Вук Станковић: Лоша слика о Србији уочи важних разговора

БЕОГРАД: Инцидентима на синоћњем протесту шаље се јако лоша слика о Србији имајући у виду да следе разговори са званичницима ЕУ, а потом и представнцима приштинских власти, сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.
dejan vuk stankovic, mc.rs
Фото: mc.rs

"Слика која се шаље из Београда није слика о стабилном граду и држави, већ о граду у коме се дешавају инциденти и насиље, и то да се, поред епидемије, дешавају високо тензичне политичке манифестације, јако је лоша порука која се шаље о земљи", рекао је Станковић за ТВ Прва.

Он каже да би Београд у дијалогу могао да инсистира на формирању Заједнице српских општина, као и да се асиметрија у погледу испуњених обавеза уз Бриселског споразума прекине, да се суспендију одлуке Уставног суда тзв. Косова и и политичка инструкција која се тамо догађа као нека врста предуслова да учествујемо смислено у даљем току разговора. „Ако тога не буде и буде подршке у игрнорисању свега тога од стране кључних актера ЕУ, наћи ћемо се у позицији да је процес преговарања пропао, јер не можете бесконацно да кредитирате разговоре у којима нема ефекта“, рекао је Вук Станковић.

Навео је да Београд очекује да се потписано и поштује, али да је потребан стратешки став ЕУ у погледу тога.

Упитан о формирању владе, он је казао да би сада требало да постоји једна врста "тајм аута", односно медијског притиска у вези имплицирања о саставу будуће владе.

„Искрено ниједан аранжман ме не би зачудио, али шта год да се догоди и реши, зна се ко је носилац политичког ауторитет и политичке одговорности“, каже Станковић.

Социолог Владимир Вулетић примећује да је синоћни скуп био веома шаролик, односно да су повод за протесте биле најављење мере у погледу сузбијања ширења вируса, а да је било и неких политичких активиста, а потом и оних који су спонтано дошли.

„Сигурно је да је циљ оних који су улазили у скупштину био инцидент већих размера, а не спонтано окупљање“, каже Вулетић.

Говорећи о предстојећим разговорима председника Александра Вучића са европским званичницима, Вулетић наводи да је јасно да председник Србије очекује да добије недвосмислене одговоре и погледе на то шта Србија треба да учини.

Навео је да је позиција премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија уочи преговора нешто тежа него позиција председника Вучића, имајући у виду да су резултати избора у Србији показали да постоји стабилна подршка, што није случај у Приштини.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести