Вучић: Вакцинисање сигнал да можемо заједно напред

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је вакцинисање грађане из целог региона, протеклог викенда, био важан сигнал да регион заједно може брзо да напредује.
Aleksandar Vučić Foto:  tanjug/video
Фото: Александар Вучић Фото: Tанјуг/видео

Вучић је, у емисији „Ћирилица“ ТВ Хепи, казао да је задовољан што смо могли некоме да помогнемо.

„То је био мали број људи. Ако смо било коме успели да сачувамо живот, то је велика ствар и задовољан сам због тога. Људи се не деле по томе којој вери припадају, у којој земљи живе, већ по томе можете ли да помогнете, да ли су добри или лоши, а дошли су добри људи“, објаснио је он.

Та вакцинација је показала да су заједничке могућности веће него што их сами доживљавамо.

Рекао је да смо сви имали заједничке фрустрације, доживљавали увек да су други бољи.


Ћирилица каснила због серије о Милошевићима
Вечерашња мисија „Ћирилица“, у којој је гост председник Србије Александар Вучић, каснила је због, како је објаснио водитељ Миломир Марић, серије о породици Милошевић која се од вечерас емитује на једној другој телевизији.

„Гледали смо какав је био Милошевић, да ли је то верна слика једне епохе и зато смо каснили“, објаснио је он.


„Данас када постајемо први, други или трећи у Европи у многим сегментима, људи то гледају с неком врстом неверице. Срећан сам што се то мења, што се постављају све већи циљеви пред Србију. Верујем да ће људи осетити да заједнички можемо брже и више“, поручио је он.

Вучић је изразио уверење да су грађани Србије поносни што смо могли неком ситницом да помогнемо људима у региону.

То нико није, према његовим речима, покушао да политички злоупотребљава, и урађено је, каже, зато што је то наша дужност.

Србија до краја године или половине 2022. стиже хрватски БДП

Председник Вучић изјавио је вечерас да ће Србија први пут до краја године или до половине 2022, како је рекао, у апсолутном износу по стопи БДП-а стићи Хрватску.

"Али, ми то не смемо да кажемо, јер смо онда на мети свих, њихових медија", казао је Вучић.

Каже да није случајно што се против њега води кампања сваки дан у хрватским медијима, док у српским медијима нема ниједног текста о хрватским политичарима.

Вучић додаје да је Србија од четвртог места по платама у регону избила на прво место.

"У децембру је Србија први пут претекла и Црну Гору, када смо имали 562 евра, а Црна Гора 525 евра, БиХ 504 евра али ће реално имати око 470 евра, док ће Србија имати реалних 545 у марту... ", навео је Вучић.

Он је додао да ће та разлика све више да се повећава у корист Србије.

"Ова земља је неповратно промењена", нагласио је Вучић додајући да Србија данас боље стоји у економији него у фудбалу, али да очекује и да ће наша земља и у фудбалу на челу са Драганом Стојковићем Пиксијем бити много боља.

Додаје да Србија више није земља у којој неко може да влада тако што ће имати приватни бизнис и рачуне у иностранству, као и да не гради путеве, болнице и друго за свој народ.

Држава реформама обезбедила за храм, споменик...

Председник Вучић истакао је вечерас да је Србија озбиљним реформама, радом, успела да обезбеди средства којима је завршила храм Светог Саве, подигла споменик Стефану Немањи.

Вучић је казао да је патријарх Иринеј желео да га заштити и да је увек од Руса тражио више пара за храм него од наше државе.

„Ја сам му рекао што не решимо храм Светог Саве, а он је казао да Србија нема тих пара“, присетио се он.

С тим у вези је Вучић констатовао да је Србија имала божију промисао са избором патријарха, како Павла, Иринеја, тако и сада са Порфиријем..

Пренео је да је покојни патријарх Иринеј, када је држава уплатила првих 10 милиона евра, рекао да га је срамота да пита може ли још.

„Ја сам рекао да не могу да гледам да сто генерације не може да заврши Храм. Тако је било и са спомеником Стефану Немањи. За то све је потребно да проведете озбиљне, реформе, да радите и животе за то“, објаснио је он.

Вучић је додао и да је љут када је видеода људи, који код нас треба да граде, не могу да добију радне визе.

„Уместо да издамо визе у року од 24 сата, не разумем да мораму да чекају десетак и више дана. Некога баш брига за то што се гради и кажу „шта ће нама сада ти Турци, Кинези,... Та бирократија ме не занима, не подносим је“, рекао је он.

Организовани криминал ће бити уништен

Председник Вучић поновио је вечерас да Србија неће бити земља организованог криминала и да ће сви који су део тога бити уништени.

Он је рекао и да је у Доминиканској републици ухапшен један од наследника кавачког клана Никола Вушовић Џони, али и да је убрзо пуштен.

"Слободан је ко птица, а ви знате ко тамо једини одлуке доноси и на који начин", казао је Вучић, и додао да смо на то били упозорени.

Упитан да ли је Вушовић био у Кокезиној кући, каже да о томе нема података и да се не зна где је нађен.

Говорећи о Вељи Невољи, напомиње да је то део црногорског клана, као и да нема сумње да је за нека убиства постојала прећутне сарадње неких људи из полиције.

"Нису били анђели, али нико нема право да их убије", рекао је Вучић.

За организовани криминал каже да је поред мафије умешан и део државних органа, али да је увек присутан и инострани фактор.

"До крајњих инстанци сви ће бити унистени", поручио је и

Каже и да је његово прислушкивање несумњив покушај државног удара, и да од 26 безбедоносно интересантних људи ниједан није оптужен низашта.

Наводи да је то радио и бивши режим, али да тада није био председник и истакао да нико не сме да прислушкује председника републике.

Надлежни органи ће испитати Ђиласове рачуне

Председник Вучић изјавио је да Драган Ђилас ниједног тренутка у својим изјавама, када је откривено да има скоро 70 милиона евра на 53 рачуна у 17 земаља, није рекао да нема те паре нити његова компанија пажљиво бирајући свој речник.

Вучић је истакао да ће се тим рачунима позабавити надлежни органи и поручио да ће неко морати да одговара за пљачку тих народних пара.

Председник је рекао да се Ђилас бранио после открића Новости како нема приватни рачун и да та банка не постоји.

"Али, видите има субсидијарна банка, само се прави да то не зна. Нема приватни, него има компанијски рачун где су он и његов брат ''бенефишери'', овлашћено лице", навео је Вучић.

Председник истиче да је реч о око 70 милиона евра пара које је Ђилас опљачкао у Србји.

"Такође, рекао је да нема банке и да нису банке издале те рачуне. Мораће да их издају тек када надлежни органи буду радили, а не када то ради нека новина или истраживачки тим. Али, ниједног секунда није рекао - ја немам те паре и моја компанија нема те паре. Обратите пажњу на речник", навео је Вучић.

Председник понавља да је то посао за надлежне органе и да није баш битно шта каже Ђилас већ шта ће да кажу надлежни органи о томе.

Вучић је уз то додао да има важнијих вести од тога што каже Ђилас и навео:

"Добио сам, не рачунајући причу о међусобном признању са Косовом, једно заиста по свим осталим аспектима садржајно и добро писмо Ентонија Блинкена и хвала му на том. Ја сам њему честиао на постављају на важну функцију у САД, и верујем да се и он присетио наше сарадње и чак и својом руком је потписао нешто - тако да је то вазна вест", рекао је Вучић не откривајући о чему је реч.

Држава ће укинути мере чим буде могла

Председник Вучић позвао је данас грађане да разумеју да је борба са пандемијом велика и замолио их је да разумеју да ће држава чим буде могла укинути епидемиолошке мере.

Вучић је, гостујући на Хепи телевизији рекао да су мере оправдане и тражили су их стручњаци.

Упитан ко тражи укидање мера, Вучић каже да то траже сви, јер је то, како је рекао, сада популарно.

Међу онима који траже укидање мера су и многи из његове странке, међу којима има министара, а слуша то, каже, и из породичног окружења.

"Сви мисле да водити државу значи додворавати се људима,а да нисам бринуо не бисмо имали ниједну вакцину и да нисам бринуо не бисмо имали ниједан ''панцир'' ни ''Лазара'' ни ''Милоша''...", рекао је Вучић.

Није, каже, изабран да би се додворавао било коме и да би измамљивао осмехе и аплаузе, већ да би Србија напредовала.

"А све то захтева тешке одлуке. Тешко је бити и председник кућног савета јер и ту треба доносити тешке одлуке", рекао је Вучић.

Или морамо да имамо једну поруку државе или не треба да постојимо, рекао је и додао да, ако неко неће да слуша и хоће да се, како је рекао, туче за "лајкове", он у тој игри неће да учествује.

Према његовим речима, много је оних који живе у виртуелном свету и ван реалности.

Сви морају да знају да постоје људи који другачије мисле, јер је то здраво за демократско друштво.

Подсетио је да Србија има најблаже мере у односу на друге државе у окружењу и Европи.

Мере се, казао је, доносе да би се олакшало лекарима.

"Не руководим се тиме колику би подршку добио ако би укинуо мере, него се руководим тиме шта је боље за наше људе. Сви смо сити короне, свима дојадила корона, дојадила је и Богу и народу, свако од нас би да живи нормално", рекао је и додао да за то има разумевање.

Али, истакао је, грађани морају да разумеју да држава мора да доноси одлуке и да није исто када имамо 10 и 40 мртвих од короне.

Стручњаци, навео је, нису злонамерни већ желе да помогну својим колегама, али шт год да "урадите ви сте криви".

"Ми морамо да радимо да нам економија функционише, али морамо и да заштитимо животе.То је нешто што људи морају да разумеју, а што се тиче победе на изборима до тога доводи политика", казао је председник.

На крају, каже, ипак људи поштују резултате и гласају за резултате.

Вођен специјални рат против Србија како она не би била јака

Вучић је истакао да је против Србије вођен специјални рат само да не би била јака и нагласио да га је водила најмање једна страна обавештајна служба, заједно са овдашњим „морално малим људима који су мислили да ће себи да обезбеди више моћи и новца“.

Вучић је, на питање да ли зна ко стоји иза одлуке о праћењу његовог брата и сина, рекао да зна већ годину и четири месеца.

Он је казао да умире од смеха када неки тврде да имају некакве доказе којима ће га свргнути.

„Не интересује ме што су хтели мене, али да се борите тако што ћете некој страној служби да се додворавате тиме што ћете онима на чијој листи сте изабрани или постављани на функције да прогоните сина, брата, оца, да једном дечаку уништите живот, не могу“, рекао је он.

Вучић је указао да иду дотле да су писали пре неки дан да је Цвијана убио Веља Невоља, а да је био присутан Данило Вучић,а само, како је рекао, да би сакрили своје рачуне на Маурицијусу.

„Веља Невоља то није могао да уради, јер је био у кућном притвору са наногицом. Случајно у те датуме. Тиме рушите и борбу против организованих криминалних група, јер ако лажете тако онда то значи да држава лаже и о другим убиствима. Шта сте све време радили са измишљотинама од Гакова до Јовањице?“, казао је он.

Констатовао је да је буквално вођен специјални рат само да Србија не би била јака.

Вучић примећује и да када неко помисли да иза његова стоји велика сила, на то може само да одговорите „ти си много озбиљна будала“.

„Тако слушам и ове из бившег режима како ће да им помогне неко други да дођу на власт. Зато што живе у прошлости, а не разумеју да на крају морате да победите представљајући своју политику“, нагласио је он.

Вучић је у том контексту констатовао и да је Слободан Милошевић пао јер људи нису видели никакву перспективу да ће да расту плате, пензије, да ће да се гради, као што су, додаје, видели да су ови од 2000. разорили и опљачкали све.

Он је скренуо пажњу на чињенице - да ускоро у Нишу отвара седму фабрику - Сињу - са 1.000 запослених, подсетио да у Новом Саду где нису 40 година отваране фабрике, ће ускоро отворити једну од највећих јапанских инвестиција, у Баричу сада једна кинеска фабрика запошљава велики број људи.

„Поносан сам што странка коју видим мислим да има најбоље људе, људе лојалних свему ономе што смо радили осам и по година и променама које смо донели, Србију променили од губитника до победника. Ја се не бојим ничега, једино што бринем је суд историје“, поручио је он.

Дан после говориће најгоре о мени, важно шта остаје иза

„Од првог дана доласка на власт спреман сам да сутра не будем на власти, каже Вучић и, како каже, зна да ће дан после одласка на власти, говорити најгоре о њему, али га то не плаши, јер му је важније што ће за 50 година људи да кажу ко је шта изградио, путеве, пруге, болице, ко је подигао војску, доводио инвеститоре.

Вучић је на констатацију да су Слободан Милошевић, Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница, Борис Тадић “пали”, су јер су их издали њихови људи, који су их “први продали”, и питање да ли се осећа да је у силчној ситуацији, одговорио:

“Пролазио сам кроз пакао прљаве кампање, од 2000. до 2012. године Нема ствари која није изговорена. Од првог дана доласка на власт спреман сам да сутра не будем и знам како ће да буде - сви ће пронаћи довољан разлог, како су ми говорили, где су биле грешке, шта је било лоше… То је природан процес, логично је”.

Како је рекао, лицемерје људи му је увек било одвратно, додајући да познаје многе из сфере медија, бизниса, који су били “страховито блиски” Милошевићу и Ђинђићу, а преварили су и једног у другог.

“Мислите ли да имам илузија таквих? Немам, никаквих “, нагласио је Вучић.

Он је рекао да зна да ће дан после силаска са власти говорити најгоре о њему, али да га то не плаши, већ га занима шта ће за 50 година да кажу - ко је шта изградио, путеве, пруге, мостове, болнице, ко је војску направио, инвеститоре доводио…

Не жели, каже, да се пореди са Милошевићем, који је за њега био значајна историјска личност, шта год ко говорио, у сваком смислу.

“Али, никад га не бих карикатурално представљао. Он није био ни будала, ни глупан, неколико пута сам са њим седео. За мене је он направио неколико тешких грешака, што се тиче ратова, јер је обавеза да се израчуна, колико год тешко било и да не доведе земља у тешку ситуацију”, рекао је Вучић.

Додао је да ће историја судити и говорити и о понашању Милошевића у Хагу, у свему, али да свакако није за карикатурлано представљање.

Када је реч о Зорану Ђинђићу, Вучић је рекао да је то трагична судбина лидера, који, каже, никад није имао популарност близу Милошевића, ни кад је погинуо, али који је имао изузетну енергију и желео отварање Србије према свету.

За Коштуницу би, каже, имао различите примедбе, али, додаје да је “сасвим сигурно да нема рачуне у иностранству”.

“Тадић… Неки око њега су много богатили од њега, да могу да издржавају и чукунунуке.. То вам је док вам је неко потребан, после вас баце као тоалет папир”, рекао је Вучић.

На питање има ли код њега у странци таквих, Вучић је рекао да има људи који су одлични, оних који се боре, који можда нису популарни, али су вредни и марљиви, али и оних без идеала, без емоција и које не интересује политичка странка.

Испричао је да му је један партијски саборац пре четири године, рекао да жели да наспусти странку, не због њега (Вучића), већ због неких других људи, што му је, како сам каже, замерио.

“Странка се због тога не напушта. Није странка један, двоје, троје људи, већ програм, планови, борба на дневном ниову… и зато не верујем у инстант покрете, дајте бар неку лојалност према плану и програму”, рекао је Вучић.

Упитан за Славишу Кокезу, који је одбио полиграф, Вучић је рекао да он не верује да је Кокеза учествовао у било чему против њега, подсетивши да га је Кокеза бранио на демонстрацијама 2008. године, али тада, каже, није био тако моћан и богат.

“Али, стварно не мислим да је учествовао у томе… Не палим се на приче - живот ти је угрожен”, додао је Вучић.

Витамини као знак пажње за пензионере

Председник је најавио да ће сви пензионери у Србији до 5. јуна добити витамин Ц, Д и Цинк, и то за два месеца.

То је знак пажње за 700.000 пензионерских домова како би им се побољшао имунитет, рекао је Вучић.

Подсетио је да ће пензионери добити укупну помоћ од 110 евра и да држава гледа да свакој групи пакетом мера да помогне.

Напоменуо је да се у овом тренутку гради 10 општих болница, у највећим градовима, као и да ће бити четири нова клиничка центра, почевши од Београда и Новог Сада.
Додао је да ће се у Новом Пазару градити или Дом здравља или болница, а упозорава и да је тамо приметан пораст заражених од короне.

И у Београду су огромни бројеви, у ковид болници у Батајници од 930 кревета попуњено је 909, док је у болници у Крушевцу попуњено 290 кревета од 450, тако тако да нема разлога за опуштање, казао је Вучић.

Нефер Извештај ЕП у делу о опреми и здравству у Србији

Председник Вучић изјавио је вечерас да је Извештај ЕП о Србији нефер по неколико питања, и издвојио део који се односи на стање здравственог система у нашој земљи, што га како је рекао, боли.

“Србија јесте на ЕУ путу и себи сам обећао да неко време сигурно нећу рећи ниједну реч… Али, бих издвојио неколико нефер ствари. Није проблем, можете да помињете Телеком, Јовањицу, али када дођете до нечега што је очигледно као што је стање здравствене опреме, болница, вакцина, што је свима очигледно…”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.

Он је истакао да Србија, уз огромне жртве и даље има најнижу стопу смртности у региону и међу бољима у Европи, јер се трудимо да чувамо животе, а мере су нам међу најблажим, уз вакцинацију коју спроводимо боље од других.

Подсетио је на Рузвелтове речи да “нису важни критичари, они који добацују, већ тај ко је у арена, ко се бори за народ”, што су, каже, људи могли да виде.

“Заболело ме је, јер је нефер. Није ме погодило зато што ћу да изгубим власт, то ће свакако да се деси, питање је дана, године, али то је природно… Али, погодило ме је нешто друго”, рекао је Вучић.

Цитирао је део извештаја у којем се осуђујује кампања дезинформација која се односи на помоћ ЕУ током пандемије од владиних званичника, те подстиче влада да грађанима обезбеди све информације у вези са пандемијом и вакцинама.

Зато је каже и рекао да су се неки људи изгубили у времену, као да су промашили земљу о којој говоре.

Навео је и да се у извештају примећује да здравствени систем пати од недостатка ресурса и одлива професионалне радне снаге, јер су, каже, овдашњи здравствени радници “аматерска радна снага”.

Председник је истакао да Србија тестира више него 80 одсто земаља ЕУ, а чак је и опрему за тестирање добила више од Кинеза.

“Која нам опрема недостаје? Имамо 570 респиратора у магацину…Да ли је могуће да тако нешто ставите у извештај. Није фер..”, поновио је.

Вучић је додао да имамо 7.000 палетних места, дезинфикационих средстава, пулсних оксиметара, ЕКГ апарата…

“Све смо набавили, о вакцинама да не говорим, и онда неко каже нешто што је ноторна лаж”, рекао је Вучић.

Речено ми је да Србији мора да буде скромнија и понизна

Председник Србије је изјавио, а поводом успеха Србије током корона кризе и помоћи другим земљама, да су му је речено да у и да нико не жели да гледа изузетно снажну Србију.

"И то нису крили, то су ми у лице рекли важни представници великих сила. То хоћу да људи у Србији знају", рекао је Вучић додајући да не може да открије извор.

Подсетио је да је Србија послала помоћ Италији у вредности од 10 милиона евра и да су тада у ЕУ то доживели то као политички ударац, а не као солидарност.

Додаје да је видео и како су у Европи у појединим земљама фалсификовали податке о привредном расту за трећи квартал само да Србија не би имала највећи стопу раста.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести