Вучић: За месец и по отварамо КЦ Србије, готова прва фаза

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић најавио је вечерас да ће ускоро бити отворен нови Клинички центар Србије у Београду.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

“За месец и по до два, отварамо нови Клинички центар Србије у Београду, комплетна прва фаза биће завршена”, рекао је Вучић на ТВ Хепи.

Подсетио је да се на реконструкцију и изградњу КЦС у Београду чекало деценијама, да је Ниш још пре неколико година добио нови, модеран Клинички центар, да се изводе радове у КЦ Војводине, а ускоро крећу и у Крагујевцу.

Додао је да је држава много новца издвојила и за обнову општих болница, од Смедеревске Паланке, Пирота, Врања, Кикинде, Лознице, Аранђеловца… а за сваку је потребно између 25 и 35 милиона.

“Што онда да не градимо и стадион? И то ће бити развојни пројекат за тај део града, процветаће Сурчин, поскупеће квадрат на Лединама.. и тиме отварамо нови део града”, рекао је Вучић.

Суштина је да ниска цена гаса привлачи инвеститоре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је важно да држава обезбеди ниску цену гаса, јер се ниском ценом гаса и струје привлаче страни инвеститори.

"Ми ћемо сада да тражимо код (председника Русије Владимира) Путина да нам одобри десетогодишње количине гаса. Имамо уговор до Нове године, али нам и сада треба интервенција да обезбедимо довољне количине. Трошимо резерве из Банатског двора, треба нам проширење", рекао је Вучић и најавио да ће од Мађарске тражити да нам одобри коришћење њихових складишта за гас да би могли да га повлачимо кад год нам треба.

Према његовим речима, тренутну ситуацију са гасом отежавају немачке власти, које одбијају да пропусте ћерки фирми проток гаса, због чега је цена гаса у току поподнева скочила са 970 на 1.100 долара по кубном метру.

"То је питање за целу нашу земљу јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве. Струја нам је скочила на око 250 евра по мегават сату, дакле 4 до 5 пута више. Нема те земље која то може да издржи. Зашто се борим за нижу цену, не него треба да се борим за вишу цену, да народ грца", рекао је Вучић.

Он је казао и да није задовољан количинама резерви брашна и да је питао министре зашто нису реаговали.

"Погледао сам наше резерве и видео сам да нам недостаје нафте, али да имамо довољно лекова, медицинске опреме, имамо брашна, шећера, кукуруза у робним резервама", рекао је Вучић и додао да ће функција челника Робних резерви убудуће бити једна од најважнијих.

Како је објаснио резерве нафте не могу да се држе на 14 дана већ морају да буду на три и више месеца.

"Морамо да имамо одређене количине роба. Мора да буде више робе да можемо да интервенишемо, злато смо подигли на 37,5 тона. Јоргованка је то добро урадила, па смо вратили злато у земљу, које вреди 2 милијарде. Наши рудари су послали слике златних жила у Тимочком региону. За Бор смо нашли најбоље решење са кинеским партнером и спасили земљу, као и за друге фабрике, Много сам срећан због свега што смо радили", рекао је он.

Вучић је додао и да долази до поремећаја свега, али да ће захваљујући политици инфлација у Србији до краја године бити око 3 до 3,2 одсто максимум, док ће у неким европским земљама бити око 5.

Он је истакао и да му је председница ЕК Урсула фон дер Лајен недавно у Глазгову рекла да ће нуклеарне енергије и гас бити признати као чиста енергија.

Он је искористио прилику да покаже километре гасовода који ће се изградити у земљи до 2024. године.

"Идемо Параћин ка Зајечару, одваја се једна конекција ка Бору и идемо ка Неготину и Прахову. Идемо Александровац, Тутин гасовод са прикључком на Нови Пазар завршавамо то до јуна наредне године. Идемо и до Ваљева, то се сада ради. Иде нам Златибор, Нова Варош, Прибој, Пријепоље ка Сјеници и то је готово до 2024 године", рекао је Вучић.

Ове године држава издвојила 1,95 милијарди евра за лечење деце

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је држава само ове године за лечење ретких болести код деце издвојила чак 1,950 милијарди евра, што је, каже, неупоредиво више него пре 10 година.

Вучић је поручио да се о деци која болују од ретких болести није водило рачуна на овакав начин као сада.

Он је изнео податак да је 2012. број деце којима је Комисија за ретке болести одобрила терапију и лечење укупно - осам, а данас је 118, плус 28.

"Колико је то процената више? 1.500 одсто више. Из тога се види колико држава улаже", рекао је Вучић.

Додао је да је тада, 2012. и 2013. године за те намене било издвајано 130 милиона, а ове године чак 1,950 милијарди евра.

Навео је и да је, када је реч о деци упућеној на дијагностику и лечење у иностранство, између 2008. и 2012.године укупно 420 деце упућено на лечење и нула на дијагностику.

У међувремену је, додаје, од 2012. до 2021. упућено 2.900 и 1.145 на дијагностику.

"То је укупно 4.450 деце, 10 пута више деце. Тада је просечан број деце који је одлазио на лечење 84, данас 450", рекао је Вучић.

Вучић се, осврћући се на критике да држава не издваја довољно за лечење деце, рекао и да се у САД, европским земљама, најразвијенијим, пацијенти лече тако што плате, додајући да само пет земаља има лек за спиналну мишићну атрофију.

То су, каже, Израел, Русија, Словачка, Немачка, у којој је једноцифрен број пацијената којима дају најскупље лекове за ту болест, од 2 милиона евра.

Додао је да је држава набавила бројне иновативне лекове, као и лекове за корону, који су веома скупи.

"Радимо на супер-компјутеру, који би требало да надгледају пацијенте у црвеној зони, да мање лекара имамо ту. Можда већ следеће године на одређеним клиникама буде таквих робота који би пратили пацијенте", рекао је Вучић.

Није важно само учествовати, већ победити

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да и у спорту и политици није важно само учествовати већ је важно победити, и то је гесло којим се руководи.

Вучић је, гостујући на ТВ Хепи, честитао фудбалској репрезентацији Србије на победи против Португала, селектору и ФСС.

Казао је да та победа нема везе са политиком, додајући да је важно да држава ради и улаже у спорт, али и нагласио да не жели да преузима заслуге за успех фудбалера те да је осетио потребу да их охрабри пред одлазак репрезентације на пут.

„Оно сто држава ради то је да подстакне спортисте, да направи услове да се неки нови клинци рађају. У овом тренутку градимо три стадиона - у Зајечару, Лексовцу и Лозници - што кошта укупно око 85 милиона евра. Пре краја године креће изградња националног стадиона између Сурчина и Новог Београда“, објаснио је он.

„Наше је да улажемо велики новац. Људи треба да знају када говоримо о томе да спортски резулт не долази сам од себе. Потребна је подршка спортистима“, нагласио је он.

Казао је да је да се гради велики центар за борилачке вештине, да ће се градити посебан боксерски центар, као и национална одбојкашка академија за око 20 милиона евра.

„Градимо ту врсту спортске инфраструктуре. Градимо за осам спортова. Градимо стрељану, очекујемо више медаља из Париза, и посебно се спремамо за Лос Анђелес 2028. Сада ћемо да издвојимо 10 милиона евра које немамо у буџету, али имамо у резервама, и даћемо новац за клубове у рукомету, одбојци, ватерполу за обе лиге, мушкарце и жене“, најавио је он.

Указао је да се касни са базенима.

Говорећи поново о стадионима, рекао је да су нам Мађари очитали лекцију стадионом у Бачкој Топлоли, стадион ТСЦ-а и најавио да ће се градити стадиону у Врању, Краљеву, као и у многим местима.

У рукомету, подсетио је, доведени су најбољи тренери које смо могли да се нађу - Шпанца и Словенца, како би се видело како иду модерни трендови, и тако ће научити наши млади тренери.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести