекао је Вучић.

Поручио је да је Београд спреман за дијалог, који ће наставити, али и истакао да је данас забринутији за безбедност Срба на КиМ.

Вучић: Курти обмануо јавност, то ће потврдити и ЕУ

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после нове рунде дијалога у Бриселу, да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти обмануо новинаре када га је оптужио да је одбио тачке предлога за данашњи разговор и поручио да ће то потврдити и представници ЕУ.

"Све три ставке, све што пише овде, Србија је стопроцентно прихватила. Аљбин Курти вас је обмануо јер је тражио да се у све то убаци да се Србија суочава с прошлошћу, са геноцидом из 1878. године па до 1999. године…И он то зна, и то ће вам потврдити и ЕУ", рекао је Вучић за Н1.

Он је истакао и да је чуо када је Курти новинарима рекао и да је Србија починила геноцид у Куршумлији и Лесковцу…

На питање како је одговорио на те Куртијеве оптужбе, каже да је одговорио озбиљно и аргументовано јер мисли да "мало боље зна историју и географију од њега".

"Посебно сам се концентрисао на Други светски рат и њихову улогу у нацистичком покрету и свему што су чинили српском народу и свима који су били антифашистички орјентисани", рекао је Вучић.

Додао је да је све време желео да пронађе начин да се разговара о будућности.

На констатацију Н1 да је Курти рекао да је он Вучићу поклонио три књиге, а он њему узвратио са три увреде, Вучић је рекао да то није тачно и да се трудио да буде одговоран.

У поређењу са прошлим сусретом када је био оштар, данас је, каже Вучић, само одговарао аргументима на неистине које је Курти изговарао.

 

Вучић: Разговрамо са онима који не желе ништа да чују

БРИСЕЛ: У Бриселу разговарамо са људима који не желе да чују ништа, ни о угрожености било ког Србина, ни било шта о ЗСО, или да је неки Србин убијен или нестао, већ са онима који све време желе да држе политичке лекције Србији, о прошлости и наводном троструком геноциду, изјавио је председник Александар Вучић у Бриселу.

"Шта год рационално да ме питате, не могу рационално да одговорим, јер разговарамо са ирационалним људима", рекао је Вучић за Пинк након данашње рунде разговора у Бриселу и додао да се од такве дискусије ништа не може очекивати.

Додао је да верује да сви, па и представници ЕУ, могу то недвосмислено да примете.

"Када год нешто поменете, Курти спомене геноцид... Питају их што неће да прихвате да се уздржимо свих могућих инцидената, дестабилизације, кажу да неће док се Србија не суочи са прошлошћу, а то значи да прихвати све што је објавила Наташа Кандић и све што прича Ненад Чанак..., па каже Курти да треба да ухапсимо Душана Михајловића... Шта си ти, тужилац у Србији?", рекао је Вучић.
 

Вучић: Инсиститрао сам на ЗСО, нису је ни споменули...

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на данашњем састанку у Бриселу инсистирао на формирању Заједнице српских општина, али да Приштина о томе не жели ни да разговара.

"Инсистирао сам на ЗСО, то је била прва тачка о којој сам говорио. Мислите да су то поменули? Не. Него - Срби су починили генодиц 1878. године, да не говорим какву су литературу донели да то поткрепе...", рекао је Вучић новинарима након нове рунде дијалога у Бриселу.

А, када их питате за архиве ОВК, кажу да то немају, само да се не сазна где су покопани мртви Срби, истакао је председник Србије.

"Ми смо у тешкој позицији, јер је већина земаља ЕУ признала Косово, и колико год да смо у праву, и покушавамо да пронађемо начин за разговор и решења, не вреди...", рекао је Вучић.

Вучић: Стратегија Приштине да обесмисли и укине дијалог

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је стратегија Приштине да обесмисли дијалог и да га на крају потпуно укине.

„Њихова стратегија је да се у потпуности обесмисли дијалог и на крају укине, да се у међуврремену догоди нешто што нисам у стању довољно да видим где је њихово решење“, објаснио је он.

Нагласио је да нове приштинске власти нису спремне на озбиљан дијалог.

„Када сам чуо прву реченицу знао сам шта ће бити. Мислио сам да ће бити овако, али сам се надао да ће бити другачије“, додао је Вучић.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести