Вучић: Тражимо од ЕУ да за месец одговори има ли Бриселског споразума

БЕОГРАД: Од Еворпске унији тражићемо у року од месец дана да нам одговори да ли Бриселски спроазум постоји или не, а и њихово ћутање биће одговор да тај споразум не постоји, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.
vucic1
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

На конференцији за медије након седнице Савета за националну безбедност, а наводећи закључке са те седнице, Вучић је истакао да је то један од услова Србије за наставак дијалога. На седници се разговарало о политичко - безбедносној ситуацији на КИМ после распоређивања јединица РОСУ на административне прелазе Јариње и Брњак у српским срединама. Седница, којој је председавао председник Србије Александар Вучић, а присуствовали су јој премијерка Ана Брнабић, министри Небојша Стефановић, Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор БИА Братислав Гашић, председник Српске листе Горан Ракић и други, трајала је нешто мање од два сата.

"Тражићемо од представника ЕУ хитан одговор да ли Бриселски споразум постоји, када ће бити формирана Заједница српских општина, и тај одговор ћемо тражити у наредних месец дана. И њихово ћутање биће знак да Бриселски споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО", рекао је Вучић.

Подсетио је да је суштина тог споразума и била да се формира ЗСО.

Вучић је нагласио и да је ће један од услова за наставак дијалога у Бриселу бити повалчење свих трупа са севера КиМ.

"Тражимо повратак на пређашње стање, а онда идемо у Брисел", рекао је Вучић.

Истиче и да Србија позива ЕУ, Велику Британију и САД да утичу на Пирштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу.

"То сматрамо следећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада", рекао је Вучић.

Том пресудом су, истиче Вучић, директно прекршили Бриселски споразум, јер је у већу судија требало да буде двојица Срба и један Албанац.

Вучић наглашава да такво веће никада није ни било формирано.

"Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршу за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије", рекао је Вучић.

Каже и да Србија захтева да буду обезбеђене лиценце за снабдевање струје две српске компаније.

Председник је нагласио да ће у међувремену, док траје криза на северу Косова, Србија наћи начин да помогне свом народу и да ће најважнијих намирница за нормалан живот бити.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
Остављамо Приштини неко време да промени одлуку, ако не следе мере

Александар Вучић рекао је да ће мере према Приштини Србија разматрати и у неколиико наредних дана и затим са њима изаћи.

"Желимо да покажемо добру вољу и да оставимо неко време Приштини да промене своје лосе одлуке, ако не буду зелели ми цемо доности мере у циљу застите Србије " рекао је Вучић.

Он је рекао да је о томе обавестио чланице Квинте, као и представнике ЕУ.

"Све сма им у лице рекао. Србија неће прихватати политику сврсеног цина да нечија криминална акција добије правну легализацију и легитимизацију, а насиљем можете ста хоцете, али без печата Србије", поручио је Вучић.

Он је истакао да на физицко насиље мора да регује НАТО, а ако не реагује НАТО поручујеио је да то не значи да ће више бити погрома насег становниства, ни Олује ни Бљеска.

Вучић је синоћ позвао и међународну заједницу да уразуми Приштину како Србија не би морала да проводи било какве мере.

Поручио је Србима са Косова и Метохије, посебно онима на северу јужне покрајине, да не наседају на провокације Приштине, а Албанцима и међународној заједници да се Србија залаже за мир, али да ће знати да заштити своју земљу.

Одбио сам предлог Квинте, јер не дозвољавам понижење Србије

Александар Вучић изјавио је да је одбио предлог за компромисно решењеза ситуацију на северу Ким које је добио од Квинте јер је, како каже, сит политике свршеног чина.

Вучић је казао да су током јучерашњег дана, а и јутрос у разговору са предстваницима Квинте и да је добио предлог како би требао да изледа компромисно решење.

"Презуео сам ту одговорност на себе и одбио сам тај предлог, јер није компромисно решење, јер би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци хтели да раде на административној линији они би заборавили, али би увели 20 до 30 одсто мера и то било компромисно решење и то сам одбио", рекао је Вучић.

Поновио је да је "сит политике свршеног чина" и поручио да тако не може да се разговара са Србијом.

Вучић је истакао да су и чланови Савета за националну безбедност подржали његову одлуку.

Вучић о закључицма Савета за националну безбедност

Александар Вучић изнео је након данашње седнице Савета за националну безбедност закључке који се тичу даљих потеза Србије након јучерашње акције РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње.

Вучић је истакао да су на седници Савета разговарали о ситауцији на КиМ, а посебно после, како је рекао, криминалне акције приштинског режима и шетог по реду упада на северу КиМ уз коришћење оклопних транспортера, дугих цеви, малтретирање локалног станивништва, необавеставање градоначелника четири општине донети закључци, утврђени предлози и услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Закључци Савета су: да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али сигурности за Србе на КиМ, да Србија сматра непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране.

Закључено је и да је Србија спремна да настави дијалог у Бриселу, али да неће да прихвати решења наметнута једностраним криминалним акцијама.

Истакао је да су на Седници анализирали и стање одбрамбених капацитета Србије, стање у Војсци и МУП-у, али и сагледавали шта је неопходно да се у наредном периоду учини како би ти капацитети били оснажени и како би Србија могал што снажије да делује у одвраћају агресора или претњи теротистичких напада.

"Задовољан сам стањем и борбене готовости, моралом, мотивисаношћу људи да унапређује наше капацитете, али и оним што нас чека, значајније опремање и наоружавање насе војске и полиције", закључио је Вучић.

ЕУ нудила повлачење РОСУ уз услове које сам одбио

Да је Србија прихватила услове који су јој тражени одмах би се повукле РОСУ јефинице, али ми те услове нисмо нисмо прихватили, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Како је навео одговарајући на питање шта су тачно нудиле ЕУ и Квинта, навео је, прво да ми тражимо да се јединице Росу повуку без њихових услова.

"А то што они нуде би значило да треба да будемо срећни и задовољни и да вичемо како је дивно решење што ће да нам дају проба таблице и да нам ставе стикере. Не би нам убудуће одузимали таблице, пустили би са КМ и ПР. Српске таблице са Косова би пустили као своје грађане, али грађане централне Србије не. Узели би златну средину, мало чак као навијали за нас а да ови могу да остваре своје циљеве", прецизирао је Вучић.

А то би се, како је рекао,о представљало као компромис.

"Не може. Поштујемо ми добру вољу ЕУ, честитамо ми њима на свему томе, али те шибица фазоне које Албанци покушавају да нам продају то не може", био је изричит Вучић.

Додао је ако је изабрао да каже не на такве понуде, иако му је увак лакше да каже да.

Србија не жели да развија осветнички став према Приштини

Александар Вучић поручио је да Србија не жели да развија осветнички став према Приштини увођењем неких мера, јер од тога нико нема користи и оне се предузимају када држава штити свој интерес.

Вучић је новинарима након седнице Савета за националну безбедност рекао да Србија тражи поштовање Бриселског споразума и у оквиру њега формирање Заједнице српских општина.

"Не може то на овакав начин да се врши притисак. Суштина је формирање Заједнице српских општина... Хајде зауставите се мало и бавите се суштином", рекао је Вучић.

На питање како коментарише синоћњу изјаву Бислимија да заједница српских општина неће бити формирана, Вучић каже да је он кључни човек и да једино говори истину када је реч о њиховим намерама према Србима.

Његова мржња према Србима, каже Вучић, толико је велика и тада му треба веровати јер говори истину.

"Ја то желим да чујем од Европске уније. Ми смо поставили питање Европској унији има ли Бриселског споразума или нема. Зашто да долазимо у Брисел ако тог споразума нема или само за Приштину важи да када им се свиђа они споразу примењују, а када им се несвиђа, они га не примењују", навео је председник.

Вучић је поновио да се обе стране позивају на попуштање само када је Приштина 100 одсто крива.

Када пишу ноту и позивају обе стране то, каже Вучић, значи да "штите албанско чедо или како је зову косовску државу од српског хегемона.

А када кажу да је Србија крива, онда то значи да смо направили неку мању грешку.

"Ми морамо да будемо спремни на двоструке аршине и лицемерје, да би било другачије морате да ме ућуткате, али, ето, ја нећу...", казао је председник.

Упитао је шта је Србија урадила да би се догодило ово јуче на административним прелазима са Косовом.

"Шта је Србија урадила за ово јуче, шта смо направили да ли смо послали војску полицију, јесмо ли повредии некога, уништили возило, бацили сузавац".

Додао је да се на пресретнутим комуникацијама може видети колико су уплашени ти са дугим цевама и иза сваког дрвета виде, каже, Милана Радојчића.

"Толки јунаци а такав страх имају", рекао је председник и закључило "да смо установили да Србија ништа није урадила.

Разумем Милановића, али га нећу вређати

Александар Вучић рекао је да разуме хрватског колегу Зорана Милановића, који је у Њујорку за њега изјавио да је био "један од најистакнутијих ратних хушкача 90-их" и да је препрека Србији за улазак у ЕУ.

"Разумем Милановића, он је искрени пријатељ Србије и чезне да Србију види у ЕУ. Сметам му ја и тај проблем ћемо решити", приметио је Вучић иронично.

Он је новинарима након седнице Савета за националну безбедност, рекао да то, међутим, неће моћи да промени чињеницу да ће Србија да претекне Хрватску у расту.

"Ево, установили сте да ће Србија да вас стигне само треба да установимо када, то ће бити много пре четири десетљећа...", поручио је председник.

Додао је да неће одговарати на његове, како је казао, ниске и плитке увреде.

"Да га вређам не пада ми напамет, он је избор грађана Хрватске и он је тиме њихова слика и прилика, да вређем народ не пада ми на памет", рекао је Вучић.

Vanja
21.09.2021 • 20:52
Srbija nije član EU, i EU nema nadležnost za Srbiju, niti za Kosmet.
EUR/RSD 117.5759
Најновије вести